Flytande glas ansökan guide

Flytande glas för tätskikt

Det är känt att för att skydda mot skadliga miljöfaktorer: regn, fukt - använder olika tätskikt material. Vatten glas har många fördelar jämfört med andra kompositioner, varav en är dess mångsidighet i tillämpningen.

Om ämnet har en sammansättning av kalium- och natriumsilikater. Vattenglas lim liknar pappersvaror, är skillnaden mindre detaljer (gidroizolyant innehåller modifieringsmedel som förbättrar vissa egenskaper hos materialet). Betong är ett flytande tätskikt modifieringsmedel, som förbättrar dess hållfasthetsegenskaper, förhindrar absorption av vatten. I modern konstruktionsmaterial användes för:

 • skydd från fukt putsade cement lösningsytor (glaset belagt med flera skikt, och det fyller porerna i betongen);
 • framställning av en cementslam för behandling simbassänger, fuktskydd olika leder (blandning förvärvar impregnerande egenskaper och vilja greppas);
 • modifiera olika typer av betong (efter torkning blir materialet mycket starkt och har en utmärkta vattentätande egenskaper).

Sammansättning och egenskaper av vattenglas

Vid framställning av ämnen med hjälp av samma element som den konventionella glas för att skapa: natrium- och kaliumsilikater. Även liknande kompositionsmaterial antar approximativt samma tillverkningsprocess. I det här fallet finns det två sätt att skapa ett glas för flytande tätskikt:

 1. Omsmältning sand och bakpulver under höga temperaturer.
 2. Exponering för kalium, litium och natrium i det kiselhaltiga materialet. När detta ämne är föremål för konstant värme.

Hur tätskikt med flytande glas

Innan något tätskikt arbete kräver förberedelse hög kvalitet på ytan för applicering av skyddande material. Smuts och damm kommer ingen roll tätt ihop med den behandlade ytan. Ytterligare tätskikt passerar i denna ordning:

 1. Med rulle / borste impregnering appliceras på ytan av strukturen.
 2. Andra gången för att bearbeta materialet bör vara halv timme efter den första proceduren. Det är oerhört viktigt att inte göra luckor i tillämpningen av tätskikt. Det är nödvändigt att försöka täcka cement eller virke så jämnt som möjligt.
 3. Efter nödvändigt att framställa ett skyddsskikt. För detta ändamål bör göra en vanlig cementbruk för putsning och sedan späda ut det med vatten glas i lika proportioner. Eftersom denna blandning torkar snabbt, avel, och sedan använda den för att vara mycket snabbt och i små portioner. Applicera gips på väggen eller golvet med en spatel bättre.
 4. Det sista steget - uppvärmning. För detta ändamål användning av tillgängliga material: polystyren, basalt ull, pr.

Hur man använder flytande glas för tätskikt

Trots den dök mängd moderna tätskikt material är flytande glas fortfarande används aktivt för att skydda brunnar, bassänger, braskaminer, väggar, golv, träkonstruktioner. arbetar med detta material är mycket enkla instruktioner, men vi bör veta hur man förbereder och säkert att använda lösningen. Flytande glas för tätskikt kan användas på olika sätt, beroende på vilken typ av arbete.

Flytande tätskikt källaren

Billigt och enkelt förfarande för att skydda en grund mot fukt är användningen av vattenglas. Detta material framställdes genom att blanda saltlösningen med vattenhaltigt natriumkarbonat och kvartssand. Lösningen kalcinerades för att ge kristaller av vattenlösligt silikat av kalcium och natrium. Det resulterande råmaterialet är vattenlösligt, är det viktigt att ta hänsyn till de proportioner för att erhålla den önskade tjockleken.

Flytande glas för golv och källaren används i de fall där användningen av andra lösningar opraktiska. Rollen av själv gidroizolyanta skikt av natriumsilikat kan inte agera, utan genom att reagera den med cement fyller porerna och starka materiella former är resistenta mot fukt och vatten tunt skyddande skikt. Ofta är en sådan lösning som används för avjämningsmassa. Hur man arbetar med flytande glas:

 • yta som kräver tätskikt, renat från fett, smuts;
 • betong rengörs försiktigt med en borste genom att öppna porerna i materialet;
 • framställda kompositionen är belagd i skikt design, med användning av en stor borste (totalt 3 lager måste, efter ansökan intervallet av en halvtimme eller mer);
 • källaren yta torkas, varefter rullen kan börja / okleechnuyu tätskikt.

