Flytande glas som används vid konstruktion

Scope vattenglas

Modern byggnad marknaden fylls på med nya high-produktom- skyddande beläggning, som är baserad på vattenglas. Tillverkarna av denna "magiska" produkt hävda att nanoteknik, även om människor vet om det i mer än ett och ett halvt sekel. Applicera flytande glas och utföra experiment med att avslöja sina unika egenskaper har börjat nyligen. Idag gjort en hel del upptäckter om användningen av flytande glas för tätskikt och mer.

Denna innovativa nya produkt är en komplex vattenhaltiga alkaliska lösningar av natrium- och kaliumsilikater med kiseldioxid, som låg till grund för uppdelning de smälta glastyper: natrium-, kalium-, litium-, och kvartära ammoniumsalter. Totaliteten av dessa beståndsdelar, som kombinerar med vatten eller alkohol främjar bildningen av en tunn skyddsfilm på ytan som behöver bearbetas. Filmen skyddar ytan från smuts, häckar inte skadliga bakterier, Den har en vattenavvisande effekt, Det skyddar mot UV-strålar, temperaturförändringar, och viktigast av allt - inte förhindra inträngning av luft och tillåter "andning" hos den behandlade ytan.

I samband med natrium-kasein lösnings bundna keramer, glas, porslin, plywood och brädor av trä. En alkalisk lösningskomposition som används vid framställning av blekningskemikalier. Impregnering med en vattenhaltig komposition av ett silikat tyg natrium-, kartong- och pappersmaterial behandlade förlänar hållfasthet och brandmotståndsegenskaper.

Dessa unika egenskaper hos flytande natrium används i hem för Culture brandskydd dräkter, skärmar och gardiner för fönstren och scener. Lösning av natriumsilikat rengör avloppssystem, reparationer och vattenbrunnar.

kalium glas också har motstånd i förhållande till vittring och syra skiljer sig från den lösning av natrium brist reflektioner på den behandlade ytan, och detta har tjänat erkännande i utförandet av Målningsarbeten. kaliumsilikat används vid tillverkning av silikatfärger, elektroder som används vid svetsmaskiner och vid installation av tätskikt.

Vår bransch som specialiserat sig på tillverkning av natrium vattenglas, färre versioner kalium och erfarna parter producerar litium natriumsilikat och kvartärt ammonium.

Vattenglas ställdes genom finmalning av kvartssand med soda och tillsats av ett bra bränning i en speciell ugn. Det erhållna glaset krossas och löses i vatten. Den moderna marknaden erbjuder det som en färdig produkt i form av ett torrt pulver, vilket motsvarar GOST.

Applications vattenglas

Flytande glas används i olika verksamhetsområden:

 • Vid framställningen av den syraresistenta typ av cement och betongblandningar.
 • Inom textilindustrin för impregnering tyger.
 • Vid tillverkning av kartong.
 • för förstärkning av instabila jordar.
 • Reningsanläggningen och maskinoljor.
 • Med användning av LLL bunden cellulosa, papper, trä och metall.
 • Förbereda eldfasta färger och beläggningar för träytor.
 • Inom den kemiska industrin (vid framställning av vitt kol, tseopitov silikat, bly).
 • På grundval av vattenglas framställd kosttillskott, tillsatser och bindemedel för byggändamål, läggs den till gips och spackel, klistra för att skydda ytor mot korrosion, svamp- och mögelbildning.
 • Medlen för rengöring och tvättning av köksredskap.
 • Vid framställning av tvål.
 • Vid tillverkning av kontors- och universell lim.
 • I bassängerna, bad, bastu.
 • För tätskikt med flytande glas i enskilda utvecklingen.
 • När rikta rörskarvar för vatten, ta bort gamla färg- och lackbeläggningar.
 • Att impregnera golv, väggar, källare och fundament.
 • JS används vid tillverkningen medicinska implantat och dressingar.
 • I jordbruket (frön behandlade JS förvärva god immunitet, motstår bakterier och skadliga effekter av bakterier, med tanke på den snabba groning och bra skördar).

