Cable VVGng GOST

Beskrivning kabelns egenskaper VVG

Först av allt ska vi tala om innebörden av bokstäverna VVG. Förkortningen står helt enkelt: kopparkabel (som i den första märknings är inte specificerad, bokstaven A, är aluminium), B - ledande kärnisolering av PVC, C - det yttre skalet är också gjord av PVC, G - nakna (ingen rustning).

Det finns också kabel sorter, nämligen:

 • VVGng - medan installerar hämmande kabel linje sträcker sig inte (i den klassiska versionen, som på bilden ovan, inte bara flamspridning när en enda packning);
 • VVGng-ls - ytterligare tillverkare har tagit hand om tilldelning av minskad rök och gas;
 • VVGng-hf - även om ledar ljus, förutsatt inga korrosiva gasformiga ämnen under förbränningen;
 • prefixet «fr» innebär att flamskyddsmedel isolering den (för att vara exakt, förutsatt att närvaron av en ytterligare värmebarriär, som är representerad i form av lindning två glimmerbanden).

Så du vet hur man ska tolka varje typ av VVG kabeln till att följande tabell:

Förresten, de tekniska egenskaperna VVGng vi ses i en separat artikel, som uppmuntrar dig att läsa, om du har beslutat att hålla ledningar i ett trähus!

Nu överväga vad som finns i kabel VVG. Således är ledarstrukturen tillhandahålls nedan:

Dessutom skulle jag vilja notera följande:

 1. Material Ledare - koppar, som kan vara antingen enkelvira eller en flertrådig. Det är viktigt att betona den här funktionen - om märkningen av ledaren har en extra prefixet "n" (VVG-P), då kabeln är platt. Om prefixet inte är närvarande, respektive, produkten cirkulär.
 2. Isolering av ledare, och den mest korrekt som manteln är tillverkad av PVC-plast (PVC). Wire isolering har en standardfärgkodning. Noll - blå jord - gul-grön, den kvarvarande tråden - fas.

Detalj utformning diskuteras i video exempel:

Så vi gick till den viktigaste frågan i artikeln, där vi anser specifikationerna för strömkabeln VVG. Så de viktigaste parametrarna för kopparledare:

Andra tekniska egenskaper för kopparkabel VVG, nämligen: den nominella och minsta tjocklek av isoleringen, kontinuerlig ström, samt resistansen hos kärnorna är anordnade i tabellerna nedan:

Också vara noga med att kontrollera med de befintliga delarna av VVG och hans vikt vid varje tvärsnitt:

Så vi tittade på de viktigaste egenskaperna hos VVG. Nu behöver du bara veta var kabeln kan användas och vad ryska tillverkare producera produkter av högsta kvalitet av detta märke kabelprodukter.

Omfattning och syfte

VVG kabeln är utformad för att överföra och distribuera elektricitet till den stationära elektriska beräknas till 660-1000 växelspänning 50 Hz frekvens.

När det gäller ansökan, kan den användas för att bygga:

Med andra ord, är omfattningen av VVG kabeltyp begränsas endast genom att lägga i marken. Indeed, på grund av det faktum att det inte finns någon bepansrade skikt, inte är tillåtet att lägga ledaren i diket utan ytterligare skydd (t ex rör). I detta fall är det bättre att använda en armerad kabel VBbShv eller dess analoger.

När det gäller hushållsbehov är VVG används för att dirigera ledningar i väggar, kabelkanaler, och även på gatan (det rekommenderas att skydda flexi slang). Om du väljer att använda detta varumärke av kabel för kabeldragning i ett trähus, tänk på den viktiga punkten - av sina träkonstruktioner måste läggas i metall, krusning eller obrännbart kabelkanal.

Om tvärsnitten, belysningsgruppen rekommendera att välja märkning 3 * 1,5 * 3 rosetter till 2,5, och, vilket är tillräckligt för att ansluta plattan eller andra kraftfulla hushållsapparater 3 * 4, som är i stånd att motstå kraften av 8 kW.

Nu anser den lika viktiga frågan - från en fabrik som du bör välja strömkabeln VVG. Enligt vår mening bästa kvalitet enligt följande växter producerar till bästa pris Ryssland:

Om du tvivlar på de deklarerade och faktiska resultat kabelprodukter från dessa tillverkare rekommenderar att självständigt bestämma ledararea i butiken. Hur man gör det, får vi veta i motsvarande artikel på webbplatsen.