De bestrykningsvätska glas källare och vindar

glasytor bearbetning flytande såsom källare eller källare, liknande förfarandet enligt silicification betongkonstruktioner. Som det aktiva materialet har en hög grad av skydd från vatten, kan den användas både inne i byggnader, och från gatan. I detta fall kommer även en betydande glasflöde inte kosta, eftersom materialet har ett relativt lågt pris. Waterproofing är snabb, och livslängden av skyddsskiktet är mycket stor.

Flytande trä och glas ger en betongyta som skall behandlas utmärkta vattenblockerande egenskaper, dessutom, på grund av att kristallstrukturen av kompositionen, förblev länge han en ånga. När det interna arbetet är glaset läggs till cementbruk. För framställningen av en sådan blandning måste vara upp till 10 liter av en cementkomposition och totalt 1 liter gidroizolyanta. Extern beredning arbete kräver ett annat material: sand, cement, vattenglas tagen i proportionerna 3: 3: 8. Sålunda måste vatten vara högst 25% av den totala vikten av lösningen.

Bearbetning flytande pooler eller brunnar kristall

Tätskikt för brunnar och pooler - en obligatorisk åtgärd. Som regel, är sådana strukturer byggda med betongelement. Sålunda deras förband utan rätt behandling kommer gradvis att kollapsa under påverkan av vatten eller temperaturvariationer. Den resulterande poolen / brunn börjar läcka. Flytande glas för tätskikt kan du säkert skydda strukturen från förstörelse och avsevärt förlänga dess livslängd. Hur man hanterar poolen eller väl gidroizolyantom:

 • rengöra ytan på någon struktur skikt;
 • knåda lösningen genom blandning med vatten glas cement och fin sand (8: 3: 3);
 • försegla sömmarna av den framställda blandningen med användning av en spatel eller impregnerade med denna komposition rep (det bör vara lätt att köra in i slitsarna med en hammare);
 • täcka designlösning, med hjälp av pensel.

Hur man väljer ett vattenglas för tätskikt

Trots det stora antalet tillverkare som erbjuder vattenglas, skillnaden i sin struktur där, så valet av ett visst märke - en privat angelägenhet för varje köpare. Tro inte att det dyrare material, så det är bättre, eftersom alla blandningar för tätskikt har liknande egenskaper. Sålunda bör valet grunda sig uteslutande på den typ av glas, som är den kalium och natrium. Dessutom har varje art vissa fördelar och nackdelar likvärdiga. I vissa fall, att välja ett eller annat sätt:

 • natrium komposition är idealisk för bearbetning objects byggändamål;
 • Kalium Blandningen användes för stiftelsen och golvet, eftersom det är mer trögflytande.

Priserna för tjänster tätskikt med flytande glas

Kostnaden för utfört arbete varierar beroende på de material som används, komplexiteten / storlek arbete besättningar hyras. Minimipriset för tjänsten är 200-300 rubel per 1 kvadratmeter. m ytfinish. Tätskikt sammansättning kan köpas på nätbutiken, beställa hemleverans. Du kan också ansöka om detta ändamål på någon järnaffär. Ungefärliga priser gidroizolyant anges i tabellen.

Flytande glas: billiga saker för tätskikt och inte bara

På byggmarknaden nya objekt visas varje dag: tillverkarna att förbättra de tekniska egenskaperna hos befintliga föreningar, färger och isolering, om inte för att utveckla unika formuleringar. Men vissa material som inte påverkas av en allmän modernisering - deras struktur har varit oförändrad i decennier. Bland sådana "mammut" hänför vattenglas, som används i många hushåll och industriella tillämpningar.

Sammansättningen och de typer av vattenglas (LGL) ↑

Uppfinnaren av flytande glas (LGL) var den tyska mineralogist Jan Nepomuk von Fuchs, för att ge en lösning i 1818. Den kemiska processen användes alkali- och kiselsyra.

Sammansättningen av det smälta glaset har sedan stort sett oförändrad. Nu är det produceras med hjälp av autoklavering kiselhaltigt råmaterial med en koncentrerad lösning av natriumhydroxid. Det andra alternativet - fusion av kvartssand och soda. I vissa fall, en direkt metod för kisel upplösning i alkalisk lösning (klassisk metod).

