Skorsten i badet med händerna genomgång

Hur man gör en skorsten för ett bad - det gradvisa arrangemanget med sina händer

Ganska länge berövats ugn rökgångar, på grund av vad våra förfäder var tvungen att ta bad förfarandet "svart." Idag dessa problem inte existerar, så att i en ångbastu ger mer positiva känslor. Nu installera en skorsten för ett bad kan vem som helst som har lyckats bygga sig ett bad är det lätt om alla regler - lägre, i själva verket, beskriver hur man gör en skorsten i badet med sina egna händer - en steg för steg guide ingår.

Installation av skorstenen i badet kräver ett särskilt ansvar, eftersom även om man antar ett fel korrekt funktionalitet baden kommer att ifrågasättas. Det är viktigt att skapa de förhållanden under vilka kolmonoxid skulle under inga omständigheter kunna tränga in i ångbastun. För att göra detta, innan arbetet påbörjas ska beskriva en plan för att omfatta alla stadier av konstruktion.

Fast skorsten för badet med händerna kan vara extern och intern. I Ryssland hittar du det mesta av det andra alternativet - det passar perfekt in den arkitektoniska stilen i paret, och klarar de besparingar värme ugn. Ytter skorstenar är oftast placeras på amerikanska gårdar.

Inre skorsten slag är bra eftersom det har bättre dragkraft och lättare att underhålla. Också isolera en skorsten behövs inte.

Extern samma skorsten är anmärkningsvärt att det inte finns något behov av att kränka integriteten av taket, förutom naturligtvis att denna design är säkrare för sig själv ett bad och inuti besökare. Inre skorsten av tegel i badet bör ha en väggtjocklek av åtminstone 12 cm, medan behovet av extern rökkanalen tjocklek mer än 38 cm.

Variationer och utformning av rökkanaler

Det är värt att överväga skorstenen enheten i badet för en vedspis. Typiskt, går den in rörflänsarna och anslutnings komponenter i en sådan struktur. Huvudsaken är att den färdiga skorstenen tåla höga temperaturer utan att släppa vid denna tid av skadliga föreningar.

Det ligger i väggen i skorstenen badet hållas så mycket värme som möjligt, det ska placeras med en förskjutning in i rummet - då dragkraften kommer att erhållas så effektiva som möjligt. Om av någon anledning är det omöjligt att uppnå sådana mål, ge en tillräckligt tjock vägg, vars bredd bestäms baserat på den omgivande temperaturen.

Till exempel, om utomhustemperaturen inte är lägre än -20 ° C, tillräckligt sedan väggtjocklek av 38 cm, men om frost faller ibland under ovanstående figur, tjockleken kommer att ökas upp till 58-65 cm Se även :. "Vilka är skorstenar för bastu ugnar -. typer och metoder för installation "

Om det inte finns någon i badet ugnen och skorstenen ska vara flera för att upprätthålla god dragkraft. Annars, på en höjd av 75 cm är etablerad design för kapar. I vilket fall som helst bör insidan av skorstenen vara så platt att hon samlat ett minimum av sot.

Den enklaste utformningen av skorstenen

Ställa skorstenen i ett bad av rostfritt stål - den enklaste typen skorstenen.

behöver för design:

 • knä av galvaniserade 20 × 120 cm - 1 enhet;
 • knä av galvaniserade 16 × 120 cm - 2 enheter;
 • Rostfritt knä x 16 10 cm - 3 stycken;
 • tee 16 cm plugg - en enhet;
 • Svamp 20 cm - en bit.

För att förstå hur man gör rör i badet, måste du göra följande arbeten. Bindnings rör tillverkade med skruvar, är hålet i plattan görs vid 16 cm. I stället för den skorstensinstallation, inom 15 cm från taket tillfälligt demonteras mjukt takmaterial med värmeisolering.

En del av röret som kommer att utföra på gatan, insvept basalt ull och asbest sladd för att fylla bredden att göra ett hål. Ytterligare oljad slitna bituminösa mastix rör som kommer att bifogas den överlappning 20 cm. Vid korsningen av röret, för att eliminera inträngning av nederbörd, lindad asbest sladden.

Installationsmetoder för eventuella skorstens spisar

Brick är idag alla använder oftare vid tillverkning av skorstenar för bad. Även tegel och rostfritt stål, har sina positiva och negativa egenskaper, installation av flera av dem.

