Zonering av platsen

Funktionell zonering av platsområdet

På vilken plats som helst finns det hörn som skiljer sig åt i deras funktioner. Du kan skilja dem genom att tillämpa olika lösningar - från enkla tips till gränserna till allvarliga ogenomskinliga skärmar: byggnader, staket, häckar.

Varför behövs funktionell zonering av webbplatsen?

De viktigaste funktionella områdena på platsen är alltid flera. Framboderna ligger framför ingången till huset, idag kombineras det ofta med en plattform för ingång och parkering av bilar.

I en avskild plats organiserade sittgrupp som står ett bord, stolar, soffor, öppen spis, - ibland sådan plats görs i sommar kök och pergola ersätter lusthus ibland en plattform som i ett hårt klimat är ganska rationellt.

Och det är bättre om landskapsarkitekten eller formgivaren börjar jobba på platsen i projektfasen, när platsen för huset på dess territorium diskuteras. Detta undviker icke-optimala lösningar, vars korrigering kommer att kräva kostnader.

Med hänsyn till höjdskillnaden på platsen

Zonindelning område med naturligt fall är enklare än den platta eftersom han terrängen dikterar hur man bäst att dela upp det i zoner - återstår bara att slutföra initierade naturen genom stödmurar och ansluta zoner med stegar och gångvägar.

En liten plats belägen på en sluttning har någon exponering. De sydliga sektionerna anses vara de bästa - de är hetaste, snön smälter och den varma perioden varar längre.

Detta gör det möjligt att erhålla den maximala mängden solvärme, vilket är nödvändigt för en blomsterträdgård och en köksträdgård. Rastplatser är också bättre förutsättningar på den soliga sidan för att få ut det mesta av värme och ljus, men från sin överskjutande bättre skydda pergola eller markis.

Visuell separation av zoner på platsen

Separata zoner med olika funktionalitet från varandra kan vara både genom att faktiskt antyder vid gränsen (stödmur, öppen och spaljé pergola, blomma), eller att skapa den opaka barriären - häckar, staket och även byggnader.

Mix-Boarder - En blomsterträdgård från olika växter i form av en kantsten - inte bara prydnaden av trädgården, men också gränsen mellan zonerna, till exempel är det bekvämt för dem att stänga av gräsmattan från trädgården eller sängar med bär.

Om du behöver mindre genomskinlighet ska du göra en kasse - inuti ramen - och låta klättringsanläggningar. Sådana strukturer ser bra ut både på sommaren och på vintern, speciellt om de är målade i ljusa, kontrastrika grönområden.

Zoning av tomten, eller trädgården, bekvämt för alla

Zonläggning av platsen är ett viktigt förberedande steg för skapandet av din drömträdgård. En välutrustad trädgård bör inte bara vara vacker, men också bekväm för alla som kommer att använda den. Zonläggning av platsen är en kompetent och rationell uppdelning av trädgårdsområdet i funktionella zoner. Det är helt enkelt nödvändigt på delar av ett tillräckligt stort område, och är användbart för små områden.

Zoning av platsen utförs i flera steg:

1. Samla önskemål från alla som kommer att använda trädgården

2. Utarbeta en lista över funktionsområden, med hänsyn till alla önskemål

3. Analys av den resulterande listan

4. Fördelning av funktionella områden på planen, med tanke på bekvämligheten med att använda alla familjemedlemmar och funktionerna på webbplatsen.

5. Bestäm de nödvändiga ruttvägarna.

Zonering av platsen. Samla önskningar från alla som kommer att använda trädgården.

Naturligtvis skapar du en trädgård inte bara för dig själv, och därför är det nödvändigt att ta hänsyn till önskningarna hos alla som kommer att använda den. Fråga hela ditt hushåll om deras preferenser och drömmar i trädgården. Vad de skulle vilja ha i trädgården och vad de skulle vilja och är villiga att göra där . Fråga om det också de som inte bor med dig i huset, men kommer att besöka dig. Landskapsarkitekter uppmanas att samla in denna information i skriftlig form, så att var och en av de svarande på en separat papper, en detaljerad beskrivning av alla sina önskemål. Förklara att du behöver en mycket ansvarsfull inställning till uppfyllandet av denna uppgift, sedan när trädgården måste planeras, än mindre gjort, är det för sent att fråga varför det inte det ena eller det, om de själva inte ha låtit att det ska vara. Förresten, glöm inte att göra en sådan lista med dina önskemål.

