Dimmer för glödlampor

Vi utvärdera effektiviteten av dimmer för glödlampor

Beprövade glödlampor begicks i vårt land bannlysning, men trots dominans i intervallet av elektriska varor butikerna "sparsam" ljuskällor, de är fortfarande där på hyllorna och är i stadig efterfrågan.

Naturligtvis deras design, för nästan hundra år av sin existens har genomgått nästan inga förändringar kan någon verkar ålderdomliga och orsaka en önskan att modernisera så att de förbrukar mindre el, mindre utbränd och i allmänhet uppträtt "på ett modernt sätt." Finns det möjligheter att göra det? Ja, det finns.

Ett sätt att modernisera den "gamla damen" bulb - ingår i leveranskedjan är en speciell kontrollanordning - dimmer. Denna anglicism kommer från ordet "oklara" och enheten har åtagit sig att gradvis minska ljusstyrkan på lampan lyser.

Hur kan jag justera ljusstyrkan på glödlampor?

Av sina tekniska egenskaper glöd ljusstyrka reduceras, är det nödvändigt att minska värdet på matningsspänningen till den. Du kan göra detta på två sätt:

 1. avleda elektrisk energi på det tillvägagångssätt till lampan;
 2. använda matningsspänningen för att starta den styrda anordningen.

Avleda elektrisk energi och hindra den från att helt nå lamporna kan vara konventionell reostat. Sådana små enheter var många i röret, och halvledar TV-apparater, där de var verksamma i en mängd olika justeringar. Till exempel ljud. Om värdet på en liten reostat är avsedd för 220 volt, är det inga problem att återbetala någon energi från hemmanätverket. Den enda frågan är att medan det kommer att överhettas, eftersom lagen om energins bevarande inte har annullerats.

Graden av uppvärmning kan minskas genom användning av stort motstånd, t.ex. hushållsballast transformator, vilka innefattar kraftförsörjningskretsen av apparaten för att kompensera för tillfällig surge. Närvaron av en stor transformator för varje omkopplare - är det inte särskilt estetisk lösning.

Till elektrisk energi kan faktiskt spara pengar, är det nödvändigt att växla mellan lampan och sätta enheten till elnätet, som kan justeras uteffekt. De kan vara självsvängningsgenerator, som glödtråden i glödlampan inte skiljer mellan nyanser av ursprung strömmen, hennes viktigaste - att det var en variabel.

I radio och elektrisk krets det finns flera lösningar som gör att du kan ändra riktning på utgångsströmmen. Dessa förändringar i riktning kan fortsätta så länge som det finns åtmin anordningens ingångsspänningen. Därför kallas de självsvängning.

Om utgången svängningsgenerator ansluta ett oscilloskop, sedan på sin skärm, ser du något som liknar en sinusvåg. När extern likhet som matar ut en elektrisk strömgenerator, dessa fluktuationer har en helt annan karaktär. I själva verket - det är en serie pulser, ändra tecken.

Elektriska apparater är tuffa nog inte skilja mellan en följd av pulser av sinus och väl de fungerar. Ett slående exempel på en sådan "fusk" är utbredd under senare svets växelriktare använder högfrekventa oscillationer, på grund av vilken instrumentet transformatorn är i stånd att reducera ett antal gånger.

Här är en självsvängningsgenerator (endast mycket mindre) utfärda en serie pulser vid en frekvens av 50 Hz ingår i glödlampan matningskretsen.

Fördelar och nackdelar med kontroller ljusstyrka glödlampor

Varje instrument eller apparat har summan av styrkor och svagheter, och har sina dimmers glödlampor.

Främst, men kanske den enda fördelen med den här enheten är att den låter dig justera ljusstyrka, utan att orsaka sido uppvärmning. Har spara dimmer betydligt el och förlänga livslängden på lampan? Döm själv:

 • för svängningar hos generatorväxelströmmen omvandlas till DC (diodbrygga är vid sin ingång), och därför den totala effektiviteten hos anordningen är ännu lägre än den konventionella strålkastare;
 • Glödlampa under drift är också den nominella spänningen har en lägre effektivitet;
 • om den initiala spänningen för enheten mer än 30 procent från de nominella 220 volt, är nästan densamma som när man kör på ett konventionellt nätverk den initiala inkopplingsströmmen.

