Actinidia Ural plantering och skötsel

Funktioner sorter, plantering och skötsel av kameleontbuske

Actinidia lianovidnym avser anläggningar med en kraftfull trädliknande stjälkar och massor av stora blad. Bland alla de vanliga sorterna är kameleontbuske, plantering och skötsel som föreligger för förorterna och den norra delen av Ryssland. Denna anläggning är också känd som den norra druvor, som den fått på grund av en nära likhet med frukt klasar av druvor. Det odlas inte bara för frukt men också som en dekorativ växt.

Funktioner kameleontbuske

Sorter Actinidia tolerera hårda vintrar. Den sortens kameleontbuske är ledande inom frosten. Det är tåla temperaturer upp till -35 grader. Därför kunskap om hur plantering och omsorg kameleontbuske i Ural och Sibirien, behövde bara ägarna stugor, som vill odla ovanliga växter på webbplatsen. Med nederlag växter genom vårfrost, återhämtar det snabbt, släppa bladen från vilande knoppar.

Paul Actinidia inte förändras under växtperioden. För kvalitativ och rik skörd rekommenderas att hålla en del av rötterna 5 kvinnliga och två manliga.

Kameleontbuske, frukter som har ett stort innehåll av askorbinsyra, kommer att vara mycket användbart för människa. 100 g av bär för mer än en tusen. Mg av denna värdefulla vitamin. För den dagliga dosen av vitamin C som är tillräcklig för att äta två bär av Actinidia. Av detta följer att under ett år en person är tillräckligt endast 1,5 kg bär.

Trädgårdsmästare anmärkningar noteras att denna anläggning inte är föremål för skadedjur, de undvek det, och därför inte behöver spendera extra pengar för att bekämpa.

Kameleontbuske, beskrivning av sorten:

 1. Perenn med lindningscylindern kapabel wrap stöder upp till 8 m.
 2. Term livet är 30 år.
 3. Sen blomningstiden - mitten av juni. Temperaturen för den normala blomningen bör inte vara lägre än 0 grader. De första blommorna visas endast i 4-5 års livslängd av anläggningen. Manliga exemplar är staminate blommor och honblommor, och även med en stor mortelstöt.
 4. Mognad sker i september - början av oktober. Mogna frukter har en mörkgrön färg, mjuk och öm konsistens. Skörd från en bussning är ca 1-2 kg.
 5. Sötsur smak eller söt smak ananas.

Innan du väljer en plats att landa kameleontbuske nödvändigt att undersöka dess huvuddrag:

 • vinstockar drog ständigt upp, vissa exemplar nå en höjd på upp till 8 meter;
 • rotsystem av växter är nära ytan.

Baserat på dessa egenskaper bör väljas och plats för tillväxt. För dessa ändamål, perfekt liten skuggade områden, vilket är en hel del utrymme för att frigöra växters tillväxt. Under gynnsamma förhållanden, kommer det att bilda flera sidoskott. Actinidia inte som övertorkad jord, så behovet av vattning bör vara särskilt försiktiga.

Det bästa alternativet landar Actinidia längs staket eller runt några byggnader. I det här fallet får du inte bara god frukt, men också få en prydnadsväxt för utformningen av stängslet. Det enda sak att tänka på är platsen för avloppet, eftersom anläggningen inte tolererar vattendränkt, precis som över torkas och jordar.

Actinidia plantera träd bredvid trädgården är inte önskvärt, eftersom det bara kommer att göra mål. Det minsta avståndet mellan vinstockar och träd bör vara ca 6-7 m.

Actinidia växer bra på jordar med lågt innehåll av komponenter såsom kväve och fosfor. Men från uppfödning av vinstockar på alkaliska jordar är bättre att överge denna typ absolut inte lämpad för det. Det bästa alternativet är sura eller svagt sura jordar kan neutral. Enligt strukturen i marken bör vara löst, men inte sandiga. Lerjordar är också inte lämpar sig för odling av denna gröda.

På platser med grunt grundvatten Actinidia plantering rekommenderas inte, eftersom fukt kan skada henne.

Grade kameleontbuske i Sibirien är mycket populärt. Planter kan göras både på våren och hösten, efter frost eller innan de inträffar.

Actinidia förberett för plantering grop (50 * 50 * 50), med pre läggningsdräneringsskiktet. För det är vanligt att använda grus, grus eller trasiga tegelstenar. Ett sådant skikt bör inte vara mindre än 10 cm. Efter den är fylld med trädgårdsjord, med lager av torkad humus.

Om stationen fortfarande är närvarande tung jord, är dräneringsskiktet sattes till sanden. I trädgårdsjord och aska kan läggas till (1 kg), superfosfat (0,2 kg) och kaliumsulfat (0,1 kg).

Efter att ha fyllt upp gropen med jord, bildade hon en liten kulle cent, vilket är placerat en planta Actinidia. Att unga rötter inte torr och inte attackeras skadedjur före plantering dem doppas i en mäsk av lera.

Vid slutet av plant plantering verk vattnas (med en hastighet av 2 hinkar på busken 1), och landet runt det lite packad. Roten halsen i detta fall måste vara jäms markytan.

Hål kring het gröt ska inte göra för att undvika ansamling av regnvatten i den.

För att öka utbytet och bildandet av ett dekorativt växtart att ta hand om honom ordentligt.