Kompilera en lista över funktionsområden, med hänsyn till alla önskemål

När alla önskemål samlas in tar du en lista med svar och skriver på grundval av en lista över nödvändiga funktionsområden. Till exempel kan det vara så här:

- ingång eller ingångszon (entré)

- rekreationsområde med lusthus och grill

- sekretesszon

- zon för utomhusspel (barns eller idrottsplatser)

- en plats för sola

- ekonomisk zon (verktygslist, torktumlare, ved, komposthöga, etc.)

- Vattenfall eller fontän

- Trädgård framför husets fönster

- Skogstomt med öppen pergola

- Restzon med öppen spis

Analys av den resulterande listan över funktionella områden

Var inte rädd om trädgården är liten, men önskningarna och funktionsområdena visade sig ganska mycket. Trots allt zoner kan kombineras med varandra. Tänk på hur du kan göra detta. Till exempel kan ett rekreationsområde med grill och lusthus kombineras med ett bad, en plats för solbadning med en pool, ett vattenfall med en alpinrutschbana och ett avskilt rekreationsområde, en lekplats med en fruktträdgård, etc. och liknande. Varje zon kan utföra 2-3 eller fler funktioner.

För att underlätta analysen kan du skapa en sådan tablett:

Det är delvis fyllt till exempel. Naturligtvis måste du fylla allt i enlighet med dina önskemål och fantasi.

Zonering av platsen. Fördelning av funktionella zoner på planen.

När listan över funktionella områden med nödvändiga element är redo, ta den preliminära planen för din webbplats (till skala) som du redan gjorde när du markerade platsen för världens sidor och försök att distribuera de mottagna zonerna på den.

Planering av platsen för varje funktionområde på platsen bör vägledas av de grundläggande principerna:

  1. Användarvänlighet. Trädgården ska vara bekväm för alla familjemedlemmar.
  2. Korrespondens med funktionerna på webbplatsen. Lättnad, belysning och jordar påverkar utan tvekan placeringen av funktionella zoner i trädgården.
  3. Glöm inte intressen hos grannarna. Som de säger i ryska ordspråket "En nära granne är bättre än en avlägsen släkt." Med grannar är det nödvändigt att vara vänner - till exempel bör dina planteringar inte dölja en grön köksgrön. Komposthög eller avlopp bör inte placeras så att grannarna känner sig doftande, snö från taket bör inte falla på grannens plats, det är inte särskilt bra att tömma vattnet på grannytan.

Layouten i trädgården (såväl som inredningen i huset) måste först och främst vara bekväm och förståelig.

  • Ett stort rekreationsområde ligger vanligtvis nära huset, men det borde inte angränsas till bullriga föremål, till exempel en verkstad eller ett garage. Om den här delen av trädgården är solig och varm bör du ta hand om sin skuggning genom att plantera långa buskar, träd eller installera skärmar med klättringsanläggningar, organisera en baldakin etc.
  • En stor trädgård föreslår närvaron av små mysiga hörn för att koppla av inuti.
  • Barn placeras så att det är möjligt att observera barn utan att störa deras personliga utrymme. Dessutom bör platsen vara säker: inga giftiga och torniga växter, vägen nära, en öppen djup damm. Det är bättre om en del av webbplatsen är i skugga.
  • Ingången till trädgården förutsätter närvaro av ett garage och parkering. Om du ofta har gäster kan du behöva ordna och parkera för gästerna. Närvaron av en bänk i den här zonen kommer också att vara lämplig, eftersom du kan sitta i väntan.
  • Inträdesområdet till platsen bör alltid vara i höjd, för det är här att dina gäster får ditt första intryck av din trädgård. Det är vanligtvis dekorerat med ljusa blomsterbäddar, vackra kompositioner. Ovanlig trädgårdsskulptur, trädgårdsvaser och hängande krukor med flygande flaggor här kommer också att vara lämpliga.
  • Trädgårdsområdet ligger vanligtvis separat från fruktträdgården, det kan separeras med en häck, skärmar med vinstockar med en båge, dekorativt staket. Men om det inte finns tillräckligt med utrymme kan det också ingå i trädens allmänna sammansättning, vilket gör trädgården dekorativ med vackra orordered sängar, kullerstensgrus, grus eller gräsbevuxna stigar. I alla fall måste platsen för trädgården vara solig med god bördig jord. En bänk med ett bord kommer också att vara relevant här, för att du måste sitta ner någonstans, till exempel att demontera frön.
  • Platsen för fruktträdgården påverkas också av egenskaperna hos tomten. Platsen ska vara jämn, varm, öppen sol, med god jord.