Resultatet är två typer av material:

 • Natrium vattenglas. Kännetecknas av hög klibbighet och vidhäftningsförmåga med andra mineraler, är inte rädd extrema temperaturer och atmosfärisk exponering. Där används det flytande glas av detta slag? Förstärkning av fundament, gjutning former, produktion av hushållskemikalier, restaurering och reparation av glas och porslin, eldbeständig behandling av en mängd olika material. Det passar det för behandling av skadade träd och buskar.
 • Kaliumvattenglas. Den har alla de egenskaper hos dess natrium analog. Den enda skillnaden - sammansättningen inte bländning på grundval av den bearbetade, varigenom den kan användas för utvändig målning arbeten. Ingår i de eldfasta och silikat färger som används vid tillverkning av elektroder.

Den första utföringsformen är mindre dyra, men den andra kännetecknas av förbättrade prestandaegenskaper.

flytande behandling glas utför flera funktioner. Materialet fungerar som:

 • hydrofoberande - stöter bort vatten;
 • antiseptisk - hindrar bakterier;
 • antistatisk - förhindrar bildandet av statisk elektricitet;
 • Härdare - fyller porerna i den behandlade ytan, ökning av densiteten;
 • flamskyddsmedel - ökar de eldfasta egenskaperna, skyddar från verkan av syror.

Dessa egenskaper avgör vattenglaset fördelar:

 • Det tränger in i de minsta sprickor och porer, väl täcker betong och trä underlag.
 • Det skapar en vattentät film.
 • Den har en låg förbrukning och lågt pris (jämfört med andra impregnering och hydrofoberingsmedel).
 • Det har en ganska lång livslängd (ca 5 år). Om tätskikt färg täcka, då det kommer att pågå ännu längre.
 • Det gör att verksamheten i miljöer med hög luftfuktighet.

Tillämpningar vattenglas begränsad specifikationer sammansättning:

 • Det är inte lämplig för vattentätning murverksytor (på grund av eventuell förstöring).
 • Den bildade filmen är ganska skör, så det är nödvändigt att kombinera flera olika typer av hydro-skydd.
 • Materialet torkar snabbt, så att utföra det arbete som krävs yrkesskicklighet.

Viktigt! När du köper en vattenglas noggrant studera dess sammansättning. Material baserat på natriumsilikater kännetecknas av hög klibbighet och god vidhäftning till mineraliska ämnen. Pottaska flytande glas kan användas i sura miljöer.

Användningen av vattenglas i konstruktionen ↑

JS används oftast för tätskikt:

 • Källare och vindar. Material skyddar betongkonstruktioner mot de skadliga effekterna av fukt och förlänar brandhämmande egenskaperna hos ytan, som är lämpliga för inom- och utomhusbruk.
 • Wells. Arbete som utförs i två steg: första väggarna bearbetade ren komposition, är det andra skiktet applicerades till en lösning bestående av ett cement-sand blandning och LGL.
 • Pooler. Intern bearbetning minskar sannolikheten för läckage och destruktion av koppen, den yttre - räddar från den destruktiva verkan av grundvatten. Materialen appliceras i ett tjockt lager av ett antal tillvägagångssätt.

Flytande glas för tätskikt kan användas i outspädd form, och i de olika blandningar av tillsatsmedel och impregneringsmedel.

Komposition som används även för antiseptisk behandling av olika ytor. Det hindrar inte bara bildandet av mögel eller svamp, men också förstör de befintliga "avveckling" skadliga mikroorganismer. Därför ZS patent förberedelse för att klistra vägg-papper eller färgning. Lösningen ger fukt och brandskydds egendom trä, keramik och papper.

Tillämpning av natriumsilikat i hemmet ↑

Varför använder fortfarande vattenglas? Hög vidhäftning tillåter dess användning inom följande områden:

 • om linoleum och PVC plattor;
 • tillverkning cement för tätning metallrör;
 • impregnering av tyger att förläna brandbeständighet;
 • Bearbetning sårytor på trädstammar (vaccination, beskärning);
 • polering ytor;
 • av förstörd glas och porslin;
 • produktion av könen flytande 3D-format;
 • bearbetning av bilkarosser;
 • konstdesign (dekorera tak, keramiska plattor och spegelytor, skapandet av målat glas och mosaiker).