Kameleontbuske vård och dess huvudsakliga steg:

 1. Vattning - ofta, men utan bildning av stillastående vatten. Det är nödvändigt att ständigt upprätthålla fukten i marken, eftersom rötterna av växterna är grunt. För normal tillväxt av vegetativa delar av växten kräver fuktig luft, så i varmt väder är det rekommenderat att spraya bladen med vatten, helst två gånger om dagen, morgon och kväll.
 2. Gödsling växter genomförs i början av sommaren. För detta ändamål infusion kungsljus, utspädd med vatten i förhållandet 1:10. Du kan också använda andra typer av gödningsmedel.
 3. Till jorden inte torkar, är det rekommenderat att kompost, med hjälp av olika metoder. Det enklaste och mest effektiva sättet fyller ytan med sågspån.
 4. Grade kameleontbuske, plantering och skötsel i Moskva och Sibirien, det ger också skydd för vintern.

Beskärning Actinidia och varför det behövs

Beskärning växterna utförs omedelbart efter blomningen eller under senhösten, efter löven faller av alla. På våren under läckage av juice gör beskärning rekommenderas inte eftersom anläggningen är på grund av förlusten av juice kommer att minska, eller till och med dö. Beskärning Actinidia innebär gallring växterna, liksom skära svaga och döda grenar.

Växande kameleontbuske och omsorg, och det är tänkt att bilda en mängd som beror på den region där det växer, landningsplatsen och vilken typ av spaljé.

I mittzonen Actinidia odlas i form av en bussning, anordnad på en trellis genom formning av fläkten. För att göra detta, välj 3-4 huvudsak vertikal flykt, som kommer att vara ärm fans. På hösten efter blad falla, klämmer de av toppen, till samma nivå som zaderevenevshey vinstockar, så sidogrenar kommer att växa nästa år. Välja från dessa skott är den mest kraftfulla, bunden till en spaljé, med riktningen i olika riktningar.

Nästa år växer kortare grenar, redo att frukt. De bands upp i vertikalt läge. Ett år senare, de återkommer skott, som kommer att behöva binda upp i horisontellt läge, riktning dem i olika riktningar. Skott som redan otplodonosivshie rekommenderas förkortade med 5 njurar, räknat från toppen av bären.

Actinidia i Ural, plantering och skötsel

Ganska enkelt, men mycket vacker, växt Actinidia länge fångats i trädgårdar många trädgårdsmästare. Även om det är en subtropisk gäst har trädgårdsmästare Sibirien och Ural lärt sig att framgångsrikt växa vinstockar i sina klimat. Enligt vetenskapliga rön, har en lång historia av dess ursprung denna exotiska vinstockar. Det sägs att hon kom tillbaka i dinosaurie eran och lyckades överleva istiden. Kanske är "uthållighet" av Actinidia och tillåter nu framgångsrikt anpassa sig till tillväxten i de sibiriska länder. Denna artikel kommer att vara mycket användbar för Cottagers, som vill skaffa sig en sådan anläggning på sin sommarstuga i Sibirien eller Ural. Efter dekorativa värdet av denna klätterväxt är mycket hög. Du kan inte bara försköna aktiniderna hållare, balkonger, men också "gömma" från utseendet på fula byggnader, väggar, etc.

 • Utmärkande för Actinidia
 • Arter och sorter av Actinidia för Urals
 • Hur man odlar Actinidia i Ural
  • Steg 1. Välj en plats att landa
  • Steg 2. Välj en tid för plantering
  • Steg 3. Välj en plantmaterial
  • Steg 4. Framställning av jorden och plant
 • Kameleontbuske: Care i Ural
 • Hur man bildar en vacker krona Actinidia
 • Svårigheter Actinidia odling i Ural

Utmärkande för Actinidia

Actinidia i Ural är inte bara en favorit för trädgårdsmästare anläggningen för att dekorera sina webbplatser, men mycket uppskattad för sin goda frukt. Denna förhistoriska vin, naturligtvis, har genomgått en rad förändringar för hela tiden för dess existens. Modern Actinidia har följande egenskaper:

 • Actinidia - en bisexuell växt. Detta innebär att om du vill se frukten av vinstockar, måste den planteras och "manliga" bush som pollinerare. Det finns också möjlighet att plantering och samoplodnye Actinidia, vilket ger frukt, men inte i så stora antal,
 • Actinidia - lövfällande vinstockar. Under hösten bladen vända en spektakulär färg. De kan bli crimson, gult,
 • bladen har en något långsträckt hjärt formad form. Kanterna av bladen kan vara antingen slät eller något indragen,
 • blommande kort. Fantastiska vita blommor börjar blomma runt april. Liana utstrålar också tilltalande doft under blomningen,
 • Actinidia frukt kan ha liten yta är nedsänkt. Det finns arter med släta frukter. De smakar sött och surt. Långt före frukterna av svarta vinbär om innehållet av vitamin C. Skörden utförs vanligtvis i slutet av sommaren,
 • Urals av Actinidia frukter har otroligt värde. En viktig C-vitamin kan lagras i dessa frukter på olika sätt. Om mogen frukt inte omedelbart dra sig ur grenarna och låt dem hänga fram till första frosten i höst, förmågan att lagras under lång tid bara att öka. Erfarna värdinna bryggt från Actinidia fruktkonserver, sylt, stuvad frukt, levereras i färsk, torkad, etc.
 • Actinidia högt värde och i traditionell medicin. Healers har länge uppmärksammats av förmågan hos denna växt för att minska kolesterolhalten i blodet, förse kroppen med de saknade vitaminer och mineraler, för att ta itu med sjukdomar i matsmältnings, respiratoriska och kardiovaskulära systemen. För att förbereda olika infusioner, dekokter i kursen är absolut alla delar av vinstockar, inklusive bark, rötter, blommor.

