Dekorativa plattor av gips

Dekorativ gipssten för inredning: översikt, typer, funktioner och recensioner

På senare år har många interiörer ofta använt gips dekorativa stenar. Detta slitstarka och väldigt estetiska material är känt för sina utmärkta prestandaegenskaper. Därför är det inte förvånande att hans historia beräknas i flera årtusenden.

Omfattning av detta material

Gipsstenen är allmänt och ganska framgångsrikt använd för att dekorera inredningsytorna i bostads- och kontorslokaler. Detta material kännetecknas av en relativt liten specifik gravitation, så den är bäst lämpad för att vända mot tunna inre partitioner. Finkornigt och lättgips används ofta för att skapa en mängd olika arkitektoniska former, som representerar en harmonisk kombination av ursprungliga element.

Gipssten har, liksom andra ytbehandlingar, ett antal positiva och negativa egenskaper. De viktigaste fördelarna är sådana egenskaper som:

 • Lätthet. Vikten av detta material är betydligt mindre än massan av klassisk tegel eller naturlig granit. Inuti gipsgjutningarna finns det tomrum, vilket gör det möjligt att inte bara minska produktens vikt utan även spara förbrukningsmaterial.
 • Billighet. Gips är i samma prisklass med krita och alabaster. Dess kostnad är mycket lägre än priserna på material som granit eller marmor. Därför är gipsplattans yta under stenen - en idealisk lösning för dem som vill spara på reparationer.
 • Ekologisk kompatibilitet. Detta är en "breathing" 9rdquo; material som passerar perfekt luften. Användningen ger dig möjlighet att skapa en effekt som liknar vad som observeras när man vitkalkar taket med naturlig krita eller när man klistrar väggar med pappersblixt. Tack vare detta skapas ett gynnsamt mikroklimat i rummet, för dekorationen av vilken gipssten användes.

Det är också viktigt att detta material präglas av god värmeisolering och ljudisolering.

De viktigaste nackdelarna är gipsets ömhet. Ju större gjutstorleken är desto större är risken för skada på gjutningen före monteringens start. Med andra ord kräver produkten noggrann behandling och överensstämmelse med transportreglerna.

Huvudsakliga sorter och recensioner

Trots den externa likheten med traditionell tegelsten har gipsstenen för inredning en helt annan struktur. Ja, och det är gjord av helt annan teknik. Moderna tillverkare erbjuder ett brett sortiment av liknande produkter, som skiljer sig på många sätt. Ytan på en sådan kakel kan inte bara vara matt, men också blank.

Dessutom kan du idag köpa en platt, präglad, konkav eller konvex gipssten. Så innan du går till affären måste du bestämma vad du vill ta emot. Många konsumenter som redan uppskattat de viktigaste fördelarna med detta material lämnar mest positiva kommentarer om det. Enligt dem behöver estetiska gipsplattor inte komplicerat underhåll. Och med rätt behandling kan det tjäna mer än ett år.

Är det möjligt att producera sådana produkter med egna händer?

Trots det faktum att det i vårt land är perfekt arrangerade industriell produktion av detta material, om det behövs, kan dekorativ gipssten för inredning göras hemma. Några hantverkare lyckades till och med göra jobbet till ett ganska lukrativt familjeföretag. Denna verksamhet kräver ingen betydande kapitalinvesteringar, och de investeringar som görs lönar sig så snart som möjligt.

Det är mycket viktigt att använda högkvalitativa råmaterial och följa den tekniska processen. För att öka hållbarheten och förlänga livslängden för färdiga produkter rekommenderas det att använda kompositioner av modifierat gips för deras produktion.

Förteckning över material och verktyg

För produktion av liknande produkter måste du ha till hands:

 • vit gips;
 • plastbehållare för blandning av komponenter;
 • pallen;
 • former;
 • korrugerat glas;
 • färgämnen på vattenbasis.

Dessutom måste du köpa en elektrisk borr, rulla polyeten och ett bord i förväg.

Huvudsakliga tekniska stadier

Först och främst måste du förbereda en gipsdeig. För att spara förbrukningsvaror ska volymen för den snabbtorkande lösningen motsvara antalet former. Komponenterna av komponenterna väljes oberoende. I en behållare fylld med vatten tillsätts gips gradvis. I det här fallet måste du ständigt blanda lösningen. För att öka styrkan hos en tjock gips klump rekommenderas att införa ca 10% av sanden i den.

För att därefter göra det lättare att ta bort den färdiga produkten smutsas arbetsytan av formarna med en ytaktiv substans bestående av tre delar vax och sju delar terpentin. Ett vattenbad kan användas för att helt och jämnt upplösa beståndsdelarna. Former som är förberedda på detta sätt installeras på pallar.