Flytande glas. Används i konstruktion

Idag är det omöjligt att bygga utan medverkan av flytande glas. Tätskikt, Priming band - dessa arbeten utförs överallt. Lösning med JS fylla sprickor och håligheter i väggarna, som producerar externa verk, gör vattentätning brunnar belagda med vinden och källare, producera elektroder för svetsmaskiner.

Att arbeta med JS bör noggrant, att det inte hamnar i ögonen, annars bör sköljas noggrant med rinnande vatten och vid behov söka hjälp av en ögonläkare.

Vilka är de unika egenskaperna hos flytande glas?

 • Miljövänlighet.
 • Inte giftig.
 • I rollen som en naturlig antioxidant.
 • I närvaro av bindemedel.
 • Skyddet mot ultraviolett strålning.
 • Det smutsavvisande effekt.
 • De vattentätande egenskaper.

I hushållsbruk LLL vitare tyger och avlägsna feta fläckar, vidhäftning av trasiga glas och vaser för bindning pasta, pärlor, för att skapa decoupage. flytande glas appliceras med hjälp av en vals, en pensel på bindningsytan, pressas försiktigt del av motivet, och ges tid att slutföra torkningen.

Resultatet är en högkvalitativ objekt. Flytande glas lim tankar och kristall, tavelramar, prydnadsföremål för inredning. Vattenglaslösning appliceras hemmafruar för rengöring grytor och kastruller. vid konstruktion av pooler tillräckligt för att lägga ut väggar och gips. En sådan konstruktion av objektet är föremål för läckage. Det är nödvändigt att göra tätskikt med flytande glas.

Ett utmärkt val för inrednings är plattor belagda med kristallint glasyr, olika i färg och varierande i form. För glasyr frittor kräver en stor massa (varm vattenglas). För skönheten i glasyr används tillsammans med olika bilder, då den utsätts för kalcinering och inredning, som används för spårrull ugn.

Glasartad glasyr beläggs keramoizdeliya yta. Den är gjord transparent, ogenomskinlig, färgad och färglös, glänsande eller matt. Plattor med glasyr dekorerade pelare land stugor och hus. Dess användning individuella insatser från det sprids trottoarkanter. Kakelplattor väggar, vilket ger dem en chic slags sätt, utrusta badrum väggar, kök och hall. För utomhusbruk plast isbildning.

Fördelar och nackdelar med vattenglas

Alla de ovanstående egenskaperna hos det flytande glas kännetecknas av sin positiva sida. Fördelarna kan hänföras lång livslängd, utmärkt koppling med ytan, innehav av hög densitet, enkel användning, enkel användning, tillgänglighet, pris, förmåga att skydda ytorna från kemisk och mekanisk påverkan och tätskikt.

Nackdelen JS finns en stor närvaro av alkali, de skadliga effekter på huden. Att arbeta med dem kräver handskar, skyddskläder och skor. En stor nackdel är den snabba inställningen lösning som i 20 minuter stelnar och blir olämplig för konsumtion.

Flytande glas nu produceras av många kemiföretag i Ryssland, så köp det inte kommer att bli svårt. tillräckligt låga priser för denna produkt (mindre än 20 rubel per kilo) gör det möjligt att använda dem med ett brett spektrum av kunder med olika inkomster. På byggmarknaden hyllorna hittar du en primer baserad på fettalkoholer, olika lim, vattentäta material, redo eldfast lösning. I ren form vattenglaslösning används sällan. Vanligen det används för framställning av blandningar av byggare i deras recept och proportioner, oftare, för ett tätskikt fundament och väggar.

Flytande glas: användning inom byggsektorn

Flytande glas - är det gemensamma namnet för vissa vattenlösningar av silikat salter. Det mest använda natriumsilikat, något mindre - kaliumsilikat. I speciella fall, t ex i elektrodbeläggningen som används i litiumsilikat. Viskös klar vätska, så det ser ut som flytande glas. Dess användning i stor utsträckning. Det är nödvändigt inom den kemiska industrin, samt vid produktion av byggnadsmaterial, såsom brandsäkra betong. Används den i tvåltillverkning, textil och pappersindustrin, och även i maskinteknik.