Montering av skorstenen till ett stålugnen

För att påbörja installationen av rökkanalen nedströms ugnen installation. Processen börjar med anslutning av flera stolpar med godkännanden som krävs för installation bredare asbest eller sandwich rör - de uppvisar ökad refraktäritet. Även om det är ändå önskvärt att öppna eld mot dem där. I detta sammanhang till det första benet aggregatet är tillverkat i ett bad av stålröret, och efter - sandwich röret.

Åtminstone vid den övre änden av skorstenen installera en skyddskonen från regn. Den nedre delen av röret är stängd, typiskt en plugg, genom vilken kan dräneras kondensatet samlades i framtiden, och rengör insidan av skorstenen.

Fastställande av skorstenen på spisen av tegel

Systemet för installation av skorstenen för ett bad i tegel ugnen är också lätt, och allt arbete kan göras för hand.

Skorsten konstruktion börjar efter att lägga sista stenen spisen serien - ofta motsvarar detta ett antal 12-19 när den når den översta nivån i sidodörrarna.

Någonstans i 21: te raden är två kanaler, vars storlek är lika med en tegelsten. Vidare, de slås samman till en enda kanal. I detta skede till höger bjuda upp tre fjärdedelar, för att täcka utrymmet ovanför kärnan. Få spel mellan murverket och huvud kärnan i 2-3 cm.

Hålrum fyllda med mineralull. 22-serien åsidosätta helt kärnan, och du kan gå vidare till en förskjutning i den centrala delen av kanalen. Att i tid på taket inte bildas sprickor på kärnan kan placeras en extra rad av tegel.

Förträngning skorstenen genomförs den 23: e raden. Frimureriet genomförs i pyaterik. I detta skede, ventiler pose - en första och en andra - i rad. Vidare typ av murverk förändrades gradvis till fuzz.

Genom allt arbete för att installera röret till badet med händerna, var försiktig så att inga sprickor, som i framtiden på sådana platser, kan kondens uppstå. Dessutom, ta inte en större rördiameter än vad som krävs, eftersom ingen gas kan stiga till rätt hastighet, och det kommer att kylas snabbare.

Installera en skorsten redo för ett bad

Det är naturligt att det finns färdiga skorstenar. De är lättare att installera och den tid det tar mycket mindre. I detta fall är det också viktigt att göra allt korrekt och effektivt som möjligt, särskilt bör vara försiktig, om du gör allt arbete utan hjälp.

Oavsett skorstenen, installera den hålls så att den sträcker sig bortom konstruktionen av exakt en halv meter. Vid korsningen av taket och röret kommer att behöva göra en "utter", varvid insidan inte kommer att få regn.

Det bör noteras att utseendet av sot på väggarna efter en tid indikerar en dålig installation av skorstenen. I det här fallet måste du så snart som möjligt att identifiera nya luckor och eliminera dem.

Rengöring skorstenen från föroreningar

Bland annat måste du ange en förteckning över åtgärder för att i tid rengöring av skorstenen. Det är bäst om det är en mekanisk metod. För att rengöra borstarna behöver speciell last, och även en slägga med en kofot. Denna process är mycket rörigt, så det är önskvärt ur badet för att göra allt som är möjligt, och andra saker med något att dölja, såsom polyetenfilm.

Det enklaste sättet att hantera en pensel - det sätts in i skorstenen, och sakta sköt upp och ner tills rörelsen inte kommer att bli lättare.

Om du märker att trumpeten började dyka upp små ansamlingar av sot, kan de tas bort genom protopki asp ved ugn. Förbränningsprocessen inträffar enorm dragkraft, vilket aska utsidan av röret. Dessutom, under förbrännings asp visas intensiv värme, varigenom omedelbart bränna hartsröret (läs: "Hur att skydda ugnens väggar från värmebadet - teknik och material"). Anses inte vara mindre effektiva och potatisskal, viktiga för att förbereda dem i tillräckliga mängder.

Men den ökande populariteten vinner senaste rengöringsmetoder med hjälp av kemikalier. De har också ett effektivt sätt att ta bort all sot och ta bort utväxter. Det bör noteras att rengöring av skorstenen görs bäst efter ett regn.

Så vi lärt oss hur man gör skorstenen genom taket i badet, samtidigt som minsta ansträngning och tid. När ordentligt eller byt ut rören kommer träet alltid ge maximal energi, att hålla temperaturen på rätt nivå, och glädja dig och dina nära och kära!

Skorsten i badet med händerna: Genomgång

Ryssland har alltid varit populära bad. De används i dag inte bara för personlig hygien, men också att förbättra din hälsa.