Man tror att under sådana förhållanden att använda dimmern är rent estetiska infall.

Dimmers glöd absolut kan inte anslutas till kraftmatningskretsen av datorer, TV-apparater, radioapparater, i systemet för upptagande av självlysande lampor, elektroniska förkopplingsdon (EKG). Generellt, om du har en belysningsanordning styrkrets är påslagen "Dimmer", med köp av lampor bör vara uppmärksamma på om det kan utsättas för ljusreglering.

Trots alla brister i dessa enheter, de är i stor utsträckning. För det första därför att några besparingar från deras användning finns kvar, och för det andra är det omöjligt att skriva ut och estetisk effekt.

För en konsument obekant med elektroteknik, är den största skillnaden av dessa enheter ett sätt att hantera. De enklaste modellerna har en reglaget ligger på dimmer huset. Om någon inte gillar handtaget, det vill säga modeller med touch-kontroller.

För närvarande är många av de ledande tillverkarna av elektrisk utrustning, såsom Schneider Electric, Feller, OSRAM och andra har lanserat dimmer inte bara för lökar, men också lett och fluorescerande ljuskällor.

EXEMPEL dimning av lampan via dimmern i videon

Sjunga på billiga dimmers, men det är inte så hemskt jag ens gillar melodiösa ljud!))))

Från moderna dimmers inga störningar! Inrusningsströmmen är mycket liten tur med 5-10% och smidigt tända upp till 100% om du vill att nätet är upp till 298V dimmer så köp med en aktie spänning glödlampor med dimmer brinna under en längre tid är oftast billiga 40W lampa Spotlights 2 år redan! Och Edison lampor med dimmer för billiga 30R shine i 5 år! glödlampa fungerar på pulsad ström genom dioden och den konstanta och omväxlande, spiral sånt bryr sig inte)))) varför dessa lampor är mycket fördelaktigt att använda! Lönsam endast med fluorescerande ballast elektrnnym eftersom lysdioder är mycket dyra och är svåra att reparera och dyra föremål

Lägg till en kommentar avbryta svar

Ul. Zoe och Alexander Kosmodemyanskiy, 26 +7 (499) 350-26-73

Funktion och dimmer enhet för glödlampor

Möjlighet att smidigt ändra ljusstyrkan hos lampan kan inte bara användas med bra belysning komfort men också spara en betydande andel av elektricitet. Allt du behöver göra - att ansluta lampan genom en liten enhet som kallas en dimmer.

Lånat ordet "dimmer" (från engelska. DIMM) passar denna enhet kunde inte vara bättre, eftersom bokstavligen betyder ungefär "quencher" eller "göra tråkigt." Vilka är moderna dimmers och om det är möjligt att montera en sådan anordning själv - det kommer att diskuteras nedan.

ljuskontroll - denna term är "dimmer" ryska motsvarigheten migrerat från det engelska språket - började använda en lång tid. Men i den ursprungliga versionen, dessa enheter ger ingen ekonomi kan inte, eftersom Vi representerar vanliga reostat, välkänd för alla som ibland gått i skolan fysik lektioner.

Reostat - denna "gamla" analoga variabelt motstånd. Ökar dess motstånd, väljer vi en del av den inkommande strömmen till lampan, men el sparas inte, utan bara förvandlas till värme som alstras av en reostat.

Apparat mekanisk dimmer

Grundläggande förändringar skedde med tillkomsten av halvledarteknik enheten dimmers, vilket gör dessa enheter har blivit mycket mer sofistikerade. Moderna regulatorer en tydlig inriktning på två element - triacen och dinistorov.

Som med konventionella omkopplaren, en dimmer LED lampa och en glödlampa försedd med två terminaler genom vilka den är inkluderad i lampkretsen. Men i fallet med dimmer slutsatser kan inte bytas ut mot varandra, eftersom var och en av dem motsvarar sitt syfte: en är ansluten till fas, den andra - bara för att lasten.