Videon nedan framgår tydligt av kvaliteten på kabelprodukter för olika produktion:

Här har vi granskat de tekniska egenskaperna hos VVG kabel. Förresten, är analog ledaren en utländsk varumärke - NYM, som är lite dyrt, men annars inte mycket annorlunda än den inhemska produkten. Aluminium analog med rätta anses AVVG.

VVG, egenskaper kabeln. Hur man skiljer en falsk?

För närvarande är försäljningen ett stort utbud av tråd och kabel produkter c utmärkta prestanda, en mängd olika tillverkare. Idag i butikerna kan köpa kablar och ledningar produkter med olika design kärnor och olika isolerande beläggning.

För installation av elektrisk ström i ett bostadsområde är vanligast kabel VVG, plana, koppar ledande trådar som motsvarar de godkända statliga normer för kvalitet kabel produkter.

standardtrådstorlekar används huvudsakligen: 1,5 mm ^ till 2,5 mm ^, och 4mm² 6mm². För att komma in i lägenheten som används av guider avsnitt 10mm².

Dechiffrera märkning VVG kabel.

Låt oss försöka räkna ut vad markeringarna "VVG9raquo, på vilka egenskaper det anger. (Detta utbildningsprogram utarbetats av vår elektriker i Sergiev Posad, som många tack vare honom).

Det material som används för ledaren, betecknad "A9raquo brev; markerar början om den är aluminium, och förblir utan en beteckning om det är koppar.

Det material av vilket de isolerande mantlarna av ledare, är följande:

Wire isolering har en standardfärgkodning. Noll - blå jord - gul-grön, den kvarvarande tråden - fas.

Vy över kabelhöljet betecknas med bokstäver:

Separat märkt av närvaron av pansar:

Vid slutet av märkning betecknad form:

Baserat på det föregående, VVG märkning kan dechiffreras enligt följande: koppartråd, isolerad med polyvinylklorid, med det yttre skalet av polyvinylklorid, nakna (ingen reservation) runda.

Cable VVG och brand.

VVG kablar har också olika markeringar för eld beroende på typen av vinylisoleringsbeläggning:

 • utan beteckning - när lade flamskyddsmedel, om det är nödvändigt att fastställa ett flertal kablar med sådana egenskaper, är det nödvändigt att använda ytterligare skydd från förbränning, till exempel, ett korrugerat rör;
 • "Ng9raquo; - stöder inte förbränning, bland annat i gruppen;
 • "Ng-ls9raquo; (Low Smoke) - stöder inte förbränning, har vidare en reducerad rök och gasning;
 • "Ng-frls9raquo; (Brandmotstånd Low Smoke) - hämmande, medan montering inte stöder flamskyddsmedel, varvid gasutveckling och minskad rök.

GOST eller TU, kanske falska VVG?

GOST 31996-2012 Rosstandart införts av order №1414 från 2012/11/29, i enlighet med beslut av Interstate rådet för standardisering, metrologi och certifiering av de länder - deltagarna i OSS och tullunionen och gäller från 2014/01/01, den

Standard har beretts av ett lock på grundval av en nationell standard GOST P 53769-2010 "Kraftkablar med plastisolering för märkspänningen 0,66; 1 och 3 kV. Allmänna tekniska villkor", vilket är i samband med den inställda från 2014/01/01. Det vill säga, det är OTU (gemensamma specifikationer).

Baserat på GOST 31996-2012 alla tillverkare måste utveckla en TU (tekniska specifikationer) enades om i NIIKP (Scientific Research Institute i kabelindustrin), få ​​ett tillstånd, ett certifikat för tillverkning av produkter, och bara släpp sedan kabeln. Det är alla ledningar produkter bygger på de godkända specifikationer och kabeln märkning GOST (OTU).

Därför märkning GOST på kabeln kan inte vara. Detta är ett sätt att skilja en falsk. Undantaget är kabelproduktion, görs endast för försvarsdepartementet. I det här fallet GOST 16.442-80 förblir aktiv eftersom handlingar militär tillägg till denna standard - VD GOST 16.442-80.