Emellertid, den mest utbredda vattenglas i konstruktionen, som många bidrar till dess fysikaliska och kemiska egenskaper. På grundval av detta, ger utmärkta vattentätande material som är lämpliga för skydd mot vattenväggar och grund av huset, och för behandling av väggarna och bottnen av bassänger och brunnar, dvs vattenglas bra drag i konstant kontakt med fukt. Dessutom antiseptiska egenskaper möjliggör dess användning som bindemedel för olika material som utsätts för mögel och svamp. Det hjälper till att skydda och träkonstruktioner från lågan. Som ni kan se, är vattenglas multifunktionella nog.

Nu på sin bas för att aktivt producera och sälja färg, primers och isoleringsmaterial, så det är lätt att komma till butiken och välja önskat alternativ. Däremot kan du hitta den i sin renaste form. Kanske användningen av natriumsilikat i hemgjorda lösningar. Men oftast så gör bara erfarna byggare, har länge behärskar ämnet och träna sina egna proportioner. Till exempel anser en del av dessa lösningar.

Flytande glas. Tillämpning i primer

Att först framställa den vatten cementuppslamningen, och sedan vattenglaset införs i den. Beloppet måste vara lika med volymen av cement som används. Var uppmärksam på konsistens. Om blandningen har visat sig alltför tjock, snabbt hårdnar det och arbeta med det kommer att vara omöjligt. I det här fallet måste du lägga till mer vatten.

Flytande glas. Tillämpning av tätskikt simbassänger och brunnar

Först måste vi sålla sanden. Då det blandas med cement och vattenglas i lika proportioner. Få en massa första är belagda alla sömmar och sedan täckte hela området isoleras. Koka denna blandning lite bättre, eftersom det snabbt härdar.

Flytande glas. Tillverkning av eldfast murbruk.

Ett sådant ämne kan användas vid förläggning ugnar och kaminer. Först framställa normal cementbruk, och sedan till den sattes en liten mängd av natriumsilikat (15-20% av cement).

Flytande glas. Användning av antiseptiska impregnerade vägg

I en liter vatten kommer att kräva omkring 400 g av ämnet. Denna lösning applicerades på ytan impregnerad med en pensel i flera lager. Det andra skiktet börjar tillämpas först efter det att fullständig torkning av den första. Observera att färgen eller någon annan dekorativa behandling av den behandlade ytan då kommer att bli svårt. Det faktum att vattenglaset bildar en tunn och smidig film i sin ansökan.

Välj den färdiga produkten på grundval av flytande glas eller förbereda en lösning själva - bestämma. I vilket fall som helst kommer de utestående egenskaperna hos detta material hjälpa dig att enkelt nå det önskade resultatet.

Producerat vatten glas i flera typer av behållare: stål trummor 250 dm3, burkar av olika kapacitet av 0,5 dm3. Garanterat behåller egenskaperna för 1 år vid rumstemperatur. Efter denna period, innan du använder den för att kontrollera efterlevnaden av kvalitetskrav. Distribuerad vattenglas ofta genom byggmarknader.

Flytande glas: billiga saker för tätskikt och inte bara

På byggmarknaden nya objekt visas varje dag: tillverkarna att förbättra de tekniska egenskaperna hos befintliga föreningar, färger och isolering, om inte för att utveckla unika formuleringar. Men vissa material som inte påverkas av en allmän modernisering - deras struktur har varit oförändrad i decennier. Bland sådana "mammut" hänför vattenglas, som används i många hushåll och industriella tillämpningar.

Sammansättningen och de typer av vattenglas (LGL) ↑

Uppfinnaren av flytande glas (LGL) var den tyska mineralogist Jan Nepomuk von Fuchs, för att ge en lösning i 1818. Den kemiska processen användes alkali- och kiselsyra.

Sammansättningen av det smälta glaset har sedan stort sett oförändrad. Nu är det produceras med hjälp av autoklavering kiselhaltigt råmaterial med en koncentrerad lösning av natriumhydroxid. Det andra alternativet - fusion av kvartssand och soda. I vissa fall, en direkt metod för kisel upplösning i alkalisk lösning (klassisk metod).