Eventuella begränsningar för användningen av dimmers existerar inte. Det bör bara ta hänsyn till att inte alla typer av lampor kan anslutas via en regulator. Halogenlampor eller glödlampor kan köpas "på en dimmer", som de säger, inte ser, men den fluorescerande (i vardagligt tal kallas ofta energibesparande) eller LED måste ha ett särskilt märke på möjligheten att ljusreglering.

Installera en dimmer på lampan inte göra det till en energisparande: Minska ljusstyrkan på glödlampor och 50% skulle spara endast 15% av el.

Naturligtvis dimmern kan drivas inte bara med belysning. Samt därigenom kan ansluta med den trasiga järn eller lödning temperaturregulator. Det är viktigt att den maximalt tillåtna kraften dimmer - dess viktigaste egenskaper - motsvarade driva enheten.

Växla med dimmerfunktion

Triac har förmågan att öppna, det vill säga att passera en ström endast vid en viss potentialskillnad över dess terminaler. För att det ska ske måste en kondensator ansluten till triac ackumulera en viss avgift. Hastigheten för kondensatorns laddning beror på motståndet hos det variabla motståndet (potentiometer) som är inställd av användaren. Denna process upprepas varje halv-vågen.

Ju mindre motstånd mot det variabla motståndet, desto snabbare kommer att räcka laddningen i kondensatorn, och ju förr kommer triac. Följaktligen kommer stigtiden för den ström som passerar genom lampan och det bränna ljusare.

Allt tillverkas hittills Dimmers är uppdelade i två grupper: mekaniska och elektroniska.

Mekaniska. Även kallad roterande eller rötor. Detta är det enklaste och billigaste alternativet enhet. För att ändra spänningen över lampan användaren behöver för att slå på dimmer potentiometerratten.

Mekaniska regulatorer som tillverkas av olika tillverkare, har i huvudsak identisk enhet. Skillnaden kan vara endast som delar och montering och även i närvaro av några av de komponenter som bidrar till stabil drift av anordningen vid låg effekt och en jämnare spänningsreglering.

Electronic. Regulatorer av denna typ har en mer komplex enhet och skiljer sig i första hand förvaltningsmetod: spänningen på användarinställningar ställs in med hjälp av knapparna - eller konventionell sensor. Närvaron av en mikrokontroller gör det möjligt att genomföra en rad lösningar som inte är tillgängliga för mekaniska apparater:

 • möjligheten att installera flera hanteringskonsoler dimmer i olika områden av rummet;
 • förmågan att fjärrstyra ljusstyrkan belysning genom exponering för infraröd, radiofrekvens eller akustisk (röstkommandon eller bomulls palmer) Sensor dimmer;
 • arbetsorganisation på en timer eller av belysningsprogram, inbegripet i "närvaro simulation" -läge,
 • anslutning till dimmern ljussensor, varigenom lampans ljusstyrka ställs in automatiskt beroende på intensiteten i naturligt ljus.

Den enda nackdelen av elektroniska dimmers är den höga kostnaden, vilket ibland kan överstiga priset på den mekaniska regulatorn för att beställa.

Bland tillverkarna av dimmers populära är följande företag:

 1. Legrand (Legrand). Det franska företaget ägnar sig åt produktion av elektriska produkter destination. Högkvalitativa produkter och sitt breda utbud gjort det möjligt för koncernen Legrand att ta en ledande position på den globala elektriska produkter på marknaden;

Dernek GROUP. Tillverkar elektriska produkter under varumärket Lezard. På territorium Ryssland har fem fabriker Dernek GROUP. Brand Lezard skapades under massproduktion av hög kvalitet.

Produkter av detta märke exklusiva du inte kommer att nämna. Dessa designdetaljer är konservativa naturen - keramiska kärnor, de ledande elementen i fosforbrons, kontakter som innehåller silver. I den roterande mekanismen för dimmer använder rostfritt stål, och dimmern är försedd med en säkring;

För fullständig information, titta på videon. I mediarolike visar tydligt hur du kan använda dimmern (till exempel en modell av EKF Company "London") för att förlänga livslängden på glödlampor i årtionden.

Ljusstyrka kontrollera sina egna händer

Köp dimmer bör inte vara alltför dyrt och hans oberoende produktion kan tyckas omotiverad. Men ibland detta behov uppstår. Till exempel, Det är inte alltid möjligt att hitta en modell som passar för din lampa storlekar.