För att få rätt nyans blandar du färgerna med gipsen. Och först därefter hälls gipsdegen i formar och är jämnt jämnad med en spatel. Därefter är behållarna täckta med korrugerat glas och utsatt för vibration, vilket garanterar en perfekt platt läggning. Efter femton minuter avlägsnas gipsplattan (sten) från formen och torkas i friluft.

Klara produkter rekommenderas inte att värmebehandlas, vilket bidrar till att ändra egenskaper.

Hur lägger man gipssten?

Installation sker på en nivå, förberedd yta, med vilken den gamla beläggningen avlägsnas. För det första måste väggen gipsas eller gipsplast och behandlas med en primer. Endast efter detta kan du fortsätta till markeringen av ytan, på vilken gipsblocken kommer att läggas. Detta görs med linjal, nivå och rep.

De flesta kvalificerade specialister rekommenderar att du börjar installationen från botten av rummet. Plattorna läggs på en vägg, vars yta behandlas med en limförening. Tegel kan fästas inte bara av rumpa utan även på kort avstånd från varandra. För att behålla det önskade avståndet kan du använda förklippta gipsokartonnymi-remsor som måste sättas in i gången mellan murverket. För att ge ett hörnestetiskt utseende kan plattor klippas med en hacksåg eller en pall i en vinkel på 45 grader. Det tar minst två eller tre dagar att helt torka väggen. Vid slutet av denna tid är det möjligt att ta bort gipsskivan och börja fästa sömmarna.

Vissa erfarna mästare utsätter den monterade gipsstenen för ytterligare behandling med speciella hydrofoba föreningar. Dessa enkla manipuleringar gör det möjligt att avsevärt underlätta ytterligare vård av ytan och förlänga livslängden.

Arbeta med gipsplattor: Vad behöver du veta om materialet?

Användningen av gipsplattor är en bra dekorativ lösning. Produkten är lätt att installera utan att engagera specialister. Detta material efterliknar perfekt natursten, liksom tegel, vilket gör att du kan skapa en unik yta som visar en designfantasi.

Gipsgips har följande fördelar:

 • Liten vikt. Det är mycket lättare än andra efterbehandlingsalternativ. Detta gör det möjligt att inte vidta åtgärder för att stärka basen, och den totala belastningen på strukturen minskar också.
 • Enkel installation. Läggprocessen utförs helt oberoende, det är inte nödvändigt att använda ett specialverktyg.
 • Ekologisk kompatibilitet. Kakan innehåller bara naturliga material.
 • Ett brett utbud av alternativ. Produkten kan simulera någon form av sten, tegelsten. Det finns många färger och texturer.
 • Låg kostnad. Detta gör materialet tillgängligt.

Tack vare många fördelar blev gipsplattor en favorit bland designers, liksom ägare som vill diversifiera sitt interiör

Självklart finns det många fler positiva egenskaper, men man får inte glömma bristerna:

 • Stark fuktabsorption - detta leder till att produkterna börjar snabbt deformeras. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att göra ytterligare beläggning med speciella föreningar.
 • Bristen på motstånd mot mekanisk stress - så hela arbetet görs mycket noggrant.
 • Arbetsintensitet i vård. Närvaro av en lindningsyta leder till ansamling av damm.

För att undvika den ofta tidskrävande rengöringen av gipsplattans yta rekommenderas det inte att trimma de snabbt förorenade områdena

Det är nödvändigt att förstå att detta material används uteslutande inomhus, i rum med normal fuktighet och temperaturreglering.

Gips tegelsten för inredning, såväl som stenvarianter, används praktiskt taget i alla delar av huset eller lägenheten. Men följande typer av design ser särskilt fördelaktigt ut:

 1. Efterbehandling av nischer eller skivor. Dekorativa produkter fyller och rensar sådana ytor, en harmonisk struktur erhålls.
 2. Dekoration av trappor.
 3. Zoning av tomter. Det är möjligt att betona eller markera de nödvändiga fragmenten av inredningen.

Dekorerande nischer eller skivor med gipsmaterial är en utmärkt dekorativ teknik

Det viktigaste är att undvika att använda i badrum och duschrum. Till och med en extra beläggning av färg och lack, ger inte den nödvändiga nivån av skydd.

Kakel i inredningen ska matcha de allmänna färglösningarna och kombineras med möblerna och skapa en generell komposition.