Vad är användningen av bad för alla ryssar? Den fördelaktiga effekten är säregen effekt av temperatur och luftfuktighet. På ryska luftbad, upphettat till en temperatur av 60 till 90 grader och fuktigheten når 90% (detta uppnås genom att i ugnen stenar grist som nästan omedelbart omvandlas till ånga). Hos människor är de lämpliga förändringar som äger rum i denna mikroklimat:

 • kroppstemperaturen ökar;
 • accelererad hjärtfrekvens;
 • quickens rytmen av andning;
 • intensiv svett är allokerad;
 • Den förekommer kropps rening av toxiner;
 • minskar belastningen på njurarna;
 • slappna muskler;
 • reducerad spänning;
 • accelererar blodcirkulationen;
 • Det förekommer att eliminera stagnerande processer;
 • ökar kroppens totala tonen.

Dessa bad procedurer bär med sig obestridlig fördel när den används regelbundet, till exempel en gång i veckan.

Men vi får inte glömma att alla inte är tillåtet att bada i en rysk bad. Därför innan du går till badhuset är fortfarande nödvändigt att rådgöra med din läkare. Vilka är kontraindikationer för tvätt i ångbastun:

 1. Svag kropp tillstånd åtföljs av hög kroppstemperatur (i paret kan uppnå effekten av den ytterligare värmelast och kroppen kan inte stå emot detta).
 2. Sjukdomar i det kardiovaskulära systemet (hög temperatur i badet kan leda till hjärtattack, stroke, trombosbildning på grund av förtjockning av blodet).
 3. Diabetes, artrit, endokrina systemsjukdomar.
 4. Onkologi olika former och stadier.
 5. Hepatit.
 6. Epilepsi.
 7. Sjukdomar i urogenitalsystemet (hos både män och kvinnor).
 8. Vid konstaterad graviditet.

Förutom dessa sjukdomar i vilka den besökande badet kontraindicerat, kan varje enskild person som har samma kännetecken som en organism, men bör vara försiktiga med detta förfarande.

Funktioner av strukturen i den ryska badet

Effekten av den ryska badet kan inte ersättas av någon annan typ av kille. Denna typ mikroklimat kallas "ånga bastu", dess särdrag ligger i att hålla temperaturen på 45 till 70 grader och fuktigheten vid 40-65%.

Ryska bad gjord av stockar för att bygga, eftersom trädet var gott att ackumulera och behålla värmen, värms genom uppvärmning ger en behaglig doft. Vanligtvis rummet består av två delar:

 • ändra rum (rum för avklädning och rekreation);
 • ångrum (en plats för avluftning och duschkräm).

Oftast byggt bad i Ryssland nära reservoarerna, för att kunna kyla ångad kroppen. Om reservoaren var relativt långt bort, nära ytterdörren satte en trätunna med kallt vatten för samma ändamål.

Dagens ryssar frågar: "Är det möjligt att bygga en bastu själv med dina egna händer?". Nu många av rekommendationerna om detta ämne på Internet för att ge ett forum för att diskutera alla nyanser och egenheter i färd med att bygga ett bad med händerna.

Skorsten i badet och dess särskilda fastställa sina egna händer

Det finns två typer av ryska badet. De kännetecknas av användningen av rök.

I vit - den här typen av rökfri bad, det vill säga från rummet för att tvätta röken kommer att visas med hjälp av ett rör, som kallas "skorsten".

I svart - rummet är utrustade så att röken cirkulerar, omsluter väggarna, landa på dem (därav namnet för denna typ av ryska bad).

Skorsten konstruerad i badet för avlägsnande av produkter av förbränning av trä, som är uppvärmt bad. Det kan göras av rör av olika material:

 • metall (med en stor värmeöverföring, värmeisolering och kräver därför att skorstenen inte är i konkurs);
 • keramik (asbestcement material med god värmeisolering rekommenderas inte att använda);
 • murverk (upphettades långsamt och även kyler långsamt).

Beroende på plats, bygga en skorsten internt och externt. Intern skorsten i vårt land är vanligare eftersom den inte bryter den arkitektoniska stilen av byggnaden och sparar värme, som fortfarande inne i ångbastun, inte kräver ytterligare isolering.

Installationsinstruktioner för sina interna skorstens händer i den ryska badet:

 1. Bestäm vad material du ska bygga en skorsten.
 2. Gör nödvändiga beräkningar - höjden och bredden på skorstensröret.
 3. Förbereda de nödvändiga materialen.
 4. Börja med installationen av basen nerifrån och upp (kom ihåg att skorstenen ska vara så långt som möjligt från timmerväggar).
 5. Om rören kräver sammankoppling klämmor användning.
 6. Vid härledning av skorstenen genom taket, händerna gör ett hål storlek som krävs (glöm inte att placera rörskarven och tak isolerade värmebeständig platta).
 7. Takisolering och sätta locket för att behålla värmen inomhus.
 8. Var noga med att ställa upp i skorstenen protivolivnevuyu skydd.