Körning dimmer för glödlampor med galvanisk

För tillverkning av de dimmer behovet sådana delar, material och verktyg:

 • Triac BT134 (700), en BT136, BT138, MAC8S, MAC212-8, KU208G (pinout vald triac bör klargöras på Internet);
 • Shockley diod DB3 (kan ersättas med DB4, DC34, HT32, HT34, HT40, KN102);
 • opolärt kondensator med kapaciteten 0,1-0,22 F (250 C);
 • 10 kOhm motstånd med den högsta tillåtna uteffekten på 0,25 till 2 W;
 • någon kompakt variabelt motstånd 470-500 kohm;
 • avbitare;
 • och lödningsmaterial för lödning (lödning kolofonium);
 • varje bit tråd, t ex PUGNP tvärsnittsarea av 1 sq. mm;
 • eltejp.

Utsätta slutsatser förtennings av elektroniska komponenter, bör var och en av dem vara en liten bit av lödtråd. Mer information kombineras enligt schemat.

Sammansatt enhet för att bättre ansluta säkerhet i nolledaren lampan bristning. Det kan fastställas med hjälp av en testare eller en skruvmejsel indikator.

Kretsanslutningen dimmer Scheman för att skapa och få kontakt med dina egna händer dimmer

Om dimmern är felaktig, inte bråttom att kasta bort det och spendera pengar på att köpa en ny. I många fall kan enheten repareras.

Typiskt förlorar dimmern prestanda på grund av en blåst triac. Anledningen till detta fenomen kan vara kortslutning eller överskott lastkapacitet. Triac, helt enkelt vypayat från instrumentet och byt ut kortet.

För att byta triac är bättre att välja ett element med en högre gräns för makt än blåstes in.

I princip Du kan använda någon triac, huvudsaken är att det bedömdes vid minst 400, eftersom spänningen i nätet kan nå de momentana värdena på 350 V.

Dimmers göra livet bekvämare. En bakgrundsbelyst modell är också i det inre kommer att medföra en touch av originalitet. Dimmer på en lampa kan vara att försöka etablera sin egen, men mer komplexa kopplingsscheman (i en grupp av fixturer, till exempel) är det bättre att ta till professionell hjälp.

Fördelarna och typer av anslutning dimmer för glödlampor

Dimmers, som också kallas variator eller dimrar är speciellt anpassade för förändringar i någon av parterna makt belysning inne i byggnaden, i de flesta fall, kombinera och växla funktioner.

Huvud åtgärd som utförs av en sådan anordning består i att göra korrigering i form av elektrisk ström flyter. Det blir en lampström av detta slag kan ge möjlighet att ändra ljusstyrkan på sin lyster på egen hand.

För att genomföra det i praktiken, måste du installera en speciell omkopplare art, som passerar ström endast under särskilda förutbestämda villkor.

Det huvudsakliga syftet är att ändra dimmerljusnivåer i rummet.

Nedan är det huvudsakliga syftet med denna funktion:

 1. Bildning av de mest mysiga och bekväma förhållanden boende eller utövande av någon verksamhet inom bostadslägenhet. Till exempel, för att öka kraften i ljuset kan behövas när man läser eller andra aktiviteter som kräver maximal koncentration perspektiv. Samtidigt, under dagen eller vila, andra åtgärder som inte kräver betydande omgivande ljus, denna siffra kan minskas.
 2. Vissa modeller av moderna prover att du kan lägga effektivitet till utformningen av rummet. Detta uppnås genom hög kvalitet belysning som ger variabel hastighet, liksom deras elegant utseende, vilket gör det möjligt att passa in praktiskt taget alla invändiga arter.
 3. Minska elförbrukningen. Närvaron dimmer ger invånarna i lägenheten, efter eget gottfinn att minska belysningen därmed energiförbrukningen, om de känner att en viss situation är lämpligt.
 4. Utför omkopplingsfunktionerna, det vill säga, att slå på och stänga av ljuset i rummet där regulatorn är installerad.