Till noten! Produkter från gips under en sten kan enkelt göras för hand. För detta används en silikonform och en gipsblandning. Formen är förmålad i rätt färger och den förberedda lösningen hälls i den, det förblir bara att vänta på stelningen.

Fotogalleri: applicering av gipsplattor i inredningen

Utsidan av basen med dekorativt material sker i flera steg. Var och en av dem måste utföras helt och i enlighet med reglerna.

Ytan som är klar för att lägga gipsplattor ska ha följande parametrar:

 • utmärkt styrka;
 • frånvaro av fel och oegentligheter.

Man bör komma ihåg att läggningen kan utföras av olika skäl. Därför kan tillvägagångssätt för träning skilja sig.

Ytans förbehandling för att lägga plattor

 1. Betongväggar gråter inte betydande svårigheter. Det viktigaste är att minska den möjliga porositet. För detta är det nödvändigt att använda en primer blandning som har en genomträngande effekt.
 2. Om ytan har målats, den möjliga helt rensa bort sådant skikt. Om du inte kan göra detta, då områden av färg täcker en mängd repor och putsade.
 3. Gips kakel på tegelväggar utförs av ett lim för kakel. Det är viktigt att se till att ytjämnhet och dess styrka. Om det finns en förstörelse av de gamla områdena, är det nödvändigt att utföra stuckaturer.
 4. Monterad på basen av plywood eller gipsskivor plattor utförs med hjälp av speciella lim. Viktigare, bör vägg vara stark, utan deformation, förbelagts med primer.

Innan plattsättningen på gipsskiva, skall ytan grundligt primas

Tips! Varför så mycket uppmärksamhet ägnas åt användningen av en primer? Det faktum att den höga porositeten hos basen skapar betydande svårigheter limkomposition snabbt ger fukt, leder detta till sprickor i det dekorativa skiktet.

Den behandlade ytan ska uppfylla följande krav:

 • Vara helt torr.
 • Har betydande oegentligheter. En liten droppe är tillåtet.
 • Föregående päls avlägsnas fullständigt.
 • Sprickor insmorda med spackel.
 • Primerkompositionen appliceras i två skikt.

Därefter kommer sekelskiftet vägmarkeringar, som kommer att göra processen att lägga dekorativa plattor gjorda av gips - snabbt och utan fel. Med hjälp av en nivå och en linjal markerad lika villkor, genom vilken hölls horisontella linjer. Deras storlek beror på storleken på materialet.

Skiljeväggar enligt gips kakel

Arbetet på väggen innehas av följande princip:

 1. Förberett rätt verktyg: en enkel och spatel redskap, en duk, ett blad för att applicera fogmassa.
 2. Clay blandas enligt tillverkarens instruktioner, har var och en sin egen karaktär.
 3. Det första elementet kommer eftersläpningen för de återstående fragment. Därför är arbetet bättre att börja från den valda vinkeln.
 4. Det är nödvändigt att ta hänsyn till den egenheten läggning, är den gjord uppifrån och ned.
 5. Den framställda kompositionen rings i önskad mängd och appliceras på den utvalda delen. Tandspackel bildad enhetlig yta, bör vars tjocklek är mindre än 5 mm.
 6. Gips kakel under en sten eller tegel trycks och lätt nedtryckt. Omedelbart i linje nivå.
 7. När beskärning är nödvändig, det är utfört en metallsåg.

Installation av gipsprodukter på väggen

Fanering är mycket lättare att producera utan att generera sömmar. Även om det visar sig inte så trevligt. När planerar du att utföra skarven, då utrymmet fylls med sammansättningen på basis av gips. Efter att ha väntat i ungefär en halvtimme - det måste vara kvalitativt skriva.

Tips! Facing limmet på basis av cement innebär förvätning av gipsprodukter.

Har en mängd olika monteringsalternativ

Det finns två grundläggande sätt att installation som har sina egna egenskaper.

  • Torra metoden:
   • Elementen är uteslutande placerade i vertikala rader.
   • Gipsmaterial måste ha utsprång från motsatta sidor.
   • Vänd börjar från det inre hörnet.
   • Arbetet inleds med fastställande skarvskenor. Den första uppsättningen i hörnet, vidare fastställas med regelbundna intervaller, som är lika med bredden av det utvalda materialet.
   • Det viktigaste är att göra packning från taket.

Läggnings plattor gips torra metoden

 • Våtprocessen:
  • Arbeten utförs med början från golv till tak.
  • Beklädnadshorisontellt.
  • Mastic appliceras inte bara på väggen, utan också på gipsprodukter.
  • Nödvändigtvis utförs preliminär märkning, måste den tillämpas med tjockleken av de bildade maskor.
  • Lederna är fyllda med inte helt, men bara hälften. Således en mycket effektivare.