Arter och sorter av Actinidia för Urals

Actinidia - en värmeälskande växter, och att odla den i en sibirisk klimat, måste du noga kommer till frågan om val av sorter av vinstockar. Variety måste ha utmärkta kall toleranta egenskaper och kunna tåla hårda klimatet skift. Erfarna trädgårdsmästare Ural har länge varit övertygad om att det är bättre kameleontbuske helt enkelt inte hitta liknande klimatförhållanden. Vissa odlare tränar odling och Actinidia Argutta. Men de mest populära arterna är fortfarande kameleontbuske Ural. Denna art har ett enormt utbud av kvaliteter:

 • "Dr Szymanowski". Mycket intressant hybrid olika Actinidia, som är känd för sin höga dekorativa egenskaper. Dina grannar kommer definitivt att bli överraskad av den ovanliga vitaktig-gröna färgen på bladen på våren och något rosa i sommar. Mogen frukt blir gula och faller omedelbart efter mognad. Liana har en mycket snabb årlig tillväxt - upp till 1,5 meter. I allmänhet når en höjd av cirka 4 meter.

 • "Adam". Det är också en mycket populär hybridsort till Ural. Liana är också känd för den ovanliga färgen på bladen. Denna färg ändras varje år. Actinidia växer upp till 4 meter. Det kan också planteras i en kruka, och i den öppna marken.

 • "Garden Queen". Denna stam har tidigare grad av mognad, som kan nå en vikt av 3,5 gram. Formen av frukterna är oval och har en grönaktig nyans. Man tror srednerosloe vinstockar.
 • "Wafers". Denna mångfald kommer att överraska dig med sin söta frukt vikt på 3,2 gram. Den har en genomsnittlig grad av mognad. Vinstockar växer till 2,3 m och har en krona av medelhög densitet.
 • "människor." Frukterna av Actinidia utstrålar en söt jordgubbssmak. 3-3,2 massa för att växa och c är komprimerade cylindrisk form. Skott har en fin brun färg som kontrasterar färgen på kronan.
 • "Hope". Denna vinstockar har en buske form och växer upp till 6 m. Perfekt för att odla trädgårdsmästare. Tidig mognadsperiod. Frukt är lätt ludna och har en söt smak.
 • "Skata". Sorten är härdig med utmärkta egenskaper. Frukterna är gröna till färgen, slät yta och vikten till 2,7 c.

Hur att växa Actinidia Ural Steg 1. Välj en plats att landa

 • När du väljer en plats för Actinidia i Ural för plantering, bör du inte glömma att denna anläggning kommer att växa på denna plats för en lång tid. Det är långlivad. Det måste finnas tillräckligt med utrymme för tillväxt av Actinidia både i höjd och bredd. Fokus på den maximala storleken som kan uppnå den valda klass. Ge stöd för att gå vidare Actinidia eftersom det är fortfarande en vinstock.
 • Om sammansättningen av jorden, är det önskvärt bör vara neutral eller svagt surt.
 • Actinidia är bäst att växa på sandiga eller lerig bördiga jordar som är rika på humus.
 • Även Actinidia och gillar fukt, men det inte tolererar vatten stagnation vid rötterna. Därför om din webbplats grundvattenflödet är för nära ytan, bör du antingen välja en upphöjd station, eller ta hand om god dränering.
 • Att samla välsmakande och rik skörd bör anläggningen får tillräckligt med solljus. Vissa sorter jämn och skugga tolerant, i alla fall kräver solljus. Du kan välja som "grannars träd, som kommer att skapa en enkel halvskugga hans krona.

Steg 2. Välj en tid för plantering

Siberian klimat med tillräckligt tidig höst frosten helt enkelt inte tillåta landning Actinidia hösten. Under hösten den bästa tiden att göra rätt val för landningsplatsen och utarbetandet av plantering hål. Erfarna trädgårdsmästare Urals rekommenderar att du börjar plantering i början av maj, när hotet har passerat alltför allvarlig frost och plötsliga temperaturförändringar.

Steg 3. Välj en plantmaterial

Genom att välja plantmaterial skall alltid ske med stor omsorg. Detta kommer att avgöra hur man odlar växter, om det kommer att ha en uttalad dekorativa kvaliteter, vare sig god och rik skörd. För att inte göra fel val, följa de råd av erfarna trädgårdsmästare i Ural:

 • Det är inte nödvändigt att köpa plantor av Actinidia "med händerna". Så kan du inte vara 100% säker på detta som plantmaterial. Du kan inte vara säker och vinterhardighet av växter - ett av de viktigaste kriterierna för att välja växter för plantering i Ural. Aktinider i Ural att köpa - det är inte ett problem. Lämna företräde åt inköp av plantor i specialiserade plantskolor där plantorna odlas eller smalprofilbutiker för trädgårdsmästare,
 • Actinidia har en ganska sköra rötter, som lätt kan skadas under transporten. Därför är Actinidia plantor säljs med slutna rotsystem,
 • inte försöka köpa storleken på plantorna. Bättre att köpa växter som har högst 1 år. Så behöver du inte riskera att köpa aktinider övertorkat en knöl på jorden. Och 1-åriga plantor, dessutom mycket bättre vana vid den nya platsen för tillväxt,
 • De flesta trädgårdsmästare förvärvar Actinidia inte bara för sina dekorativa kvaliteter, men också för att producera en gröda. Om du också vill komma till din webbplats skörd av "chock" dos av vitamin C, bör 3 "kvinnliga" plantor förvärva en "manliga".

