Flytande glas soda

Finns det något bättre vattenglas natrium eller kalium, och varför?

Det är svårt att svara på frågan, är det inte klart på vilket sätt, eller vad som är bättre?

Båda typerna av nyanserings vätska som används till exempel i tätskikt.

Själv kalium natronvattenglas är dyrare, så när det gäller pris bättre soda, är det helt enkelt billigare.

Om du behöver använda en vattenglaset i en aggressiv miljö, syra, fuktighet och så vidare, är det bäst att använda ett kaliumvattenglas, det är mer stabil i dessa tillstånd, plus hela pottaska flytande glas bildar inte en vitaktig fläckar på ytan, till skillnad från natrium.

Kalium vattenglas används oftast för externa uppfräschningsarbeten, har kalium glas en egenskap såsom "anti-blikost9quot;, dvs på ytan av glaset kommer inte bländning, till skillnad från natrium.

Kalium flytande glas perfekt bindemedel, så det är ofta används för framställning av färgblandningar.

Men till exempel för att ge hårdhet foundation, allt med hjälp av natrium vattenglas.

För separation av olja och vatten med användning av samma natriumvattenglas (detta är olja).

I produktionen av olika rengöringsmedel och rengöringsmedel med hjälp av natriumvattenglas.

Som ni kan se två nästan identiska produkter i olika applikationer, så att säga att man är bättre än en annan är inte nödvändigt, i samma process som används kalium vattenglas i den andra natrium och dessa processer är helt annorlunda.

Kalium vattenglas med byggandet - efterbehandling fungerar mycket bättre än natrium vattenglas, eftersom det är den mest motståndskraftiga mot aggressiva yttre miljöpåverkan. Vid användning av en mer estetisk eftersom former inga karakteristiska vita ränder och fläckar på ytan, till skillnad från natrium. Det är sant i pris på pottaska vattenglas ofta betydligt högre än natrium.

Båda dessa flytande glas (natrium eller kalium) har en vattentät egenskap. Skillnaden i kompositionen. Sodaglaslösningen är natriumsilikater och kalium i kompositionen - kaliumsilikater. Kalium glas är dyrare. Detta är motiverat eftersom det är ett glas mer motståndskraftig mot fientliga miljöer. Används främst som tätskikt. I sodaglas mer uttalad sammandragande egenskaper.

Natriumvattenglas

Tätskikt i byggandet och underhållet av trädgården på en personlig gård synes har ingenting gemensamt. . Men nej! Använda och det, och det finns flytande natrium glas. Detta exempel är för vad? Ja, det är ganska bred och oväntade just omfattningen av detta byggmaterial.

I och för sig, sodaglas - en natriumsilikat. Om det är nödvändigt att sätta i drift, är natriumsilikatet marken, och löstes sedan i vatten. Natriumsilikat finns i naturen, men oftare den produceras med kemiska medel, som är inte svårt och inte dyrt. I drift, flytande natrium glas - en viskös vätska grå eller ens färglös. "Viskös" - så detta är en av dess viktigaste definitioner - i betong och murbruk är ett ämne är en bindningskomponent.

Beredning av murbruk eller betong i framtiden på samma sätt som med pottaska glas. Detta beror på att i den kemiska formeln för de två glas (Na2O (SiO2) n och K2O (SiO) n) varierar endast ett element.

Det är en bra tätskikt. Därför biostabilitet: Saker impregnerade med flytande glas, inte rädd för att ruttna, mögel, svamp och insekter. Byggblandningar de ge hållfasthet, värmebeständiga blandningar och blir lite beroende på omgivande influenser. Natrium flytande glas fäster perfekt nästan allt från papper till metall och sten. Det kan blandas med färgämnen, vattenbaserade och tjäna för den interna och externa målning. Den har bra genomslagskraft. Material med införandet av flytande natrium glas väl motstå fysiska påfrestningar och är motståndskraftig mot aggressiva medier.

Applicering av natriumvattenglas

Användningen av flytande glas i hemmet, byggnad, i andra sektorer av ekonomin är så olika. En överföring artikeln skulle inte kosta, skulle det krävas en broschyr. Därför anser vi det vanligaste användningsområdet inom byggsektorn:

 1. 1. Produktion av brandsäkra och syra provmassoma.
 2. 2. Limning och ett gäng av byggmaterial.
 3. 3. Säkra grunden för grundvatten.
 4. 4. Utöver de material måste vara brandsäker.
 5. 5. silikat färger.
 6. 6. För anordnande av simbassänger, samt väggar och golv som kräver tätskikt.
 7. 7. vattentätning industritankar, betongtankar och brunnar.
 8. 8. För impregnering av träprodukter för att ge dem en större densitet.
 9. 9. För att reparera tidigare arrangerat skyddande tätskikt.
 10. 10. För fyllning av håligheter och sprickor.

Produktion av flytande åtgärder glas och säkerhet när du arbetar med honom

Ren mald kvarts sand och soda är väl blandade och skickas till en ugn för smältning av glas. Vid en temperatur av ca 1400 ° C erhålles vattenglas. Hans frigivning i gropen. Snabbt svalnar spruckna glaset och falla samman. Bitar sänds i autoklaven, där de tryck till 8 atm. upplöser par. Den resulterande substansen - kolloid som har sammandragande egenskaper. Detta ämne är ett mineral, och i motsats till de organiska bindemedel inte förstöra och brinner inte. För att förbättra bindningsegenskaperna för byggblandningar 10 liter lösning sattes till en liter vatten glas.