Installation av gipsplattor enligt tegel våt metod

Dekorativa gips plattor under tegel eller sten kräver en grundlig lackering fastnat lederna. Tänk på att lederna kan kräva ytterligare korrigering beror på det faktum som torkar ändra deras färg. Därför kakel utrymme täckt med latexfärg och slutlackskikt.

 • trimma
  • tak
  • väggar
  • Paul
  • Dörrar, valv
  • fönster
  • Ugn, spis
 • Dekoration av lokaler
  • kök
  • Badrum, toalett
  • Korridor, hall
  • Balkong, loggia
  • andra rum
 • Finish byggnader
  • Sommarstugor och bostäder
  • trähus
  • Bastur och ångbad
 • efterbehandling material
  • gipsskiva
  • Beklädnadsplatta
  • Bakgrund, kork
  • kakel
  • Laminat, linoleum
  • dekorativa gips
 • efterarbete
  • gips
  • underbeläggning
  • Drev
  • Målning, släta över
 • Ytbehandling
  • fasaden

Frågan är hur många rullar med tapeter meter är mycket viktigt. Det är denna parameter tillsammans med ett brett.

Efterbehandling fungerar i alla rum, vare sig det ett hus, en butik eller ett kontor, börja med designen.

Laminatgolv är en av de typer av material, dykt upp på marknaden inte så länge sedan. Men redan.

Gips kakel: produktion och foder sina egna händer

I konstruktionen av gipset är ett material vars användning i hemmet är utbredd både i ren form eller som en grund för bindemedel och avjämningsmassor.

Gipsskivor i det inre

Fördelarna med detta material är dess liten specifik vikt, snabb härdning och möjligheten att bearbeta gipsytan till den ideala planhet.

Men det finns en gips och nackdelar - låg hållfasthet och fuktbeständighet, vilket begränsar dess tillämpningsområde i produktionen av byggmaterial.

Trots bristerna, gips och produkter av det villigt använda under torra förhållanden i produktionen av sina egna händer dekorera och skapa en hemma dekorativa beläggningar som efterliknar naturliga material. Ett exempel på en sådan användning är att tillverka sina egna händer gips kakel "Brick" eller huggen sten och inför dess inre ytor av väggarna.

Betrakta två tekniker utföra denna typ av bearbetningsarbeten:

 1. Produktions gips kakel genom gjutning och efterbehandling dess ytor.
 2. Diktningsgipsväggar, följt av skärning av slingan murverk.

Gjutning gips lösning kakel behöver framför allt sina egna händer för att göra en form. Göra dem hemma kan vara från ett stycke av spånplattor (particleboard) storlek av omkring 1 m x 0,5 m och den gamla gummitransportbandet. På spånskivor limmade tätt skikt av cellofan, till ett band av en skomakare kniv skär stålbandet ledningslängden av 1 m och en bredd på 1, 5 cm.

Nästa, i ett alkohol cellofan markör-märkningen på rektangel kontur med längsgående linjer inom ett sådant sätt att avståndet approximativt lika med höjden av en byggnad tegel plus tjockleken av gummit, dvs 65-75 mm. Konturen av rektangeln och längsgående linjer av uppmärkning till spånskiva med skruvar i steg om 5 cm är fixerade i läge "på kanten" skars i remsor, och formen är klar.

kretsstorleken och bredden av banden kan ändras, om målet är planerad bortom tegel och sten under en annan storlek.

Produktionen av plattor som produceras genom att hälla sin egna händer gips lösning i form av remsformade överkant flush. Lösningen bör beredas i portioner som motsvarar samma fyllning som gipset hårdnar snabbt.

Flexibiliteten i gummiväggarna formen gör det enkelt att ta bort frysta produkter som börjar med det yttersta, haka dem med en kniv i botten. Då gipsremsor skares i bitar av 25 cm längd, som motsvarar längden av tegel, ansikten sin ände extraknäck kniv och sönderdelas bricka i ett skikt till helt torr.

Gips Väggbeklädning kakel utförs på tidigare planat, primas fuktresistent akryl primer och torkades ytan med användning vanlig gipsbaserat fyllmedel. Om du planerar att foder hela väggytan, lägga börja från den nedersta raden, som måste placeras på en sockel. Om avslut sker platser, måste du först göra sin layout.