Hur man skiljer en falsk kabel VVG?

Så att kabeln har många olika egenskaper. Det viktigaste är att vi:

 • det material av vilket görs ledaren;
 • konstruktionsmaterialet för isoleringen;
 • sektionsarea för tråden, är att dess tjocklek.

Kabeln kan inte uppfylla de normer för sammansättningen av en ledande metall. Till exempel, är den mängd koppar som för låg, men för viktkompensation något annat tillsätts, och det är bra om det är aluminium. För fantasi skrupelfria tillverkare är det svårt att hänga med. Därför bör inte betraktas som valet av kabel det billigaste alternativet, men även det höga priset inte kommer att skydda dig från förfalskning. Du måste välja kabelprodukter av beprövade varumärken de tillverkare som kan betrodda.

Förfalskning kabel VVG fruktansvärda, om du använder ett billigt material för flätning. Exempelvis angav att manteln är tillverkad av PVC, som inte stödjer förbränning. Och i själva verket kommer egenskaperna hos flätan inte uppfyller kvalitetskraven, kommer skalet brinna som tändstickor, släppa giftiga ångor. Ur synvinkel brandsäkerhet måste vara uppmärksam på valet av kabeln.

Jo, träffen av säsongen: den så kallade Usechenko. Obevekligt skrupelfria tillverkare minska tjockleken på tråden, ibland två gånger. Som ett resultat, till exempel, trådar som går in i rosett grupp sektionsarea av 2,5 mm ^, i själva verket ha ett tvärsnitt som är mindre än 1,5 mm². En sådan falsk vi såg när vi var inbjudna till de nya diagnos elektriker i Shchelkovo i en ny byggnad. Detta är mindre än vad som är tillåtet för de strömförande ledare, som är utformade för belysning, med andra ord, för glödlampor. När denna kabel kommer att ladda från värmare, tvättmaskiner och andra hög-effektanordningar, kommer det att brinna. Du förstår vilka konsekvenserna kan bli.

Hur man fuska i reparation av lägenheterna. Förfalskning kabel VVG och maskiner ABB

Vi omarbetade ledningar för gorestroitelyami i kvartrire byggande. Jag vill berätta och visa obehagliga stunder som du, publiken, veta och förstå var problemet kan komma. Det är framför allt om materialen. Gör en visuell mätning av trådstorlekar. Dessutom noga granska ABB maskinerna. Var uppmärksam på detaljer och vara försiktig. Överallt de onda grå vargarna :))))

Ladda upp Datum: 22/01/2017

Vi arbetar för dig

veckoslut och helgdagar

Ring oss! +7 (964) 705-66-77

Vi tar emot ansökningar i Mytishchi, Korolev, Shchelkovo, Balashikha, Pushkino, Sofrino Khotkovo, Sergiev Posad och det omgivande området. Vi lämnar för Moskva nordöstra, East.

Om materialet i den här artikeln var intressant och användbart för dig, dela den med dina vänner på sociala nätverk. Kanske någon här informationen mycket användbar. C respekt, elektriker Korolev.

Avfärd till hemma installatören Yaroslavl riktning. Vi kommer i Mytishchi, Pushkin, Shchelkovo, Sergiev Posad distriktet.

Copyright © Kungliga elektriker. 2009 - 2017. +7 (964) 705-66-77

Korolyevskiy elektriker på YouTube

Om du vill veta mer om vår teknik ledningar.

Wire VVGng: Tekniska specifikationer

Elektroteknik idag introducerades på marknaden inom ett brett område. Bland dessa produkter, särskilt populär VVGng tråd.

De som beslutat att genomföra lågspänning ledningar av interna och externa el erfarna mästare rekommenderar att använda just detta ledande utrustning. Information om tråd VVGng och specifikationer som presenteras i denna artikel.

Vad är produkten?

Wire VVGng - ett slags VVG kraftkabel, genom vilken matningsslangar till utrustning inne i lokalen, och även till en extern elektriska apparater och kabelkonstruktioner. Strukturellt kabel VVG (GOST 16.442-80) representeras av en eller flera strömförande ledare, var och en med sin isoleringsbeläggning. Kraftkabelledarna är tvinnade med varandra och innefattar en gemensam isolerande mantel.