Inledningsvis alla dimmers uppdelade i 3 huvudgrupper, beroende på deras tekniska egenskaper:

 1. Anordningar för användning med glödlampor under spänning lika med 220 V.
 2. Anordningar för användning med halogen, spänning på vanligtvis mindre än 24 och i de flesta fall för en framgångsrik operation kräver en ytterligare installation av transformatorn.
 3. Anordningar för användning med lysröroch diodljuskällor, nödvändigtvis installeras tillsammans med gasreglaget, vilket eliminerar alla hinder för den framgångsrika driften av systemet.

Om vi ​​betraktar mer i detalj ett första utförande av dimmers, vilket är utformad för att fungera med glödlampor, är den sekundära klassificeringen enligt följande:

 1. Rotary variator. En av de mest enkla i sin design enheter, har detta påverkat det låga priset, vilket ledde till populariteten och förekomsten av olika dimmers. Har en speciell mekanism i form av ett roterande hjul, förändringen i läge som gör det möjligt att minska eller öka kapaciteten i rummet belysning och fastställande det valda värdet. I de flesta fall är de deltids och växlar, det vill säga sätta dimmer av ljuset i rummet minimivärdet.
 2. Rotary tryckknapp variator. Denna art är mycket mindre vanligt, eftersom i sin kärna är en modern modifiering av den klassiska varianten. I själva verket har den samma struktur som vredet. Den är baserad på samma hjul, men att slå på eller stänga av ljuset i rummet är det nödvändigt att trycka både knappen och flytta från sida till sida gör det möjligt att justera ljusstyrkan.
 3. rocker variator. Är en av den senaste utvecklingen på detta område, verkade marknaden relativt nyligen, så har inte haft tid att vinna popularitet bland köparna. Genom design, de är mycket nära de vanliga klassiska växlar, eftersom den bygger på en normal knapp som låter dig slå på och stänga av ljuset. Olika intensitet för att trycka den utför olika funktioner, inklusive en förändring i ljusstyrka.
 4. beröring variator. Det är också en av de innovativa utveckling som efter införandet av marknaden började vinna popularitet eftersom det är mycket bekvämt och har ett antal fördelar. Det är en attraktiv och intressant modern design som eliminerar förekomsten av knappar, hjul eller andra kontrollmekanismer. Alla uppgifter utförs genom kontakt med en pekskärm, både på moderna smartphones.

När det gäller beslutet att installera en dimmer istället för den klassiska, innan man köper måste du bekanta dig med de grundläggande enhet urvalskriterier:

 1. se till, att den valda modellen är kompatibel med en mängd olika lampor, som används i rummet. Annars finns det en frekvent risk för utbrändhet eller utgång verkningsmekanism.
 2. Eftersom den moderna marknaden erbjuder ett brett utbud av modeller från olika tillverkare, och hjälper dig att välja exakt den typ som kommer att glädja ägare av lokaler i utseende, och passar harmoniskt in i befintlig design.
 3. pris, vilket beror på en rad faktorer. Först av allt, de innehåller varumärket och version av den valda dimmer.

De främsta fördelarna med dessa enheter är följande deras funktioner:

 1. multifunktionalitet, vilket uppnås genom att kombinera möjligheten av de två huvuduppgifter: att slå på och stänga av ljuset och justera ljusstyrkan. Möjlighet att installera en sådan anordning i stället för en vanlig omkopplare orsakar många människor att sluta ditt val på det.
 2. Den största fördelen är att spara el som förbrukas, om alltför ljus är inget akut behov i taget.
 3. Parametrar ställa in ljusstyrkan är av tillfällig karaktär, när som helst, de kan lätt bli föremål för korrigering.
 4. Moderna modeller erbjuderEtt antal ovanliga lösningar, t ex en dimmer kontroll i regionen, vilket kan utföras genom överföring från en audiosignal, genom att trycka på knappar på fjärrkontrollen eller andra medel.
 5. Kontroll och reglering av betestrycket, definierar kraven vid varje given tidpunkt, ökar livslängden för glödlampor och ersätta dem skulle kräva mycket mindre ofta än tidigare.
 6. De flesta moderna modellerDen har en snygg design, som perfekt kan smälta in i rummet inredningen.
 7. installation av dimmern i vissa fall, eliminerar behovet av att installera ytterligare ljuskällor som har mindre ström än huvudbelysning.