Steg 4. Framställning av jorden och plant

Som det har sagts, att bereda marken för plantering på hösten kan vara, och mycket lämplig att producera under våren.

 • innan du börjar gräva en plantering hål, bör du överväga sina platser. Naturligtvis är det nödvändigt endast vid plantering mer än en anläggning. Plantering hål bäst placeras i en rad, som kommer att översändas norra sidan söderut. Det är tack vare detta arrangemang, växterna de kan få den optimala mängden solljus. Mellan två anläggningar hålla sig till minimiavstånd på 1,5-2 meter. Om du landar aktinider i flera rader mellan raderna lämnar cirka 4 meter av utrymme,
 • om anläggningen mycket och du sadite dem i en rad, i stället för landningen gropen gräva ett dike djup av 50 cm och en bredd av 40-50 cm Dimensionerna för landningen gropen -. 50 * 50 cm eller 60 x 60 cm,
 • längst ned i hålet är det nödvändigt att lägga en bra dräneringsskikt. Detta kan vara en sten, krossat tegel, små stenar,
 • vidare är det nödvändigt att förbereda en näringsrik jord blandning. Av den utgrävda jorden vanliga behovet av att lägga till 9-10 kg av humus, 200 g superfosfat, 80 g kaliumsalt och 50 g ammoniumnitrat. Dessa proportioner är för en av landningen grop,
 • 1/3 landning grop fylld med näringsblandning erhållen mound,
 • om anläggningen köptes med öppen rotsystem, rötterna måste noga spridda över högen. Om Actinidia köptes med slutna rotsystem, det lerkärl rummet innan doppa i planteringshålet behöver fukt. Efter det att fylla resten av jorden, försiktigt stamp det,
 • inte begrava roten halsen,
 • Efter landning Actinidia behöver rikligt vattnas,
 • efter vattning inte glömma mulching markytan för att förhindra att fukt att avdunsta snabbt. För detta förfarande är perfekt för löv, torv eller humus.

Kameleontbuske: Care i Ural

Actinidia i Ural - är inte bara dekorativa, men också extremt användbar växt, eftersom det kan producera en skörd av läcker frukt som är oerhört rik på vitaminer. För att komma bort från denna exotiska maximum rankor nytta, måste du korrekt ta hand om henne. För kameleontbuske Ural vård är inte komplicerat:

 • unga plantor, som inte längre ett år, bör skyddas från den gassande solen. För detta ändamål kan du använda allt material som du kan hitta. Det viktigaste som han skapade en halvskugga av Actinidia. Vuxna vinstockar skulle inte längre vara så fruktansvärt för direkt solljus,
 • vattning bör inte vara alltför riklig och frekvent. Vatten vinstockar på kvällen eller morgonen när vädret är särskilt torra. Effektiv metod för att upprätthålla fukt i rötterna av en marktäckning runt-trunk cirkel. Kom ihåg att Actinidia inte tål vattendränkt jord,
 • få bort eventuella ogräs - är också en obligatorisk del av vården. Detta skapar inte bara ett snyggt utseende till anläggningen, men också skyddar den mot eventuella skadedjur, sjukdomar som kan spridas ogräs,
 • hackning runt stammen cirkel bör inte vara djupt, eftersom rötter finns inte för djupt,
 • Actinidia svarar perfekt till olika förband. Så snart växtsäsongen, kan du göra ekologiska och kvävegödselmedel i beräkningen av 2 kg per 1 kvm Nästa befruktning sker under sommaren och kommer att vara att göra infusion av aska. Och för att förstärka den aktiva anläggningen efter blomning, frukt mognar på hösten, använd 10 g av kaliumsaltet och ca 35 g superfosfat per 1 sq. m. landningar,
 • späda skott av Actinidia kan vara en stor upplevelse för gnagare och även huskatter. Av säkerhetsskäl kan du använda ett rutnät,
 • Actinidia, som är avsedd för odling av Ural har Hardy kvaliteter. Därför, i vintern kommer att vara tillräckligt för att strö ruttnade blad och täck med gran grenar. Som ni kan se, kameleontbuske plantering och omsorg i Ural är inte komplicerat.

Hur man bildar en vacker krona Actinidia

Eftersom Actinidia - är en prydnadsväxt, är engagerade i bildandet av kronan som krävs. Således kommer vinstockar ser välvårdade, mer frodig, med varje år kommer att glädja dig med nya och kraftfulla skott.