Det kan till exempel se ut så här:

Du kommer givetvis alla att se annorlunda ut i enlighet med dina önskemål och önskemål. Vid fördelningen av funktionella områden på platsen är det också nödvändigt att ta hänsyn till bekvämligheten med att använda trädgården, hushållets ålder och karaktär, intressen hos grannarna och alla de enskilda egenskaperna på webbplatsen, som vi diskuterade här.

Bestäm de nödvändiga ruttvägarna

När de funktionella områden i din trädgård mer eller mindre definierade, är det nödvändigt att beskriva vägar vägar. Naturligtvis för att bekvämt navigera mellan olika delar av trädgården, är det nödvändigt att bana banan och i detta skede måste du bestämma exakt var och vad de behöver. Rätt routade praktiska vägar sammankopplade ingångar olika trädgård byggnader och områden, och leder genom den vackraste trädgården element. I figuren rita de nödvändiga vägarna med pilarna.

Allt, nu med zoning av platsen, sorterade vi ut och fortsatte till det mest intressanta - utarbeta trädgården i dina drömmar. Liksom i huset är huvudväggen, så i trädgården, huvud- och primärt att skapa sin styva struktur. Låt oss se vad det är.

Gillar du artikeln? Dela det med dina vänner!

Lägg till en kommentar Avbryt svar

En gång i veckan skickar vi en smältning med de mest populära artiklarna + 50% rabatt för alla våra varor och tjänster.

Zonering av platsen

Regler och rekommendationer för zonering av ett förortsområde, stuga eller trädgård

Att bli ägare till ett hus på landet eller villa skulle var och en av oss vill inte bara kunna växa trädgårdsväxter, men också för att skapa den mest bekväm plats att koppla av i den friska luften. För att genomföra dessa system i ett landskap design det finns en sådan sak som att zonindelning område - område uppdelning i funktionella områden.

Idag, "House of Dreams" erbjuder sina läsare att lära sig om 5 huvudområden något land webbplats och förstå hur man korrekt ordna dem. Dessutom får du lära dig några viktiga regler för zonindelning områden olika former.

Huvudzonen trädgårdslandet

Antalet funktionella zoner trädgårdslandet beror på storleken på sitt område och begär ägarna själva. Om det territorium med fördel användas för odling av trädgårdsgrödor bör parker och shoppingområdet upptar minst 85% av landarealen. Om ägarna planerar inte bara att arbeta i landet, men också för att koppla av eller att ta emot gäster, medan 20-25% av behovet av att avsätta för arrangemanget av bekväma sittgrupper. Utöver dessa funktionella områden, många ägare föredrar också att fördela separata områden för bearbetning av sport eller lekplats.

Oavsett funktionella ändamål, absolut alla förortsområde zonen bör vara i harmoni med varandra, vilket skapar en enda ensemble. Med självförnyelse av platsen, många ägare glömmer ofta om det, och i slutändan områden i trädgården ser från varandra. Helst bör den intilliggande zonen strömma jämnt in i varandra. Denna effekt är skapad med hjälp av olika landningar, vägar, rabatter, sängar, väggar, tvättställ, etc.

Det första steget i arbetet med arrangemanget av webbplatsen är valet av områden och fastställandet av deras plats. För att göra detta måste du överväga några av reglerna för landskapsplanering, som vi anser nedan.

Oavsett syftet och trädgård storlek bör det vara så öppen som möjligt och på den soliga sidan av territoriet. Traditionellt är detta område placeras bort från sittplatser. Men plantera stora träd är bättre att göra på den norra sidan av webbplatsen.

Om trädgården är ett dekorativt element i landskapsplanering, dvs måste det ses, är det bäst att dra den på det lokala området eller i vestibulen området. Vanligtvis när detta område blir ett dekorativt tillägg tomt område, då det har vuxit blommor, buskar, örter, örter, etc. Allt detta kan vara en lysande prydnad av landskapet. Till exempel kan definieras en zongräns vacker banade sängar, häckar, persienner, dekorerade vinstockar och andra dekorativa element.