Lista de positiva aspekterna av lätta kontroller är egentligen ganska omfattande, men så finns det vissa nackdelar med dessa enheter, bland vilka följande bör lyftas fram:

 1. Oförenligt med vissa sorter av lökar. Till exempel, när LED-belysning eller användning av fluorescerande arter, behovet av att installera speciella dimmer, som monterar teknik är ganska komplex och sannolikt kommer att behöva hjälp av en kvalificerad specialist. Om vi ​​talar specifikt om dimmer för glödlampor, många modeller är kompatibla med energibesparande slag. Belysning kommer att fungera på rätt sätt, men variatorn kommer inte att kunna utföra grundläggande funktion är att reglera ljusstyrkan, har detta en negativ inverkan på livslängden på lamporna.
 2. Dimmers måste under drift under vissa belastningar. I situationer där deras rekord är systematiskt högre än eller omvänt, inte når de rekommenderade värdena, finns det en allvarlig risk för misslyckande mekanism.
 3. Känsligheten hos dessa anordningar för kraftiga temperaturvariationer, särskilt till överhettning. Om dimmer misslyckas av denna anledning, i de flesta fall är det redan bortom reparation och behöver fullständig ersättning av hela mekanismen.

Det är viktigt att komma ihåg att när man arbetar med höga spänningar nödvändiga försiktighetsåtgärder, inklusive de-energi ledarna innan arbetet påbörjas.

För övrigt, i syfte att ansluta en dimmer med händerna, följ bara stegen nedan algoritm:

 1. tråd, lämnar distributören måste anslutas till ingångsklämman hos fasledaren, som vanligtvis betecknas latinska bokstaven L och pilen pekar uppåt.
 2. en andra tråd Den är ansluten till terminalen som har beteckningen i form av en diagonal pil ikon i bakgrunden

Detta är det enklaste systemet, tillgänglig för alla, så extremt snabbt att ersätta den gamla standarden byta till den nya regulatorn. Den kan användas oberoende av antalet lampor, kraften i det arbete som kommer att reglera variatorn.

I en sådan situation måste du använda följande schema:

 1. Håll i fördelaren 3 kablar, som bör sträcka sig från var och en av de platser där du vill installera regulatorn.
 2. De första kontakterna varje variator anslutna till varandra, och du kan använda en speciell bygel.
 3. liknande åtgärder produceras med två kontakter CVT.
 4. På den tredje kontakten första variator nödvändigt att ansluta fasinsignalen, och en andra kontaktanordningen för att göra tillgång till ljuskällan.

För att få de belysande exempel som diskuteras nedan är några specifika modeller av dimmers, som avser olika typ och är i olika prisklasser:

Från "Study" -serien, är det ett exempel på den klassiska versionen av dimmer budgetklassen. Minimalistisk design i vilken det inte finns några överdrifter, endast den roterande hjulet för att reglera ljusstyrkan. Får endast installeras i torra förhållanden, eftersom enheten saknar graden av skydd mot fukt.

Kostnaden för denna variator är bara 720-760 rubel.

Den hänvisar till en tryckknapp dimmer arter. Multifunktionella modell som gör det möjligt att med hjälp av en enda nyckel för att utföra ett stort antal olika uppgifter. I designen finns det inget överflödigt, så att enheten kan vara enkelt och smidigt passar in i nästan alla rum, det finns flera färger.

Den ungefärliga kostnaden är 5500-6000 rubel.

 1. Om regulatorn har köpt och installerat just för att spara energi, bör det fastställa minimiprestanda ljus ljusstyrka. Det är i detta läge ges möjlighet att minska förbrukningen med 15%, i andra fall, när en ljusspridande anordning.
 2. Om temperaturbetingelser översteg 27 ° C, driften av dimmern rekommenderas att ge upp, eftersom risken för överhettning inträffar under drift och efterföljande fel, varefter han inte längre kommer att repareras.
 3. Det är önskvärt att utsätta en belastningsanordning, som inte är mindre än 40 watt. Signifikant avvikelse av indexet nedåt påverka livslängden regulator.
 4. alla dimmers åtföljas av teknisk dokumentation, som listar de typer av enheter som är kompatibla med dem.

 • Internet Journal of Alternative Energy © All rights reserved.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  72 + = 74