En av de få hemligheter till en bra rysk bad är den rätta rök. Om du inte är säker på att du kan installera skorstenen med sina egna händer, experter rekommenderar att kontakta experterna.

Steg för steg guide hur man gör en skorsten i badet med händerna

Idealt, produkterna av förbränning av något bränsle - är koldioxid och vatten. Men i verkligheten till dem oundvikligen sattes även i fallet av mycket hög kvalitet bränsle, sot och kolmonoxidtider till följd av ofullständig förbränning. Dessutom bränslet - oavsett om kol eller trä - som innehåller föroreningar som förorenar luften och deras förbränningsprodukter.

Kommer in i rummet av förbränningsprodukter - det är inte bara smuts och lukt, men också ett hot mot hälsan: kolmonoxid är extremt giftigt och förgifta dem kan orsaka allvarliga konsekvenser. Alla dessa förbränningsprodukter bör tas bort helt från lokaler badet - det är inte bara ger renhet, men också sparar hälsa.

Därför är en viktig del av alla bad använder ugnen på alla typer av bränslen - kol, trä, gas - en rökkanal. Det fungerar är ganska enkel och i de flesta fall kan göras med egna händer.

material

De huvudsakliga materialen för tillverkning av rökkanaler för badet är:

Det finns också kombinerade varianter - exempelvis är keramiskt rör ett stålhölje eller sträcker sig inuti murverket stålröret. Traditionellt skorstenar av tegel - helt enkelt brist på andra material. Men nu är det ganska vanligt och metallskorstenar.

Murad skorsten har visat fördelarna med tid att förse honom med populariteten:

 1. Det betydligt starkare och mer hållbar metall.
 2. Murad skorsten brandsäkra.
 3. Brick själv har goda isolerande egenskaper och god värme ackumuleras.
 4. För sin produktion kräver bara tegel, cement, sand och vatten - som ett resultat han är mer ekonomiskt än andra alternativ.
 5. Om ugnen i badet - tegel, tillverkning av skorstenen av samma material - det bästa alternativet.

Men tegelskorstenar, det finns nackdelar:

 1. Byggandet av murverk - tillräckligt tidskrävande process som kräver relevant erfarenhet och kompetens. Utan erfarenhet att bygga en skorsten med sina egna händer är mycket svårt, och i detta fall, kan du behöva be en specialist.
 2. Den inre sidan av en murad skorsten kommer oundvikligen att vara grov - och därför kommer att försena sot, vilket hämmar passagen av rök. Dessutom kan den ackumulerade sot i skorstenen antändas. Därför har murad skorsten rengöras oftare.
 3. Murverk är tunga - därav behovet i fundamentet.

Metallskorstenar av rostfritt stål - andra metaller kan inte motstå långa gungor höga och låga temperaturer, såväl som den inneboende fukt badet. Deras fördelar:

 • de avdrag för ackumulerade sot, och de är lättare att rengöra;
 • De är lätta att installera (installation);
 • Många företag producerar färdiga metallskorstenar, som bara kan höja sina händer i enlighet med instruktionerna.

De huvudsakliga nackdelarna med stålkonstruktionen är härledda från en metall med hög värmeledningsförmåga - det är önskvärt för dem att tillhandahålla tillförlitlig isolering, i synnerhet i de platser där skorstenen passerar genom badet vägg, tak och tak. Dessutom är det nödvändigt att noggrant övervaka täthet i lederna som utgör skorstensröret.

Det inre röret har således att vara av stål, medan den yttre kan vara tillverkat av någon metall (även om galvaniserade rör inte rekommenderas för badet - de ändrar diameter under upphettning och kylning, vilket resulterar i förlorad styrka och täthet kan brytas). Om du inte kan köpa färdiga smörgås röret kan göras liknande design med sina egna händer.

Konstruktionsstål och keramiska strukturer behövs bara om dess vikt än 750 kg - i de flesta fall, inte uppnås en sådan vikt, vilket underlättar arrangemanget av badet.

 • de är ganska lätt att installera, liksom metall, är lätt att montera sina egna händer, utan att tillgripa specialister keramiska design;
 • keramik eller en tegelsten, har låg värmeledningsförmåga, ackumuleras brandsäker, god värme.