 • Starttiden för bildandet av kronan av alla sorter och varje anläggning för sig kan vara olika. Vanligtvis ser det ut som en vinstock odlas i det andra året av sitt liv. Om groddar vuxit tillräckligt, kan du börja beskärning under det andra året. Om inte, så överförs till nästa år.
 • När den första beskärning bort alla skott, med undantag för den grundläggande 3, som sedan behöver binda till stöd upprätt.
 • Under sommaren kommer det att finnas nya skott. Återigen, måste du välja den starkaste av dem och bifoga dem till stöd, men horisontellt, som om att bilda en fläkt. De återstående skotten avlägsnades. Du kanske tror att alltför mycket ny tillväxt är föremål för borttagning, och det är fel. Men detta görs för att kronan inte tjocknat.
 • Varje höst skörd av den apikala skjuter några knoppar.
 • Med utgångspunkt från 3-4 år i livet Actinidia börja bilda frukt skott måste vara kortare. Välj den mest kraftfulla och knyta dem upprätt. Under sommaren åter valt den mest kraftfulla och knyt redan horisontellt.
 • Med 3-4 levnadsår successivt växt behöver beskärning och föryngring. För att göra detta i god tid att avlägsna döda, skadade skott, som inte längre behövs vinstockar.

Svårigheter Actinidia odling i Ural

Växande Actinidia i Fjärran Östern ska inte skrämma trädgårdsmästare många sjukdomar hos växter. De är nästan där. Hybridsorter är så framgångsrika, att förutom de goda egenskaperna hos hardy, de har en otrolig motståndskraft mot ogynnsamma miljöförhållanden, inklusive sjukdomar.

Bland de sällsynta sjukdomar som fortfarande kan slå aktinider kan listas:

 • Filostiktoz. Denna svampsjukdom kan ofta genomgå en ganska gamla vinstockar, vinstockar som växer i svåra förhållanden som ofta är utsatta för invasioner av gnagare. Lägg märke till denna sjukdom är mycket enkel. Om du har sett på några ark vanligt mörka fläckar med en något bourgogne gräns, och å andra bladen - hål inuti dessa fläckar, är det högst sannolikt att det filostiktoz.
 • Ramulyarioz - det är också en svampsjukdom, som kan ses av vitaktiga fläckar på båda sidor av arket. Sjuka blad bör tas bort, och mycket vinstockar besprutas med Bordeaux vätska.
 • Fostret. Olika mögelskador Actinidia frukterna av Actinidia Argutta mest karakteristiska.

  Växande Actinidia i Ural - en ganska trevlig och inte svårt att göra. Du kommer att uppskatta den otroliga och fantastiska utseende vinstockar och en rik skörd av dess frukter, som du är säker på att träffa rätt vård. Särskilda vinterhärdiga sorter av Actinidia göra processen för sin odling i Ural lätt. Framgång i trädgårdsarbete!

  Actinidia plantering och skötsel. växande Actinidia

  Den ökande popularitet bland trädgårdsmästare förvärvar Actinidia anläggningen. Plantering och skötsel av det är tillräckligt enkelt. Dessutom är det väl anpassad till klimatförhållandena i centrala Ryssland.

  Actinidia - en ganska stor genus av lövfällande woody vinstockar som växer i subtropiska klimat i Asien, på ön Java och i ryska Fjärran Östern. Actinidia bevarade från pre-Ice Age, har anpassat sig till den köldknäpp och perfekt överföra en måttlig klimatzon i Ryssland. På grund av denna kvalitet växter blir mer och mer fans bland trädgårdsmästare.

  I landskapsplanering Actinidia används för att dekorera pergolor och som en säkring. Vuxen växt på stöd bildar en mycket tät vägg med silkeslen blad, vilket skapar en tät skugga. Under hösten bladen blir rosa, gul eller röd. Och på vintern skotten fängsla sin fantasi väva och grafik.

  anemon bladen är långsträckta hjärtformade och taggiga eller jämn kant. I vissa arter, tips av bladen blir vita, vilket ger växten Actinidia ännu mer dekorativa.

  Actinidia blommar i april vita eller rosa blommor, har en behaglig doft. Den blommar mycket rikligt i 15-20 dagar.

  Frukterna av anläggningen är avlånga, ludna eller slät, med läcker sur-sweet massa och ananas-jordgubbssmak.

  För att behaga ögat i trädgården Actinidia bör odla och sköta växter vara läskunnig. landningsplatsen väljs baserat på det faktum att Actinidia - överlevande. I naturen skott det höjs, stödd på träd, 20-30 meter över marken och bildar täta snår. Actinidia gillar fuktig jord, men kan inte tolerera stillastående grundvatten. Den växer bra i svagt sura och neutrala jordar rika på humus och humus. Även om alla sorter av Actinidia skugga tolerant, är växter bäst planteras på solsidan i ljuset genombrutna skugga. Först när det finns tillräckligt med ljus, kan du få en riklig skörd. Markstrukturen bör inte vara tätt. Den mest lämpliga är den bördiga lera och sandig lerjord rika.

  Ha definierat landningsplatsen, gräva ett hål under varje planta är djup och en bredd av 60 cm ser till dränering :. Hällde på botten av småsten, små bitar av tegelstenar. Nästa lager läggs bördig jord och löv humus, läggas till komplexa gödningsmedel, lite träaska och blanda. Gör en kulle i mitten av hålet och satte honom i en ung planta. Rotklumpen bör tidigare väl fuktad. Om anläggningen med öppen rygg, måste du tilldela dem till högen och omedelbart strö marken, vilket förhindrar torkning. Jorden runt plantan något komprimeras, inte begravd roten kragen, rikligt vattnas och kompost med torv, humus eller kompost lövträd. Senare mulching gör varje år, så att rötterna är alltid fuktig och inte överhettas. Actinidia kräver en hel del näringsämnen, och avståndet mellan plantorna bör vara minst 2 meter.