Den första bokstaven i den elektriska ledaren systemet indikerar det material av vilket kärnan är gjord. Om det var aluminium skulle förkortningen i denna tråd börjar med bokstaven "A9raquo;. Eftersom markeringarna VVG den saknas, betyder det att kärnan med alla produkter tillverkade av koppar.

Bokstaven "V9raquo; Den indikerar materialet i den isolerande beläggningen gjordes: vinyl (polyvinylklorid). Eftersom "V9raquo; i förkortningen står två gånger, betyder det att VVGng tråd (GOST 53.762-2010) är utrustad med en dubbel plastisolerad tråd. Polyvinylklorid används för tillverkning av en lindningstråd och en extern isolerande skiktet.

Förekomsten av "G9raquo karaktär; beteckning indikerar att kabeln inte innehåller en reservation. På grund av detta, är tråd flexibla, men samtidigt är skyddad från yttre mekanisk påverkan.

Vad är skillnaden från tråden VVG VVGng?

Vid läggning en enda elektrisk ledare produkt är ingen brand dem. Vid läggning VVGng tillsammans med andra trådar i kabeln för att förhindra bränning, det bearbetas av särskild antivosplamenitelnym lösning. Detta framgår av beteckningen "NG9raquo;. För basen tillhandahålls också vanligt kabel VVG PVC-isolering, eftersom inte kännetecknas av närvaron av självsläckande och flamskyddande egenskaper till den.

 • VVG. Den grundläggande modellen med en konventionell PVC-isolering. Om tråden vid fogen kan antändas.
 • VVGng. Det isolerande skiktet är utrustat med speciella kemiska element halogen förhindrar tändkabel.
 • VVGng Is. Tråden är utrustad med ett isolerande hölje av polyvinylklorid halogenfria. Med användning av denna typ av kabel sker VVG distribution och överföring av el till den utrustning som hänför sig till samma spänningsklass. På grund av sin inneboende Performance VVGng ls tråd som används främst i områden med speciellt hög sannolikhet för antändning. Wire märkningen har avslutat beteckningen (Low Smoke).
 • VVGng-FRL. Det isolerande skiktet av tråden är också gjord av halogenfria material. Kabeln har en brandegenskaper. När pyrande plast isolering av tråden frigöres en mindre mängd rök.

Detta element är grundval av någon ledande elektrisk produkt. VVGng tråd kan innehålla en eller flera koppartrådar. Deras antal varierar från 1 till 5. Ungefär hur många bodde i kabeln kan bedömas genom dess märkning. Genom antalet punkter är den första siffran. Exempelvis tråden 3 2,5 VVGng utrustad med tre ledare av koppar. Strukturellt kan var och en av dem vara en enda koppartråd, eller multipla, sammantvinnade.

Det är också möjligt att bestämma märkningen. Beteckningen "M9raquo; Det står på kablarna som innehåller rådiga kopparledare. Omvänt, «09raquo; Den finns på produkten med enkelvira ven.

Beroende på hur kablarna läggs i trådprodukter VVGng kan vara:

 • Runda. Denna form är kablar som innehåller ledare med små tvärsnitt. Wire runda formen märkt "K9raquo brev;.
 • Segment eller sektoralnymi.Kazhdoy levnads är formad cirkel av en viss del av sektorn. Sådana trådar betecknade "S9raquo symbol;.
 • Flat. I dessa kärntrådar dras längs samma plan. Denna form är typiskt för kablar med liten tvärsektion.

I elektrotekniska produkter VVGng denna parameter varierar från 1,5 mm i kvadrat. till 50 mm i fyrkant. Antalet sektioner indikeras av den andra siffran. Till exempel, i tråden VVGng x2 5 tre ledarna är 2,5 mm kvadratiskt tvärsnitt. Det finns dock också ledningar, tvärsnitt som kan vara upp till 400 mm. sq. Men sådana kablar tillverkas på beställning. Om du anger 4 mm kvm., Betyder det inte att det är ett tvärsnitt av alla fem har bott VVGng ledningar. 2,5 kb. mm anses optimal deras index, eftersom nolledaren och jord ledaravsnitt är vanligen mindre.