När det gäller förebyggande åtgärder, är efterlevnad aldrig ont. Därför när man arbetar ska bära skyddskläder och skyddsglasögon. Oh och om vattenglas föll på huden, är det nödvändigt att torka dropp duk, tvätta sedan med tvål och vattenföroreningar plats. Om sodaglas i mitt öga, då bör tvättas under rinnande vatten. Om du fick i munnen, är det nödvändigt att skölja det flera gånger, orsaka kräkningar är inte nödvändigt.

I allmänhet, är den flytande natriumglaset miljömässigt säker.

Allt material på webbplatsen tillhör www.MegaStroika.biz.

Genom att kopiera länken till webbplatsen är obligatorisk!

flytande glas

vattenglas - Natriumsilikat (Na2O • mSiO2) Eller kalium (K2Om • mSiO2), Där m - modulfönstret, som ligger inom fönstret 2,0-3,5 för natrium och kalium till 3,5-4,5.

flytande glas - vattenlösning framställd från vattenglas, hemma denna lösning betecknades som silikat lim.

Flytande glas är Luft mineralbindemedel substans och används ofta i industriellt byggande och privat.

vatten-glaskvalitet utvärderas av densiteten och viskositeten hos lösningen modulo fönstret (2,6-4,0), som är lika med antalet mol av kiseldioxid till ett gram mol av natrium- eller kaliumoxid. Med ökande modul ökar de vidhäftande egenskaperna hos vattenglas och motståndskraft mot syraprodukter.

Är inte kompatibel med andra än urea, alkohol, socker organiska föreningar.

 • Produktion av syraresistenta och värmeresistenta cement och betong.
 • Silikat färger (endast kalium glas) som ett bindemedel. Använd inte på tegelväggar, leder det till förstörelse av tegel.
 • Vattenglas används vid framställning av syrabeständig cement blandning av finfördelad syraresistent fyllmedel (kvarts, diabas och andesit etc ...) och härdningsaccelerator - natriumkiselfluorid Na2SIF6.
 • Antiseptisk.
 • Flamsäkert beläggning (färg).
 • Härdare för att fylla i formulären.
 • Lera, god vidhäftning till de flesta material.
 • Tillsats till Portland cementbaserad betong är inte lämplig för tätskikt.

Under inverkan av vatten urlakning, är flytande glas förstörs och lämnar porer som kränker täthet (vattenbeständighet) och hållfastheten hos betongen.

Jämföra natrium och kalium vattenglas

 • löslighet i vatten;
 • genom torkning i luft, en tunn film på ytan.
 • Sodium mycket billigare;
 • Kalium har de bästa egenskaperna hos glasmodul för natrium 2,0-3,5 och 3,5-4,5 för kalium.

Vattenglas hårdnar ganska långsamt och endast luften på grund av isolering och torkning av den amorfa kiseldioxiden genom inverkan av atmosfärisk koldioxid genom reaktionen:

En lösning förlorar stabilitet och blir gel, förseglingen med tiden och förvärvar betydande styrka. Till exempel, uppvisar vattenglas sammandragande egenskaper.

Emellertid, är djupet av penetration av atmosfärisk koldioxid relativt liten och dess positiva effekt observeras endast på ytan.

Den bildade filmen efter torkning, inte luft inte passera kol och stoppar härdningsprocess.

Den accelererar härdning av vattenglas katalysator Tillsats - Natrium kiselfluorid Na2SIF6. Den senare reagerar med vattenglas, varvid silikagel bildas snabbt - limmet, vilket leder till snabb härdning systemet.

Det lösliga glaset framställes genom smältning av en blandning av kiselsand, respektive med soda Na2CO3 (Eller natriumsulfat Na24) Och potash K2CO3 i glassmältugnar vid 1300-1400 ° C. Den resulterande smältan kyles snabbt. Således bryts till genomskinligt gul-gröna bitar, så kallade klump silikat.

En lösning framställes genom upplösning av autoklaven och bezavtoklavnogo silikat klumpar. Upplösningen utförs i en autoklav med mättad ånga. Lösningens densitet 1,5-1,3g / cm 3, vilket motsvarar en koncentration av 70-50% lösning. Vid upplösning i vatten, är natrium- och kaliumsilikater hydrolyseras med bildningen av kolloidal kiselsyra Si (OH)4 och respektive alkalihydroxid. Under dessa betingelser (pH = 12-13) kiselsyralösningen är relativt stabil.

Normen för vattenglas (GOST 13.078-81)

Utseende: gul tjock vätska eller grå utan några mekaniska föroreningar och inneslutningar, är synliga för blotta ögat.

Garanterad hållbarhetstid av flytande glas - ett år från tillverkningsdatum. Efter garantiperioden lagrings innan du använder produkten bör kontrolleras för överensstämmelse med denna standard.

Allt material som presenteras på webbplatsen, är endast referens och utforskande i naturen och kan inte betraktas som en direkt bruksanvisning. Varje situation är individuell och kräver sina egna beräkningar, varefter du behöver för att välja rätt teknik.

Ta inte förhastade beslut. Tänk på att vad som fungerade i den andra, i din omgivning kanske inte fungerar.

Administration av denna webbplats och författarna till artiklarna är inte ansvarig för eventuella skador och konsekvenser som kan uppkomma vid användning av webbplatsens material.

Webbplatsen kan innehålla innehåll förbjudet för visning för personer under 18 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 + = 55