Resultatet är två typer av material:

 • Natrium vattenglas. Kännetecknas av hög klibbighet och vidhäftningsförmåga med andra mineraler, är inte rädd extrema temperaturer och atmosfärisk exponering. Där används det flytande glas av detta slag? Förstärkning av fundament, gjutning former, produktion av hushållskemikalier, restaurering och reparation av glas och porslin, eldbeständig behandling av en mängd olika material. Det passar det för behandling av skadade träd och buskar.
 • Kaliumvattenglas. Den har alla de egenskaper hos dess natrium analog. Den enda skillnaden - sammansättningen inte bländning på grundval av den bearbetade, varigenom den kan användas för utvändig målning arbeten. Ingår i de eldfasta och silikat färger som används vid tillverkning av elektroder.

Den första utföringsformen är mindre dyra, men den andra kännetecknas av förbättrade prestandaegenskaper.

flytande behandling glas utför flera funktioner. Materialet fungerar som:

 • hydrofoberande - stöter bort vatten;
 • antiseptisk - hindrar bakterier;
 • antistatisk - förhindrar bildandet av statisk elektricitet;
 • Härdare - fyller porerna i den behandlade ytan, ökning av densiteten;
 • flamskyddsmedel - ökar de eldfasta egenskaperna, skyddar från verkan av syror.

Dessa egenskaper avgör vattenglaset fördelar:

 • Det tränger in i de minsta sprickor och porer, väl täcker betong och trä underlag.
 • Det skapar en vattentät film.
 • Den har en låg förbrukning och lågt pris (jämfört med andra impregnering och hydrofoberingsmedel).
 • Det har en ganska lång livslängd (ca 5 år). Om tätskikt färg täcka, då det kommer att pågå ännu längre.
 • Det gör att verksamheten i miljöer med hög luftfuktighet.

Tillämpningar vattenglas begränsad specifikationer sammansättning:

 • Det är inte lämplig för vattentätning murverksytor (på grund av eventuell förstöring).
 • Den bildade filmen är ganska skör, så det är nödvändigt att kombinera flera olika typer av hydro-skydd.
 • Materialet torkar snabbt, så att utföra det arbete som krävs yrkesskicklighet.

Viktigt! När du köper en vattenglas noggrant studera dess sammansättning. Material baserat på natriumsilikater kännetecknas av hög klibbighet och god vidhäftning till mineraliska ämnen. Pottaska flytande glas kan användas i sura miljöer.

Användningen av vattenglas i konstruktionen ↑

JS används oftast för tätskikt:

 • Källare och vindar. Material skyddar betongkonstruktioner mot de skadliga effekterna av fukt och förlänar brandhämmande egenskaperna hos ytan, som är lämpliga för inom- och utomhusbruk.
 • Wells. Arbete som utförs i två steg: första väggarna bearbetade ren komposition, är det andra skiktet applicerades till en lösning bestående av ett cement-sand blandning och LGL.
 • Pooler. Intern bearbetning minskar sannolikheten för läckage och destruktion av koppen, den yttre - räddar från den destruktiva verkan av grundvatten. Materialen appliceras i ett tjockt lager av ett antal tillvägagångssätt.

Flytande glas för tätskikt kan användas i outspädd form, och i de olika blandningar av tillsatsmedel och impregneringsmedel.

Komposition som används även för antiseptisk behandling av olika ytor. Det hindrar inte bara bildandet av mögel eller svamp, men också förstör de befintliga "avveckling" skadliga mikroorganismer. Därför ZS patent förberedelse för att klistra vägg-papper eller färgning. Lösningen ger fukt och brandskydds egendom trä, keramik och papper.

Tillämpning av natriumsilikat i hemmet ↑

Varför använder fortfarande vattenglas? Hög vidhäftning tillåter dess användning inom följande områden:

 • om linoleum och PVC plattor;
 • tillverkning cement för tätning metallrör;
 • impregnering av tyger att förläna brandbeständighet;
 • Bearbetning sårytor på trädstammar (vaccination, beskärning);
 • polering ytor;
 • av förstörd glas och porslin;
 • produktion av könen flytande 3D-format;
 • bearbetning av bilkarosser;
 • konstdesign (dekorera tak, keramiska plattor och spegelytor, skapandet av målat glas och mosaiker).

Detta är intressant: silikat lim (andra namn natriumsilikat) används i stor utsträckning i arbetet - det används i olika typer av handarbete.