I enlighet med dess läge i förhållande till strukturen av skorstenar kan delas in i

 • intern - passerar helt inomhus;
 • yttre - i detta fall röret direkt från ugnen utträder utåt från byggnaden, och huvuddelen av skorstenen belägen utanför.

Intern layout gör värme varm rök för uppvärmning badrum.

Extern - förenklar installationen (detta är viktigt i byggandet av badet med sina händer), men kräver ytterligare isolering för att undvika kondens och ackumulering av sot i skorstenen. Denna utföringsform ökar även bränsleförbrukningen, eftersom i detta fall skorstenen "värmer atmosfären."

Ytterligare element av skorstenen

Bästa skorsten - rak, utan kurvor, som går från ugnen rakt upp. Som regel så konstruerade tegelskorstenar.

Emellertid är detta inte alltid möjligt för stål eller keramiska skorstenar: banan för röret kan påträffas hinder - till exempel balkar - för att hålla rör genom vilket det är omöjligt. Och i vilket fall som helst måste göra krökar på en plats utanför skorstenen. I sådana fall är det nödvändigt att genomföra rökkanalen direkt, då - antingen horisontellt eller i en vinkel för att kringgå hinder, och sedan - återigen, rakt upp.

Man bör komma ihåg att den totala längden av de horisontella och lutande delarna inte bör överstiga 1 meter - annars kommer det att bli svårt rök rörelse (såsom är känt från fysiken naturligtvis tenderar het gas att stiga, och inte gå i sidled). Dessutom kommer den horisontella sektionen ackumuleras sot. Antal varv av röret bör vara minimal - som regel kan utformas så att hörnen var bara en eller två.

För anslutande rör som sträcker sig vertikalt och horisontellt (eller snett), olika varianter av övergångs knän. Välja och sätta ett knä rörskarv, är det nödvändigt att ta hand om och mer om hur man rengör det efteråt - knät är en av de platser där de mest ackumulerade sot. Ett mer praktiskt i detta fall är en tee - utförande av knäet, i vilket en borttagbar glas (eller liknande struktur) för rengöring.

korsningen av rör måste vara helt förseglade, så att röken inte penetrerar in i rummet. För att säkert hålla röret genom trätak och taket, används rör. Röret matas till öppningen ristade in i taket, i vilken grenröret, och matas ut sedan till utsidan.

Eftersom stålröret har en avsevärd vikt, är det fasta väggfästen varje 2 meter. Vid härledning röret genom taket som skall anordnas utåt tätade tak-skärning, som förhindrar inträngning av vatten från regn och snö i badet rymden.

Vad du behöver tänka på när man utformar och installera skorsten

Den konstruktion och installation av skorstenen med händerna bör:

 1. Att välja den högra delen av röret. Alltför smalt rör inte kan klara av en kran och rök filt badrum. För bred röret rök kommer att passera genom den för snabbt, utan att behöva värma badet - som ett resultat kräver mer bränsle och tid protopku. Beroende på kapaciteten av ugnen sektion av röret kan sträcka sig från 140 till 270 mm.
 2. Den bästa form av rör - cylindrisk. Det ger bättre penetration, mindre förorenade och lättare att rengöra.
 3. Välj boende närmare till skorstenen innervägg badet - det kommer att förbättra värmeisoleringen.
 4. Den totala höjden måste vara de som anges i ugnen pass. Om skorstenen kommer med sina egna händer, och i handboken för instruktioner inte - höjden bör väljas minst 4,5 meter.
 5. Röret ska monteras ovanför taknocken inte är mindre än 50 cm.
 6. Placera utloppsrör genom taket måste tillhandahållas en tillförlitlig tätskikt.
 7. Det är nödvändigt att sörja för installation av grinden (gate) för styrning av dragkraften.
 8. Se till att den är helt tätad för att förhindra läckage av rök i badet. Vi får inte glömma att ingår i röken av kolmonoxid kan orsaka allvarlig förgiftning.
 9. Vägg och tak nära eldstaden är önskvärt att ytterligare skydda basalt ull, koppar ark eller andra icke-brännbara material.
 10. På en plats där röret passerar genom taket, är det lämpligt att öka väggtjockleken för att förhindra brand. Typiskt är väggtjockleken ökas till 5 cm. Väggen kan förtjockas av händerna, täcka dem med ett skikt av icke-brännbart material och inneslutna i ett metallhölje.
 11. Skorsten kan rentvå eller måla i vit färg. Detta kommer inte bara att förbättra sitt utseende, men också fungera som en indikator på täthet: Målnings förmörkas på platser passagen av rök.

Och för tydlighetens skull - en liten videoinstallation av skorstenen i badet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 − = 37