Detta är intressant: silikat lim (andra namn natriumsilikat) används i stor utsträckning i arbetet - det används i olika typer av handarbete.

Hur man använder flytande glas ↑

Det rena materialet används sällan, följande lösningar framställs baserat på det:

 • Primer. Det används för förbehandling av ytor. Det är nödvändigt att ta lika delar cement och vattenglas, och en tillräcklig mängd vatten (resulterande vätskan bör få en blandning som är lämplig för tillämpningen roller eller pensel). Först cement omrördes med vatten och tillsätt sedan vattenglas. För beredning rekommenderas att använda byggnaden mixer. Blandningen hårdnar snabbt (viabilitet - ca 30 minuter), i vilket fall det kan spädas med en liten mängd vatten.
 • Tätskikt lösning. För utförande av vattentätning arbete, en blandning av lika delar av siktat sand, Portland cement och ett silikat lim.
 • Den eldfasta murbruk. Initialt, en blandning av en del cement och 3 delar ren sand, och sedan tillsattes en liten mängd av LLL (cirka 20% av total vikt). Sammansättningen kan användas för att lägga av ugnar och spisar.
 • Antiseptisk. För behandling av virke vätska det späds med vattenglas i ett förhållande av 1: 1. Lösningen är också lämplig för sten, gips och betongytor.
 • Att förstärka grunden. Användas för att ge hållfasthet lösning av 400 g liter vatten och LGL. Behandlingen utförs i 2-3 lager, samtidigt som det är nödvändigt att vänta mellan rockar.

Viktigt! Först är alla torra ingredienser blandades, sattes sedan till de flytande beståndsdelarna. Blandningen bör vara homogen och mobil. Universell recept - vattenglas liter per 10 kg av den färdiga blandningen.

Instruktioner för användning av vattenglas ↑

Hur ansöker flytande glas för maximal tätskikt? Observera följande sekvens:

 • Rengör ytan från damm och andra föroreningar.
 • Applicera första lagret av grundfärg rulle eller pensel.
 • Vänta en halvtimme och lägga till ytterligare lager. Se till att det inte finns några luckor.
 • Förbereda en skyddande blandning av cement, sand och vattenglas.
 • Blanda lösningen och snabbt sätta sin spatel på ytan (kom ihåg den låga lönsamheten).
 • Användning i samband med arbete skyddskläder, handskar och skyddsglasögon.

Viktigt! Blanda den mängd lösning som kommer att kunna utvecklas i 15-20 minuter. Håll i inga främmande föroreningar.

Användning av vattenglas i murbruk kräver precision av proportioner. Fel kan orsaka sprickbildning eller kollaps av konstruktionen. Om du förbereder ett konkret hem, överväga följande nyanser:

 • I en industriell skala genom kuben av betongblandningen sättes 72 liter av lim (ca 7%), som garanterar optimala tekniska egenskaper hos den färdiga produkten. Hemgjorda i förhållandet 01:10.
 • I inget fall inte kan läggas till silikat lim i en färdig lösning.
 • Häll inte vatten i blandningen. Först måste du späda vattenglaset, och sedan ingripa i sammansättningen av cementpulvret.
 • Som silikater minskar tidsinställningen av betong, murbruk måste blanda i små portioner.
 • Efter jobbet, tvätta händerna och alla verktyg i kontakt med JS.

Viktigt! Ökad dos silikat lim kan leda till fullständig betong sprickbildning.

En lösning av flytande glas framställs enligt följande:

 • Ta en hink med dricksvatten (teknisk bättre att inte använda på grund av den höga halten av föroreningar), tillsätt glas vattenglas och blandas ordentligt.
 • Häll den resulterande lösningen i en stor behållare.
 • Fortsatt omröring av lösningen, tillsätt det torra betongblandningen i små portioner.
 • Vispa blandare konstruktion blandningen tills en homogen massa.
 • Häll lösningen i betongformsättning beredd.

Viktigt! Bered en lösning i den utsträckning som behövs för att fylla strukturen.