  Plantering görs bäst i början av maj.

  Plantor av Actinidia förvärva specialiserade plantskolor eller bekanta trädgårdsmästare. Var uppmärksam på tillståndet i rotsystemet. Rötterna måste vara friska, välutvecklad, fria från skador. Skjuter - utan röta, inte torka. Det bästa valet är en ettårig växt med slutna rotsystem, som Actinidia inte tål att torka ut rotklumpen. Tre honplantor måste köpas en hane av samma art. Inter pollinering i Actinidia inte händer.

  Hur att växa denna växt

  Växande Actinidia - det är inte komplicerat. Det är givande och användbar växt. Han har ett antal fördelar:

  • god motståndskraft mot frost,
  • snabb tillväxt,
  • dekorativa skott. Actinidia mycket vackra blommor, men dess sammanflätning vinstockar med löv sertsevidnymi också utströdda i landskapet,
  • läcker och frisk frukt. I enlighet med innehållet av vitamin C, de är överlägsna svarta vinbär, citroner och apelsiner. Förutom frukt för medicinska ändamål används blommor, bark och blad av anläggningen.

  Alla dessa egenskaper gör den här typen av Actinidia vinstockar lovande för odling i villkoren för Rysslands klimat.

  Växande Actinidia är inte svårt. Rätt val av plantmaterial plantering utrymme sorter och växtarter kommer att bidra till en framgångsrik tillväxt och fruktkroppen. Grundläggande vård - är beskärning, skadedjur och sjukdomar, ogräsrensning, vattning, hackning och gödsling. Alla dessa metoder skiljer sig inte från standardbehandling för andra fruktplantor.

  Reproduktion Actinidia vegetativt

  Actinidia plantering och underhåll av vilka kan användas i någon trädgårdsmästare, lätt förökas vegetativt (rotsticklingar och skiktning) och frön.

  Den mest föredragna metoden är sticklingar. I slutet av juni, utvalda mogna sticklingar och dela i bitar av 3-4 blad. Utfälldes i en blandning av sand och torv i 5 cm från varandra på ett djup av ca 6 cm. Dessutom, för en god utveckling av rötterna av substrattjockleken bör inte vara mindre än 25 cm. Plantor regelbundet vattnas och pritenyat skydda från direkt solljus. Böka sticklingar sker 20-25 dagar efter plantering.

  Under växtsäsongen för att utveckla ett starkt rotsystem och skjuter längd 30-40 cm. De unga plantor för vintern täcker täcker material, löv eller grankvistar, skydda från möss och katter. Detta skydd växter tål frost och tö.

  Enklare ombordstigning Actinidia - reproduktion rot lager. Utvecklade flykt böjer till marken, pressas mot lasten och täckt med jord. Escape rot snabbt. Redan nästa år den unge Actinidia kan separeras. Detta är garanterat att ge en ny frisk planta.

  Den mest tidskrävande sätt - till utsäde reproduktion. Det kräver trädgårdsmästarens tålamod och noggrannhet och viss erfarenhet. Denna metod används för uppfödning av nya växtsorter.

  Skikta frön av Actinidia 3 månader vid 4-6 grader av värme och sedan ströks ut i en lätt jord och placerades i ett rum med en temperatur på 22-27 grader över noll. Skott vårda från solen, och i slutet av maj ta till gatan och sätta i en lummig trädgård plats. Blev starka plantorna planteras plantor på åsen, där de övervintrar under tak. Nästa vår Actinidia placerad på en fast plats. Plantor börjar bära frukt tidigast 6 år av utveckling. Under multiplikation av frön för att avgöra framtiden golvet Actinidia omöjligt. Därför, för en framgångsrik korspollinering är nödvändigt att plantera minst 4-5 plantor.

  Actinidia inte tål direkt solljus. Under det första levnadsåret planta täcka från solen lätt material, se till att den stannar i halvskuggan. I en mer vuxen Actinidia inte längre lider av solen. Jorden runt växterna rensa ogräs och vattnas under torrt väder, men inte riklig, eftersom Actinidia inte tål översvämningar. Det är omöjligt att djupt lossa jorden runt plantan, eftersom rötterna ligger nära ytan. På vintern, den unge Actinidia täcker blad humus, löv och granris från gnagare.

  Under de närmaste två åren på en regelbunden basis med försiktighet lossa jorden, kompost ruttnade kompost, utan att exponera roten halsen. Nödvändiga för att skydda de unga plantorna från nätet gnagare och katter, som gärna gnaga skotten av Actinidia.

  För en god utveckling av plantor behöver regelbunden gödsling, bra vattning och sprutning. Vid början av växtsäsongen Actinidia matas kvävehaltiga gödningsmedel eller svag lösning av kogödsel en hastighet av 2 kg per 1 m kvadrat. Sedan andra halvan av sommaren, strö en liten mängd aska. Actinidia svarar bra för att göra superfosfat (40 g per 1 m.) Och kaliumsaltet (10 g per 1 m.).

  Trimma och forma kronan av Actinidia kan bara omedelbart efter blomning eller under sen höst, efter blad falla, på grund av den starka fjädern sav flöde i dessa växter.

