Lifecycle Lycopodium

Ett steg

Fyll i säkerhetskontrollen för att komma åt znanija.com

Varför måste jag fylla i en CAPTCHA?

Slutföra CAPTCHA bevisar att du är en människa och ger dig tillfällig åtkomst till webbegendomen.

Vad kan jag göra för att förhindra detta i framtiden?

Om du är på en personlig koppling, som hemma, kan du köra en anti-virus scan på enheten för att se till att det inte är infekterad med skadlig kod.

Om du är på ett kontor eller delat nätverk, kan du be nätverksadministratören att köra en scan över nätverket söker felkonfigurerade eller infekterade enheter.

CloudFlare Ray ID: 3e09e266b15396b2 • Din IP: 5.189.134.229 • Performance & säkerhet genom CloudFlare

Institutionen lycopsids. Strukturen och livscykeln med exempel Mattlummer

Bland de högre spor växterna - är den äldsta gruppen. Moderna representanter -Deras cirka 1000 arter av perenna örtartade växter, ofta Evergreen. Skotten är täckta med spiral arrangerade blad liten - mikrofillami. Karakteristiskt för Lycopsida också kluven förgrening skott. Underjordiska delar av dessa växter är oftast presenteras rhizom med tillfälliga rötter och modifierade blad. I vissa arter av underjordiska delar av skott bildar ett slags enhet med spiralformigt anordnade rötter och kallade Rhizophora (från det grekiska rhiza -. Root och phoros - bärare) eller kornenostsem.

Spor bärande blad (sporofyller) Lycopsida i form, storlek och färg kan vara liknande vegetativa blad (trofofilly) eller i viss mån skiljer sig från dem. Alternerande med sterila blad sporofyller form över stammen fertila zonen eller uppsamlas vid ändarna av grenarna kompakt formation - strobila. Vissa fossil Lycopsida sporofyller sitter på en stjälk blandat med vegetativa blad bildar inte någon sporbildande zoner eller strobili.

Lycopsids kan vara jämvikt och heterosporous. Sporer utvecklas till sporangier samlas spikelets. Sporer efter mognad falla till marken och gror i gametofyten (zarostok).

Moss gametofyten - en perenn växt i form av icke-klorofyll knöl med rhizoider. Zarostok bisexuella, djupt i hans duk och bildade arkegon antheridia. Befruktning sker i närvaro av vatten. Efter befruktning av fröämnet utvecklande embryot växer till en perenn vintergröna - sporophyte sålunda de utvecklas i underjordiska eller halvunderjordiska förhållanden och foder till stor del eller uteslutande genom bildning av föreningen med jordsvampar. Prothallia heterosporous Lycopsida (detta inkluderar alla medlemmar i klassen polushnikovyh) utvecklas vanligen inom några veckor. De har i allmänhet ingen klorofyll och lever på de näringsämnen som finns i tvisten. Därför är de mycket små, även i den mogna formen endast något skjuter ut utanför skalet tvister.

Utvecklingscykeln domineras av mossa sporophyte. Meios uppträder i sporangier i bildningen av sporer. Det befruktade ägget från Lycopsida omedelbart utan att falla in i ett tillstånd av vila, utvecklas till en ny generation av asexuell anläggningen - sporophyte

I vårt land, växer 14 arter av mossa. Den mest utbredda typen av Mattlummer är en vintergrön perenn ört med krypande stammar. Den växer i torra, ljusa områden av gran- och tallskogar.

På ett skaft bildas talrika uppstigande grenar upp till 20 cm. Skott tätt täckt subulate blad. Strobila med sporangier sitta på lummiga stjälk bland 1-3. Njurformad sporangier innehåller ett stort antal små sporer gul.