Video: Bil polering flytande glas ↑

Den billighet av flytande glas gör att du inte vara rädd för förfalskningar. Men när man köper en silikat lim notera dess konsistens. Sammansättningen bör vara enhetliga, utan klumpar och fläckar. Inte reserveras för framtida bruk - hållbarheten av materialet är 12 månader, och du kan köpa den på någon järnaffär. Framgångsrik konstruktion och reparation!

Flytande glas: typer, egenskaper, omfattning och metoder för framställning av lösningar

Byggmarknaden representerade en stor mängd praktiska och effektiva material som används vid konstruktion och reparationsarbeten. En är en vattenglas som är viskös på grund av den unika strukturen och hög prestanda som används för att anordna tillförlitliga vattentätning av olika typer av ytor.

Vad är en vattenglas? Det är en vattenhaltig alkalisk produkt skapad på grundval av natrium- och kaliumsilikater. Det är ett annat namn för glas - silikat lim. material tillverkningsteknik involverar smältning av natrium- och kaliumsalter, när de utsätts för hög temperatur.

För första gången vattenglas uppfanns av en tysk mineralogist i början av 19-talet, eftersom dess ursprungliga strukturen förblir i stort sett oförändrad.

Med hjälp av modern teknik för att producera följande typer av glas:

 • Sodaglas. Den viskösa lösningen baserat på natriumsalter, har ökad styrka och vidhäftning med mineraler av olika strukturer. Det är resistent mot brand, överhettning och distorsion.
 • Kalium glas. Produkten har utvecklats baserat på kaliumsalter, har en lös struktur och en hög hygroskopicitet. En sådan yta eliminerar bländning resistenta mot överhettning och skador.
 • Litiumglas. Lösningen, som produceras i begränsade kvantiteter, på grund av dess struktur ger värmeskydd av någon anledning.

Alla typer av glas klassificeras monoschelochnyh produkter. Dessutom finns det lösningar kombinerades och komplex-typ importeras.

Särdrag och fördelar med materialet

Externt liknar den flytande glas klibbig gummimassa, som efter härdning ger en solid grund tätskikt.

Fördela de grundläggande egenskaper för flytande glas:

 • repellent - hindrar vatten;
 • antiseptisk - skyddar mot farliga mikroorganismer och svampar;
 • antistatisk - förhindrar bildandet av elektrostatisk urladdning;
 • brandsäkra - skyddar mot brand och de negativa effekterna av sura komponenter;
 • solidifierande - ger ökad hållfasthet och slitstyrka hos det behandlade basen.

Dessa egenskaper identifiera ett antal signifikanta fördelar av materialet:

 • snabb fyllning av små spalter och porer, skydd av trä och betongsubstrat;
 • skapa hållbara vattentät film;
 • låg kostnad och ekonomiskt material förbrukning;
 • lång livslängd;
 • möjligheten att arbeta i miljöer med hög luftfuktighet.

Användningen av natriumsilikat ger för att följa särskilda regler:

 • Glas är inte tillämplig på tätnings delen av tegel bas.
 • För att förbättra filmhållfastheten nödvändigt att använda ytterligare utföringsformer av tätskikt glas.
 • Snabb stelning av materialet kräver erfarenhet och kompetens för att arbeta med honom.
 • Innan arbetet påbörjas, är ytan rengöras noggrant av skräp och damm. Behandlades sedan med en primer av djup penetration. Vidare är primern utfördes med flytande glas med en likformig fördelning över hela arbetsområdet.

Områden för användning av vattenglas

Materialet funnit sin tillämpning i många områden av mänsklig verksamhet - inom industrin, bygg, jordbruk och hushåll.

Använda JS bygg

På grund av den höga vidhäftningen av glaset används alltmer i byggbranschen:

 • För tätskikt källare, vindar och källare. Det skyddar betongen från fukt, UV-ljus och eld.
 • Tätskikt brunnar, brunnar och pooler. I områden av direkt kontakt med betongytan vatten material ger skydd mot skador och deformation. Lösningen applicerades i ett tunt skikt i flera steg till den inre delen av väggarna i hydro.
 • Murverk uppvärmning - spisar och kaminer. Lösningen är beredd med tillsats av eldfast cement och sand.
 • För produktion av dekorativa material - kitt, vattenavstötande medel, färgämnen och lim.
 • För tillverkning av antiseptiska formuleringar som används vid behandling av betong och trä baser.
 • För tillverkning av skyddande lösningar som används i behandlingen av förbindelsefogar i avloppet och vattenledningar.
 • För produktion av varaktiga färger för trä, som är resistenta mot fukt och höga temperaturer.