Vid läggning gips kakel med hjälp av två metoder - våt och torr

Fyllmedelsskikttjocklek av 5 mm anbringas likformigt på den bakre ytan av den produkt, gips enkelt pressas till marken och svepas något för bättre vidhäftning. Nästa next kakel limmas i området av ungefär 1 cm, simulera tegel söm. Som fixativ sömmen tjocklek med användning av sina händer hackade bitar av plastremsor 1 cm bred, insatt kantvis in i fogarna. Horisontella skarvar och planhet kontroll stapling vattenpass.

Efter en dag att lägga klämmor bort och gå vidare till utformningen av lederna. Sömmar fyller samma kitt gipsbaserade och omedelbart ta bort överskottslösning, som har ett finger längs fogen. Nivån av fyllmedel i sömmen göra djupare platta yta med cirka 5 mm.

Injektering utförs med hjälp av en speciell fogmassa till plastpåsen

Efter torkning kitt i sömmarna börjar efterbehandling trim före målning. Grovt sandpapper hela mald behandlades yta, avlägsnande glansiga portioner och grader fingeravtryck. På ytan av plattan för att öka likhet med detta murverk mejsel eller kniv kan göra små repor och skal. Efter utgången av de förbättringar vägg hinna torka före förvärvet av en enhetlig vit färg.

Sedan, för att skydda gipset från fuktigheten i rummet sjunker, ytslipat vattenresistent akryl primer.

En dag för att börja dekorera ytan. Första, smala hammare efterbehandling pensel i två lager färg över ytan av sömmarna, och sedan arb i två skikt färgas kakel i beroende på vilket av att lägga en simulerad sten.

Efter en dag, en gips foder belagt med två skikt av matt akryllack som skyddar mot repor gips och underlätta den dagliga vården av ytan.

Diktningsgipsväggar, följt av skärning av suturer murverk

Denna metod för innerväggar med sina egna händer är mer rationell och ger fler möjligheter för förverkligandet av verkligheten i konstnärliga vision.

Förprimade fuktbeständig primer ytnivå bas kitt gips-baserade, till exempel, tillverkaren eller Knauf "Prospectors" lager 1, 5 -. 2 cm Basen efter inriktning måste vara vertikal, men nonsmooth.

Redan efter ett par timmar, beroende på de individuella egenskaperna hos den valda filler, kan du gå vidare till det fortsatta arbetet. På ytan hos gips fina mörka färgen appliceras på den valda märkningstypen murverk. Denna teknik möjliggör tillverkning av formar, utan tidskrävande att utföra med sina egna händer någon form av imitation murverk och material. Kommer det att vara ett block med strikt geometri i lederna eller ligament imitation murverk natursten av olika storlekar och former med slumpartat konfiguration av lederna beror på fantasin hos konstnären och det inre av rummet.

Kitt gips är pulver eller pastamaterial

Sömmarna på gips ytan av snittet med en mejsel eller en skomakare kniv skär längs disken Tilldelad markup. sömmen djup bör vara i området från 0, 5 till 1 cm, beroende på den simulerade ytan. Ett tjockt lager av fyllmedel torkar långa sömmar och kan lätt skäras i flera dagar. Men även efter torkning och härdning, kan skär suturer göras utan alltför mycket extra ansträngning.

Samma metod kan skära sina händer på ytan för att simulera en kombination efterbehandling sten med vänd grova brädor, stålplåt med en nit och så vidare. D. Efter dekoration sådana kombinationer är mycket effektiva.

Färgning av gipsprodukter sker först efter det att primern har torkat

Efter avslutad skärning och fullständig torkning kitt väggyta och lättnad vetter grovt sandpapper behandlades i enlighet med det konstnärliga utformningen.

Wet gips härdat träskor slipytan av sandpapper och fungerar inte, så du måste vänta på fullständig torkning av basen.

Priming och dekoration huggen relief

Gips substrat primas med två lager av vattenresistent akryl primer och efter torkning start till dekorera. På gips kakel passar väl akrylfärg, så jag gav det företräde motiverad. Först också i två skikt i färg färgade sten lederna lösning, och sedan utarbeta pjäsen borsta sig tegel eller stenar. Färgning sten i olika nyanser av en enda färg kan du utföra en spektakulär imitation murverk.

Ovanför den torkade färgen appliceras två beläggningar av en akryl matt finish lack för att skydda från repor och för att underlätta renlighet.

Efterbehandling av gips kakel insidan av väggarna som omfattas av rätt teknik frånvaro av fukt och används som material tjäna många år utan att kompromissa med estetik. Dessutom behöver den inte betydande finansiella kostnader och enkel design, och att avveckla.

Kopiering av material är tillåtet endast under förutsättning att de aktiva och indexerade länkar till vår hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 − = 36