  Bildning av vinstockar börjar från det andra året, om Actinidia är väl utvecklad. Om skotten har vuxit tillräckligt, är grödan överförs till en 3 år. När formnings av den första skär vänster tre starka flykt, resten avlägsnas fullständigt. Vänster skott knuten till en stolpe. Höst gröda skjuta tips om vissa njure.

  Nästa sommar växt ut i sidled skjuter starkaste binda upp horisontellt till stöd för att bilda en fläkt. Andra bort igen. Försök att undvika förtjockning av kronan.

  3-4 år vegetation börjar bildas Actinidia kortare frukt skott. De binder upp vertikalt. Därefter återigen välja mer kraftfulla och bundet horisontellt. Under de följande åren skörd av Actinidia innebär avlägsnande av döda skott och föryngrande växter, som skär de gamla grenar.

  Actinidia frukt på ett ställe i 50 år och lyckas bilda en kraftfull stam, så rekvisita för vinstockar värt att göra är mycket stark. Deras höjd ska vara lätt att skörda och plantera vård. Det är ca 3 meter.

  Avkastningen vuxna vinstockar beror på sort och odlingsförhållanden. Från en infödd växt samlas 5-10 kg bär. Odlad Actinidia ge en god skörd av god och hälsosam frukt - upp till 50 kg med Diana med lämplig vård. Vissa sorter med intensiva jordbruksmetoder för att ge 70 kg av bär från träden.

  I vissa sorter av fruktmognad unisont, medan andra - långsamt. Även olika mognande frukter av vissa sorter skiljer sig i massa, form, färg, smaker. Variera deras kemiska sammansättning och den grundläggande inriktningen av användning.

  Actinidia bär ätas råa, varav sylt och kompott cook, häller dem med socker och lagras tills våren. Av fallfrukt gör hemgjort vin.

  Kameleontbuske - den mest kända och favorit typ av Actinidia, bär det frukt upp till 25-35 år. Mycket dekorativa frukt vinstockar, som växer under gynnsamma förhållanden upp till 7-8 meter. I naturen finns i Fjärran Östern på stranden av floder och vattendrag. Den använder träd som stöd.

  Tricolor har en karakteristisk färg på bladen. Unga blad är rödaktiga, mognare - grönt och blir vita före blomning tips av bladen, särskilt på soliga områden. Efter 10 dagar, de vita områdena blir rosa och vinstockar har en ljus festlig look.

  När Actinidia blommar, är trädgården fylld med behaglig arom av jasmin. Blommorna är vita och ganska stor, på långa stjälkar. Blommande varar 15-25 dagar.

  Frukterna mognar i augusti. De långsträckta, grön, upp till 2 cm, smaken av ett äpple med en smak som påminner om jordgubbar.

  Kameleontbuske plantering som utförs på samma sätt som andra typer av vinstockar, har ett stort utbud av betyg. Amatör trädgårdsmästare och personal har att välja mellan.

  Vad anläggningen kameleontbuske sorter som är mest populära?

  1. Kolomikta folk - en högavkastande sort. Den har en tidig mognad period. Berry sidled komprimeras, avlång, med en lätt ribbning på ytan. Frukt vikt - upp till 5 gram, med ett högt innehåll av askorbinsyra.
  2. Holiday - frukter mognar i augusti. Har mycket långsträckt, gul-grön färg, väger 3 gram, med äpple smak. Grade avkastning, mognad.
  3. Grape - tidig sort. Färgen på frukten - grön med en rodnad, huden smidig. Frukter är rundade, vägande 2,5 gram, en längd av 2-2,5 cm, med äpple smak. Sortera Liten berried, tidigt, produktiv.
  4. Rån - tidig utseende frukt, högavkastande. Frukt cylindrisk med en vass spets, som väger 3 g, mörkgrön färg med en rodnad. Smaken är delikat, söt och syrlig.
  5. Gourmand - en relativt ny sort. Frukterna är stora med ljusa strimmor. Den har en ananas smak. Är mitten.
  6. Dr. Szymanowski - självpollinerade sorter av ett nytt val. Liana är relativt liten. Bladen är mörkgröna, brons i höst. Frukter som krusbär. Växer bra i solen, stängd mot vindsidan. Sen mognande sorter.
  7. Söt tand - tidigt mognande sort. Frukt gul-grön, cylindrisk form. Den har en massa av 2,5 gram. Smaken av marmelad.
  8. Farm - färg oliv frukt, ananas och äpple smak. Storlek bär genomsnittliga vikten är upp till 5 gram. Variety tidigare.

  Kameleontbuske, är densamma som för andra typer av växter och sjukvård, trädgårdsmästare glad att hon är den mest köldtålig.

  Actinidia Argut - är en stark klättrare 18-25 meter i höjd och är mycket tjock vid basen. Barken av stammen - ljusgrå. Bladen är grönfärgad. Blommor luktar ha någon större än kameleontbuske, med en grönaktig nyans. Frukterna är stora, i genomsnitt 7 g massa med försiktig söt-sur smak. Sorten avkastning, men det tål inte frost.

  flera stora frostresistenta sorter härleds på grundval av Actinidia Argut. De har ljusa fruktsmaker, tillsammans mogen och inte duschat. Mycket intressanta sorter av Argut ha skarp smak.