Bättre ledningsförmåga har utrustningen vars index avsnitt mer. Konduktivitet mäts som resistansen hos en ledare per tusen. Meter i längd. Till exempel, är en kabel vars tvärsnitt 1,5 mm i kvadrat. Den har en resistans på 12 ohm, och produkten med tvärsnittet av 50 mm i kvadrat. - 0,39 ohm.

Tråden kan manövreras, om längden av tusen. Meter dess resistans kommer att vara i området av 7-12 ohm. resistensindex mäts vid en temperatur som inte är högre än 20 grader.

Tjockleken av isoleringen beror på sådana parametrar tråd som sin nominella tvärsnitt och spänning för vilken den är konstruerad. När kabelsektionen 16 mm. sq. och en spänning inte mer än tjockleken av den isolerande beläggningen 660 är 0,9 mm. Om denna tråd drivs vid en spänning av 2,5 kV, bör isoleringstjockleken vara 1 mm. För tråd 5 VVGng 3x2 mm i fyrkant. vid en spänning av 0,66 kV kommer inte att överstiga 0,60 mm. Att arbeta vid en kV nominella isoleringstjocklek vara 0,70 mm.

Innan drift tråden måste passera elektriska tester. Den produkt som är avsedd för drift vid en spänning av 66 kV, först i 10 minuter kontrolleras när spänning på 3 kV. Tråd för 1 kV, ska 3,5 kV tåla.

Enligt GOST, varje tråd beroende på typen har vissa mekaniska egenskaper. Sådana produkter som använder flera sträng ledare kan böjas till en radie av 7,5 kabeldiametern. För fasta produkter kan lätt böjas till en radie av 10 diametrar.

Indikatorer nominell kabeltemperaturområde från -50 till 50 °. Den optimala temperaturen för kabeldragning är som följer: - 15 grader. Vid en lägre temperatur köra en kabel rekommenderas inte. Annars enligt elektriker kommer produkten falla sönder och kan till och med gå fel.

Produkten består av tre ledande koppartrådar. Som en isolator appliceras polyvinylklorid plast (PVC). Detta material används också som en lindning. Tråd när du installerar obrännbart. För produkter som inte tillhandahålls ett skyddande hölje.

Specifikationerna vid en spänning av 0,66 kV

Detta ledande produkt vid samma spänningsvärde som kännetecknas av följande parametrar:

 • Nominella sektionstrådar är 2,5 mm i kvadrat.
 • Tråden i ett tusen. Meter väger 135 kg.
 • I tvärsnitt diametern är 9,3 cm.
 • Isoleringsbeläggningen levde har en tjocklek av 0,60 mm.
 • Flertråds artikeln har en minsta böjningsradie av 7 cm Om en tråd innefattar en kärna, böjningsradien -. 93 mm.
 • Tråden är avsedd för märkström 37 A (i marken) och 28 A (i luft).
 • Om en kortslutning anses acceptabelt för tråden 0,27 kA.
 • Indikator elektriska resistansen hos det isolerande skiktet är inte mer än 10 MOhm.

Terar tråd vid en spänning av 1 kV

När storleken av nämnda spänning VVGng 3h2,5 har följande parametrar:

 • Tvärsnitt: 2,5 mm fyrkant.
 • Trådlängd tusen. Meter väger 144 kg.
 • Trängade produkten kännetecknas av en minsta böjningsradie av 0,73 cm, och levde med en enda tråd är avsedd för bockningsradie av 0,97 cm.
 • Tjockleken hos det isolerande skiktet är 0,70 mm.
 • Indikator elektriskt isoleringsmotstånd per 1 tusen. Meter är 10 megohm.

Ledningar säljs i en vriden form i trummor. Deras längd varierar från 500 till 7200 meter.

Plats för att lägga ledningar VVGng kan vara:

 • Torra och våta rum: tunnlar, kanaler gallerier, axlar, avlopp, industrilokaler.
 • Delvis översvämmade byggnader som markerade en svag, medel eller stark korrosiv aktivitet.
 • Specialblock och kabel bock broar.
 • Lokaler i bostäder och offentliga byggnader.
 • Brand anläggningar.
 • Riskområden.

Rörelsegarantiperiod av trådarna är minst fem år. Enligt konsumenterna, och kan användas VVGng mycket längre. Efterfrågan på denna produkt är på grund av den konduktiva förhållande av dess höga prestanda och relativt låg kostnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 − = 56