Distribuerad Mattlummer i barrskog på magra jordar.

generationsväxling i livscykel Lycopodium. 1 - vuxen växt med spor bärande spikelets; 2 - sporofyller; 3 - sporangium; 4 - Tvister; 5 - gametofyten; 6 - antheridium; 7 - spermier; 8 - arkegon; 9 - ägg; 10 - zygoten; 11 - embryo.

Det är känt att vissa arter av Lycopodium innehåller en stark förlamande gift, men dessa anläggningar används inom folkmedicinen, veterinärmedicin, samt en källa till grön, blå och gula färger. Deras användning i behandling tabagism, alkoholism, ögonsjukdomar. Det är endast nödvändigt att komma ihåg att oförsiktig användning av dessa växter i självmedicinering kan även leda till döden resultat för personen. Sporer av vissa arter av mossa är rika på feta oljor och som tidigare använts i pyroteknik (tillverkning av sprängämnen och för ljuseffekter). Nu används i den formade formnings (i kontakt med de flytande sporer metall täcker formytan, och utflytningen bildade gasen bidrar till att erhålla en slät yta hos komponenten). Sporer och används inom medicinen som ett pulver (Lycopodium) för damning.

För närvarande på vår planet finns representanter för de två klasserna av avdelning Lycopsida - Lummerväxter och polushnikovyh eller Shilnikova.

Alla typer av mossa skyddas som en forntida, utrotningshotade växter.

Cykeln för utveckling av växter Lycopsida exempel Mattlummer;

sporophyte Mattlummer - en perenn vintergrön växt som råder i utvecklingscykeln. I sin sammansättning har krypande dikotomt grenad stammen, täckt med spiralformigt anordnade med små blad är lans-linjär (mikrofillami) Och fixerades i jorden grenade dikotoma rötter. Skaftet skjuter apikala änden njurar eller Sporiferous spikelets (strobila). Sporiferous spikelets på långa ben består av axel, som spiralformigt anordnade fertila blad (sporofyller) Med en sporangier med den övre (dorsala) sidan. Efter reduktion (meiotisk) dividera diploida matern haploida celler bildade tvister. Sporerna är täckta med dubbel-klädda (endo- och exospores) och innehålla upp till 50% olja. Efter mognad och sprida sporer gror under gynnsamma förhållanden. Gametofyten utveckling (prothallia) Från sporer sker långsamt under 12-20 år. den bildar rhizoider, som är fixerad i marken och absorberar vatten, och också träder i symbios med svamp mycelium, vilken ko ligger i dess delar. Zarostok växer i jord utan tillgång av ljus, så det inte kloroplaster, men om det kommer upp till ytan, är de bildade. gametofyten bisexuella och liknar en lök, senare växer upp till 2-3 cm i diameter, och har ett tefat form. antheridia och arkegon placerade sida vid sida på den övre sidan och inbäddat i den parenkymala vävnaden. Antheridia oval arkegon - kolboobraznye. Den ventrala delen innehåller arkegon ägg och abdominala tubulära celler i livmoderhalsen - cervikala rörformiga celler. att flytta sperma med antheridium arkegon till äggen behöver vatten. Arkegon värmer halsen, rörliga spermier i buken arkegon där smält med ägget för att bilda zygot - den första diploid cell sporophyte. embryo - ung sporophyte utvecklar gametofyten långsamt i processen och få de nödvändiga näringsämnen. När embryot rötterna växa i jord det lossnar från gametofyten och växer till en vuxen anläggning. Med den gradvisa mognad arkegon på gametofyten i dem kan bilda och växa flera olika ålders sporofyter samtidigt.

Fig. Scheme 36. Lycopodium livscykel clavate

Fig. 37. Livscykel Mattlummer

ormbunkar - Institutionen för högre spor växter, som förenar ca 11 000 arter. Ormbunkar växter kännetecknas av strukturen hos de kropps kornepobegovym sporofyter och gametofyter thalloid strukturen av kroppen. Förökar sig genom delning - sporer och vegetativt - stammar (rhizom).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

− 1 = 6