Tätskikt och glas användes som en oberoende material, och som tillsatser vid tillverkning av impregnering och blandningar därav.

Tillämpning av natriumsilikat i hemmet

Varför du behöver använda JS i den inhemska sfären? Mångsidigt material som används för följande:

 • reparationsarbeten - installation av PVC kakel, plastpaneler, linoleum;
 • produktion av tätnings föreningar för metallrör;
 • ökar de eldfasta egenskaperna hos olika vävnader;
 • jordbruks- och trädgårdsarbeten - Behandling ogiltig trädstammar;
 • restaurering - återställande av glas, plast, trä och porslinsytor;
 • Produktion av bulk tredimensionella golvet;
 • restaurering av bilkarosser;
 • dekoration av lokalerna med hjälp ett undertak typer, spegel och keramiska plattor, glasmålningar och paneler;
 • rengöring av köksredskap och bestick.

Beredning av lösningar baserade på vattenglas

De har konstaterat att glaset är i flytande form, är det möjligt att överväga alternativ för framställning av de mest populära lösningarna därav.

Från vattenglaset kan framställas primerkomposition för behandling av olika typer av baser. För att göra detta, i följande proportioner:

Cementen sättes den erforderliga mängden vatten och sedan införas i glaset. Ingredienserna blandas konstruktion blandare tills en viskös blandning. Hur torr färdigblandad? Varaktighet av härdning - 35 minuter, så ytbehandling börjar efter blandningen. För applicering med en mjuk borste eller roller.

För att skydda ytan från fukt, mögel och mjöldagg, rekommenderas för att framställa det vattentätande blandningen. För att göra detta, använd en lika stor mängd av ingredienserna:

Ingredienserna måste spädas med vatten för erhållande av en tjock blandning. Den färdiga lösningen är lämplig för isolering av vattenbyggnadsarbete.

Denna lösning kommer att ge skydd mot brand ytor. Bereds i följande proportioner:

 • 1 del cement;
 • 3 delar sand;
 • Glas 20% av den totala lösningen;
 • vatten.

Initialt knådade cement-sand-blandningen i vatten, sedan injicerades fönster. Den slutliga lösningen appliceras på murad öppen spis och skorsten.

Antiseptiska medel baserade på glas för att förhindra bildningen av bakterier, mögel och mögel på betong, sten och träsubstrat. En lösning framställes på följande sätt:

Vid tillämpningen av medel för den färdiga ytan med en mjuk kudde.

Impregnerings behandling av vägg-, tak- och golvytor framställes enligt följande:

Hur man använder en färdig lösning? Ytbehandlingen utförs i flera skikt, med varje successiv tillämpad efter torkning av den tidigare.

Viktigt! För framställning av lösningar initialt ansluten till de torra ingredienserna och därefter införd vätska.

Rekommendationer för användning av flytande glas

Hur man använder flytande glas för tätskikt ytor? Steg för steg instruktion ger att följande steg:

 1. Ytan rengörs från den existerande föroreningen.
 2. primer blandningen applicerades med en pensel eller roller.
 3. En halvtimme senare den andra primer tillsätts. Det är viktigt att observera den likformiga fördelningen av blandningen på ytan.
 4. Framställning av en skyddande lösning baserad cement-sandblandning och vattenglas.
 5. Med användning av en spatel lösning anbringas på ytan av ett tunt skikt.

Viktigt! När arbetet rekommenderas att använda personlig skyddsutrustning - overaller, skyddsglasögon och gummihandskar.

Materialet har en lång livslängd vid låga temperaturer, därför förvaras utomhus på vintern.

På grund av den höga effektiviteten i ett sådant material har ett brett spektrum av användningsområden. Sålunda vattenglas på basis av kalium används för isolering av fundament, medan natrium - för skydd av betongkonstruktioner, vattenteknik, trädgårdsodling och hushållsbruk.

Att ha en idé om hur man gör flytande glas och skyddande kompositioner baserade på det, kan vi lösa problemen med vattentäta ytor av olika slag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 1 =