  Sorter av Actinidia Argut typ:

  • Firebird - frukterna har en smak av varma paprika och peppar lukt. berry storlek - upp till 6 gram. Senvuxen.
  • Spindel - sent mognande sorter. Frukten massan till 6,5 gram, söt smak med peppar smak fikon.
  • Healing - namnet på den sort av den höga halten av karoten i frukten. Frukten väger i genomsnitt 4-4,5 gram. Smaken av fikon och paprika. Sorten är sent mognar.

  Samoplodnye Actinidia eller månggifte

  Det Actinidia samoplodnye. En av de sällsynta självpollinerade arter.

  Funktion är ljust orange färg av mogen frukt. Detta beror på högt innehåll av karoten, vilket gör denna typ av Actinidia värdig rival havtorn.

  Det är värt att notera att olika Actinidia samoplodnye ovanlig smak av frukten. De kombinerar smaken av paprika och fikon, mycket söt vid full mognad. Underripe frukt har en något varm eftersmak. Vissa sorter av skarp smak utvecklades starkt. Forma frukten är avlång, med en vass spets. Bär används för att göra såser och de unga skotten är förberedda sallader. Alla sorter av Actinidia polygami börjar bära frukt redan under det tredje året i livet, som kännetecknas av hög avkastning och livslängd.

  Ett stort antal olika arter representerade Actinidia. Sorter mest populära vi har listat. Andra arter som kan vara av intresse för trädgårdsmästare, de är:

  1. Actinidia Giraldi - en nära släkting av typen Argut. I naturen är det sällsynt. Med rätt bildandet av vinstockar har stora frukt och harmonisk form med en delikat smak.
  2. Actinidia purpurea - termo stor vinstockar med släta hjärtformade blad. Bär en längd av 3 cm, en mörkröd färg, söta med en svag doft. Den växer i Kina, enligt villkoren i Ryssland inte hibernate.
  3. Actinidia deliciosa (kiwi) - vilda arter infödda till Kina. Stor klättrare med massiv frukt som väger 35-40 gram. I en kultur introducerades i Nya Zeeland, där den fick sitt namn "kiwi" för likhet med inhemska fåglar. Modern val erbjuder en mängd olika förbättrade sorter av växter med stora (upp till 100 gram) av frukt. Kiwis har ett högt dietary värde. De innehåller kalium, jod, vitaminer, mikro- och makro. De ämnen som finns i frukt, visar det "onda" kolesterolet och förhindra uppkomsten av blodproppar. Alla dessa egenskaper är fullt tillämpliga på alla typer av odlade och vilda aktinider.
  4. Actinidia stora frukter - uppfödd av korsa Kiev forskare Actinidia purpurea från Actinidia Argut. Resultatet blev en unik vinterhärdig produktiv sort med stora frukter med ananas smak och doft av honung. berry storleken når 10-22 gram. Liana lång, upp till 18-20 meter i höjd, med starka stjälkar och stora blad. I framtiden har arbetet på hybrid avel syftar till att stärka härdighet av anläggningen. Vi erhölls sorter som lämpar sig för centrala Ryssland.

  Och här är en annan intressant sorter:

  1. Actinidia hybrid Kolbasina - har buketny typ blomning, högt utbyte, resistens mot frost och stora frukt som väger 15-18 gram. Färgen på skalet och massa bär rosa eller lila, vilket ger ytterligare överklagande klass. Lukt och smak frukterna av söt karamell med fruktiga toner. Senvuxen.
  2. Souvenir - ett sent mognande sort. Den har oval grön frukt med en röd nyans. Massan av varje bär 7-8 gram, smaken: Peach.
  3. Candy - frukter väga upp till 8,5 gram vardera, grön, med frukt lukt.
  4. Kiev-10 hybrid och stora frukter Kiev - båda sorter av sena mognad. Bär är en massa av 8-10 gram har en angenäm söt smak och delikat arom.

  Alla avels nya objekt som lämpar sig för odling i tempererade klimat, och ökar i popularitet bland trädgårdsmästare.

  Actinidia plantering och skötsel som diskuteras ovan, kommer till vårt område från Fjärran Östern nyligen. Därför anläggningen i mitten bandet känns bra, men ett fåtal arter av svampar och skadedjur kan fortfarande orsaka sjukdom.

  Möjliga sjukdomar Actinidia:

  1. Filostiktoz - en svampsjukdom. Det verkar i form av mörka fläckar med rödaktig gränsen. Lamina i mitten av skadan förstörs och plåten blir otät. Drabbar äldre och försvagade växter som växer under ogynnsamma förhållanden, eller skadas av gnagare. Dessa vinstockar kan bli sjuka, och lokala sjukdomar.
  2. Ramulyarioz - kännetecknas av förekomsten av fläckar på båda sidorna av arket.
  3. Actinidia frukt drabbade frukt röta och mögel. Särskilt känsliga Actinidia Argut.

  Om tecken på växtsjukdomar bör behandlas med läkemedel mot svamp, och skadade blad brinna. Tidig vår blå uppträdande förebyggande sprutning med kopparsulfat eller Bordeaux vätska.

  Förra året var de första bären är mycket välsmakande, precis, precis som i Ussuri taigan .. I år kan vi säga och skörd. I princip är det inte nyckfull. På vintern jag inte Harbor. Mycket horoschie anläggningen.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  47 + = 57