Vanligtvis detta område är placerad och en liten köksträdgård, om det behövs, inklusive dekorativa. Växt kan det finnas ett minimum av kulturer som inte bara kommer att förverkligas, men med tillbörlig omsorg kommer att pryda en webbplats.

Trädgård på tomten

Dekorativa sängar på plats photo

Dekorativa sängar foto

trädgård på tomten

förvaltningszonen storlek beror på storleken av trädgården eller trädgårdsredskap på plats. Om du växer en hel del trädgårdsgrödor, behöver du en mångsidig inventering av verktyg och därmed bör de placeras fritt i den ekonomiska zonen. Dessutom kan denna zon innefattar ett garage, skjul, växthus, utanför dusch, etc.

Ekonomiska zon alltid isoleras från nyfikna ögon. Det är bäst att utrusta den i trädgården, men tänk på att det ska vara nära trädgården. Om den ekonomiska hörnområdet omfattar endast en lada eller en byggnad för att lagra utrustning, så är det möjligt att utrusta det på något bra läge, dekorera byggnader vinrankor, klätterväxter eller dekorativa partitioner.

Zonindelning förortsområde - drivhus

Ekonomiska zonen på plats

Beroende på storlek, kan sittgrupp i trädgården inkluderar terrasser, paviljonger, grill, bänkar, bänkar, pool, uteplats, och en mängd andra dekorativa eller funktionella föremål. Detta område är utformad för att koppla av, äta, möte och turister, så det borde vara så bekväm och praktisk.

Vanligtvis sitter område är placerad i det inre eller baksida, i ett område på avstånd från ingången. Men om detta inte är möjligt, kan du dölja den från nyfikna ögon med dekorativa skärmar, häckar, höga buskar eller gitter dekorerade med rankor.

Rekreationsområde på webbplatsen foto

Zoner trädgårdslandet

Zonindelning förortsområde

Ofta detta område i kombination med relaxavdelning, men det är bättre om lekplats kommer att ligga nära hem så att det är en bra utsikt från fönstren, till exempel från köket eller vardagsrummet. Förutom de sandlåda, rutschkanor och gungor, när det gäller mark som krävs för att bygga en bänk eller bänk, gömd under en baldakin, så att när behovet för barn att koppla av i skuggan och ut i regnet. Avgränsa en lekplats med låga rabatter, smala spår med en mjuk beläggning med sängar eller rabatter.

Område för barn på plats

Om du vill ordna en privat idrottsplats på webbplatsen, väljer ett mörkt område för sin plats. Men om på territoriet i denna zon kommer att bli attributen för lagspel - bord eller rutnät för tennis, lekplats för fotboll eller basket, nära det bör inte placeras byggnader eller föremål. Det är bäst att ha idrottsområdet på bakgården.

Idrottsområde på tomten

Tänka igenom hur webbplatsen delas in i zoner, är det nödvändigt att inte bara dess storlek, men också i form. Det enklaste sättet att utrusta en standard rektangulär tomt som huset ligger i mitten av territoriet. I detta fall zonindelning av webbplats beror på önskemål från ägarna och redovisningskraven för odling av trädgårdsgrödor.

Det är svårare att skapa en enda landskap ensemble i området långsträckt rektangulär form. I detta fall rekommenderas att arrangera det största området delen på sidorna. Till exempel kan en sida vara trädgård, och å den andra - en zon för avkoppling. Således som separationsgränserna för varje zon, rekommenderas att använda olika stora buskar, en båge av levande växter, blomma trädgårdar, rabatter, etc.

Om marken är L-formad, medan den del av territoriet, vilken är bortsett från hela området av varvet, kan med framgång användas för arrangemanget av zoner för rekreation eller idrottsplats.

Som del indelad i zoner

Rekreationsområde på webbplatsen

Korrekt zonindelning område hjälper dig att få den mest bekväma att använda varje centimeter av territoriet i trädgården eller i trädgården. Men möblerade ett visst område, är det viktigt att komma ihåg att inte bara bekvämlighet, men också stilistiska enhet, vilket kommer att ge landskapsplanering harmoni och uttrycksfullhet.

Tack för bra idé !!)) Vi har precis börjat zon din webbplats. Jag tror på den ena sidan, var skulle rastplats Babak sätta trädgård swing.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 − = 18