Hur man använder flytande glas ↑

Det rena materialet används sällan, följande lösningar framställs baserat på det:

 • Primer. Det används för förbehandling av ytor. Det är nödvändigt att ta lika delar cement och vattenglas, och en tillräcklig mängd vatten (resulterande vätskan bör få en blandning som är lämplig för tillämpningen roller eller pensel). Först cement omrördes med vatten och tillsätt sedan vattenglas. För beredning rekommenderas att använda byggnaden mixer. Blandningen hårdnar snabbt (viabilitet - ca 30 minuter), i vilket fall det kan spädas med en liten mängd vatten.
 • Tätskikt lösning. För utförande av vattentätning arbete, en blandning av lika delar av siktat sand, Portland cement och ett silikat lim.
 • Den eldfasta murbruk. Initialt, en blandning av en del cement och 3 delar ren sand, och sedan tillsattes en liten mängd av LLL (cirka 20% av total vikt). Sammansättningen kan användas för att lägga av ugnar och spisar.
 • Antiseptisk. För behandling av virke vätska det späds med vattenglas i ett förhållande av 1: 1. Lösningen är också lämplig för sten, gips och betongytor.
 • Att förstärka grunden. Användas för att ge hållfasthet lösning av 400 g liter vatten och LGL. Behandlingen utförs i 2-3 lager, samtidigt som det är nödvändigt att vänta mellan rockar.

Viktigt! Först är alla torra ingredienser blandades, sattes sedan till de flytande beståndsdelarna. Blandningen bör vara homogen och mobil. Universell recept - vattenglas liter per 10 kg av den färdiga blandningen.

Instruktioner för användning av vattenglas ↑

Hur ansöker flytande glas för maximal tätskikt? Observera följande sekvens:

 • Rengör ytan från damm och andra föroreningar.
 • Applicera första lagret av grundfärg rulle eller pensel.
 • Vänta en halvtimme och lägga till ytterligare lager. Se till att det inte finns några luckor.
 • Förbereda en skyddande blandning av cement, sand och vattenglas.
 • Blanda lösningen och snabbt sätta sin spatel på ytan (kom ihåg den låga lönsamheten).
 • Användning i samband med arbete skyddskläder, handskar och skyddsglasögon.

Viktigt! Blanda den mängd lösning som kommer att kunna utvecklas i 15-20 minuter. Håll i inga främmande föroreningar.

Användning av vattenglas i murbruk kräver precision av proportioner. Fel kan orsaka sprickbildning eller kollaps av konstruktionen. Om du förbereder ett konkret hem, överväga följande nyanser:

 • I en industriell skala genom kuben av betongblandningen sättes 72 liter av lim (ca 7%), som garanterar optimala tekniska egenskaper hos den färdiga produkten. Hemgjorda i förhållandet 01:10.
 • I inget fall inte kan läggas till silikat lim i en färdig lösning.
 • Häll inte vatten i blandningen. Först måste du späda vattenglaset, och sedan ingripa i sammansättningen av cementpulvret.
 • Som silikater minskar tidsinställningen av betong, murbruk måste blanda i små portioner.
 • Efter jobbet, tvätta händerna och alla verktyg i kontakt med JS.

Viktigt! Ökad dos silikat lim kan leda till fullständig betong sprickbildning.

En lösning av flytande glas framställs enligt följande:

 • Ta en hink med dricksvatten (teknisk bättre att inte använda på grund av den höga halten av föroreningar), tillsätt glas vattenglas och blandas ordentligt.
 • Häll den resulterande lösningen i en stor behållare.
 • Fortsatt omröring av lösningen, tillsätt det torra betongblandningen i små portioner.
 • Vispa blandare konstruktion blandningen tills en homogen massa.
 • Häll lösningen i betongformsättning beredd.

Viktigt! Bered en lösning i den utsträckning som behövs för att fylla strukturen.

Video: Bil polering flytande glas ↑

Den billighet av flytande glas gör att du inte vara rädd för förfalskningar. Men när man köper en silikat lim notera dess konsistens. Sammansättningen bör vara enhetliga, utan klumpar och fläckar. Inte reserveras för framtida bruk - hållbarheten av materialet är 12 månader, och du kan köpa den på någon järnaffär. Framgångsrik konstruktion och reparation!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − = 4